15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύπρος 40 χρόνια μετά

Mια διαρροή… μεταχρονολογημένη

Οταν βγήκε στον κυπριακό Τύπο η ενημέρωση του Ν. Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκύπριους, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του. Λίγες μέρες μετά το έγγραφο αυτό δημοσίευσε και η εφημερίδα «Τα Νέα» σαν να μην... τρέχει τίποτα.
      Pin It

Της Αντας Ψαρρά

 

Ενα όχι και τόσο απόρρητο έγγραφο δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με τις συγκλίσεις αλλά και τις σοβαρές αποκλίσεις που διαπιστώνονται στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών οι οποίες συνεχίζονται με σειρά συναντήσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν μια ενημερωτική περίληψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Το έγγραφο διέρρευσε μαζί με αποσπάσματα των συνομιλιών στον κυπριακό Τύπο («Φιλελεύθερος» και «Σημερινή»).

 

Προεδρική απογοήτευση

 

Την επομένη (9/7/2014) η διαρροή αυτή οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει την έντονη απογοήτευση του προέδρου για αυτό εν όψει μάλιστα και της επικείμενης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εξέφραζε την απογοήτευση συνολικά της κυβέρνησης για τη «διαρροή τόσο του περιεχομένου της επιστολής του προέδρου για την επικείμενη ημερήσια διάταξη όσο και για τη διαρροή του περιληπτικού σημειώματος».

 

Υπενθύμιζε μάλιστα ότι όλα τα κόμματα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά σε συνάντηση με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου αλλά μόνο το κόμμα των οικολόγων το έπραξε. «Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο πρόεδρος συνέταξε και απέστειλε το περιληπτικό σημείωμα η διαρροή του οποίου δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ έδωσε αφορμή να επαναληφθούν δηλώσεις που δεν προβάλλονται ούτε καν από την τουρκική πλευρά» γράφει στην ανακοίνωση.

 

Ενώ είχε δοθεί στον Τύπο η ανακοίνωση της προεδρίας την επομένη της διαρροής, χθες δημοσιεύτηκε το απόρρητο αυτό έγγραφο στα «Νέα» χωρίς να υπάρχει όμως η παραμικρή νύξη για τη δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης και πολύ περισσότερο η ανακοίνωση του προέδρου της Κύπρου.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει πεδίο συζήτησης σε ζητήματα διακυβέρνησης, διαχείρισης φυσικών πόρων και τρόπους απόδοσης ιθαγένειας, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στον τρόπο εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και κυρίως όσες αφορούν τις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά παραμένει η μεγάλη απόσταση των δύο πλευρών στο εδαφικό και σε ζητήματα περιουσιών. Το έγγραφο παρατηρεί ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλύτερη βάση από εκείνες του σχεδίου Ανάν.

 

Οι πολιτικοί αρχηγοί

 

Συνεδρίασε χθες, μία ημέρα πριν από την επέτειο του πραξικοπήματος, το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις από τον κ. Αναστασιάδη και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

 

Ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει τον Σεπτέμβριο πολυήμερη σύσκεψη που θα ασχοληθεί με τα θέματα τακτικής και στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην αδιαλλαξία της Αγκυρας, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση σύστασης συμβουλίου γεωστρατηγικών μελετών. Τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για τις τελευταίες δύο συναντήσεις του προέδρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Ερογλου.

 

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού αναφέρθηκε στους επικοινωνιακούς χειρισμούς του κ. Ερογλου και στην εκτίμηση ότι, ενώ οι δημόσιες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη εκφράζουν μια τοποθέτηση υπέρ των συγκλίσεων, εντούτοις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμφανίζονται αδιάλλακτες. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προτάξει τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρξει προσήλωση σε θέσεις συνέπειας και αρχών, ώστε να είναι ξεκάθαρο, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ότι την ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά» και συμπλήρωσε: «Δεν σας κρύβω ότι εμείς ως ΑΚΕΛ ανησυχούμε, όμως από την αντίθετη πλευρά της ανησυχίας των άλλων πολιτικών κομμάτων. Θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά πρέπει να επιδεικνύει περισσότερη συνέπεια στις συγκλίσεις, οι οποίες είχαν αποφασιστεί μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ταλάτ».

 

Η αδιαλλαξία των… άλλων

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος χαιρέτισε την απόφαση για πολυήμερες συζητήσεις τον Σεπτέμβριο για όλα τα ζητήματα και αναφέρθηκε στην αδιαλλαξία που επιδεικνύει ο Ντ. Ερογλου την ώρα που η κυπριακή πλευρά δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική, ενώ τόνισε την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων.

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου αναφέρθηκε στις στρεψόδικες και αδιάλλακτες προτάσεις που ουδόλως διαφέρουν από τις προτάσεις τις οποίες καταθέτει η τουρκική πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια. Υπενθύμισε την επέτειο της προδοσίας της Κύπρου, που ήταν το πρώτο μέρος του δίδυμου εγκλήματος.

 

Ο πρόεδρος του Ευρω­παϊκού Κόμματος, Δ. Συλλούρης, εξέφρασε τις ανησυχίες του επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκαθαριστούν όλα μια και η τουρκική πλευρά αγωνιά για το ναυάγιο των συνομιλιών προκειμένου να εφαρμόσει το δικό της plan B.

 

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γ. Περδίκης, τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι ηγεσίες και ο λαός τις πτυχές της λύσης που βρίσκεται στο τραπέζι.

 

Τέλος, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, δήλωσε ότι έχει καταθέσει έγγραφο με όλες τις αναλυτικές επισημάνσεις του κόμματος σε δεκαπεντασέλιδο κείμενο.

 

………………………………………………………………………………

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

«Δεν είμαι νεκρός!»

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣΜετά τον κανονιοβολισμό και την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου της Λευκωσίας, οι πραξικοπηματίες θεώρησαν ότι ο Μακάριος ήταν νεκρός. Μετέδιδαν μάλιστα αυτή την «είδηση» συνεχώς από το κρατικό ραδιόφωνο, το ΡΙΚ, το οποίο είχαν επίσης θέσει υπό τον έλεγχό του. Αλλά ο Μακάριος είχε διαφύγει μέσω της Μονής Κύκκου και κατέληξε στην Πάφο, από όπου κατόρθωσε να στείλει το ακόλουθο μήνυμα, μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοφωνικού πομπού:

 

«Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες διά να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της Χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάσει. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψει την Κύπρο. Να την διχοτομήσει. Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθείς. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών!»

 

Το μήνυμα αναπαράχθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Εφτασε και στην Ελλάδα μέσω των ελληνικών εκπομπών της Ντόιτσε Βέλε, του BBC και της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Ο πρώτος και βασικός στόχος του πραξικοπήματος είχε αποτύχει.

 

…………………………………………….

 

Οι στόχοι του δικτάτορα…

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ«Ελληνικέ κυπριακέ λαέ. Εν ονόματι Θεού και ανθρώπων και κατόπιν τιμητικής επιλογής μου υπό των ενόπλων δυνάμεων του λαού μας ανέλαβον σήμερον την προεδρίαν της Κυπριακής Δημοκρατίας. [...] Σκοποί της Κυβερνήσεώς μας: 1. Αμεσος αποκατάστασις του νόμου και της τάξεως. 2. Αποκατάστασις της ηρεμίας και της τάξεως εις τους κόλπους της Εκκλησίας μας. 3. Αμεσος αντιμετώπισις των φλεγόντων προβλημάτων όλων των τάξεων του λαού μας διά σοβαράς μελέτης και ρεαλιστικής πολιτικής».

 

Διάγγελμα του Νίκου Σαμψών (αριστερά), αμέσως μετά τον διορισμό του από τους πραξικοπηματίες στη θέση του Μακαρίου.

 

Scroll to top