adedy

15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομη μεν αλλά, η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Για απόφαση-κόλαφο κατά της κυβέρνησης κάνει λόγο η Ομοσπονδία, που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις. Ακυρη για τυπικούς λόγους κήρυξε το Πρωτοδικείο την αποχή διαρκείας, ωστόσο στο σκεπτικό του θεωρεί «νόμω αβάσιμη» την αξίωση του Μαξίμου να μην πραγματοποιηθεί.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Κανονικά και… με τον νόμο θα συνεχίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι την απεργία–αποχή διαρκείας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία που συνδέεται με την προωθούμενη «συγκριτική αξιολόγηση». Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε μεν την απεργιακή κινητοποίηση παράνομη, για τυπικούς όμως λόγους, κρίνοντας ότι δεν τηρήθηκαν ορισμένες διατυπώσεις κατά την κήρυξή της (δεν αποφασίστηκε από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας – ερμηνεία την οποία οι υπάλληλοι δεν αποδέχονται και θα την προσβάλουν στο Εφετείο, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί μεθόδευση για την καθιέρωση των μνημονιακών απαγορεύσεων στο απεργιακό δικαίωμα). Η απόφαση, ωστόσο, δεν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή, που σημαίνει ότι η απεργία–αποχή διαρκείας δεν διακόπτεται έως την εκδίκαση της έφεσης. Η ΑΔΕΔΥ θα ασκήσει έφεση έως την Πέμπτη.

 

Ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το κύριο αίτημα να υποχρεωθεί η ΑΔΕΔΥ να διακόψει την εξαγγελθείσα απεργία «πρέπει ν’ απορριφθεί ως νόμω αβάσιμο, εν όψει του ότι το δίκαιό μας δεν αναγνωρίζει γενική αξίωση για πράξη ή παράλειψη σ’ αυτές τις περιπτώσεις». Και το έτερο κύριο αγωγικό αίτημα να απαγορευθεί κάθε άλλη αντίστοιχη μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση απορρίφθηκε ως μη νόμιμο «καθόσον δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι περιστάσεις και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα τελεί ενδεχόμενη νέα απεργιακή κινητοποίηση. (…) Απορριπτέο τυγχάνει και το παρεπόμενο αίτημα κήρυξης της παρούσας προσωρινά εκτελεστής, κατόπιν της απόρριψης των παραπάνω κύριων καταψηφιστικών αιτημάτων, με τα οποία συνέχεται, ως μη νόμιμων», αναφέρεται στο σκεπτικό.

 

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων. «Μέσα στο γενικό κλίμα των ημερών, όπου όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, η απόφαση του Πρωτοδικείου που αφορά την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη, δεδομένου ότι κρίνει την απεργία παράνομη για καθαρά τυπικούς λόγους, χωρίς να μπαίνει στην ουσία των αιτημάτων μας και στην εν γένει επιχειρηματολογία μας και, το σοβαρότερο όλων, δεν διατάσσει τη διακοπή της απεργιακής κινητοποίησης. Παράλληλα δεν κηρύσσεται το περιεχόμενο της προσωρινά εκτελεστό», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Τσίπρα, δικηγόρος–εργατολόγος και νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ. «Η προσπάθειά μας συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγηθούμε στην τελική μας δικαίωση», καταλήγει.

 

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για μια απόφαση–κόλαφο για την κυβέρνηση «που επέλεξε την πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά και δικαστικά χρονικά πρακτική της προσβολής της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Ομως καμιά δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να ανακόψει αυτό το τεράστιο κύμα αντίστασης ενάντια σε έναν άδικο νόμο που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες και οδηγεί στην απόλυση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Είναι δεδομένο ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση του νόμου και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, όποια και αν είναι η απόφαση του Εφετείου», τόνισε κατηγορηματικά.

 

Πονοκεφαλιάζει ο υπουργός

 

Η εμπλοκή με την «αξιολόγηση» έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο -κατ’ άλλους πανικό- στον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα-προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων που έστειλε το ΥΔΜΗΔ σε υπηρεσιακά στελέχη του Δημοσίου και αιρετούς που δεν έχουν προχωρήσει την εφαρμογή της διαδικασίας.

 

Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση και κρατώντας μόνο ότι η κινητοποίηση κρίθηκε «παράνομη», το υπουργείο υποστήριξε ότι «η υποχρέωση καθολικής εφαρμογής του νόμου επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω της δικαστικής κρίσης. Η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ουδείς μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια ή πλάνη για τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, καλυπτόμενος πίσω από την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Προβληματισμός για την αξιολόγηση στους ΟΤΑ

 

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τον προβληματισμό της Βασ. Σοφίας αναφορικά με την εφαρμογή της «αξιολόγησης». Πρόσθεσε ότι ο υπουργός φάνηκε να προβληματίζεται ειδικά για το θέμα της αξιολόγησης στην Αυτοδιοίκηση. «Η πίεση και η δυναμική αντίδραση των εργαζομένων θα έχει κάποια στιγμή και θετικά αποτελέσματα σε ζητήματα που αφορούν είτε την αξιολόγηση είτε τη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ είτε τις απολύσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο κ. Μπαλασόπουλος στην «Εφ.Συν.».

 

Η Ομοσπονδία παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη τη μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ), που προγραμματίζει να παρουσιάσει την Πέμπτη. Πρόκειται για την «τεχνοκρατική αποδόμηση των διατάξεων του Ν.4250/2014», σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο κ. Μπαλασόπουλος συμπλήρωσε ότι ο υπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά έως την Παρασκευή.

 

Υπενθυμίζεται ότι η «αξιολόγηση» έχει μείνει, προς το παρόν, «στα χαρτιά» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δεν είναι λίγες και οι αντιδράσεις παραγόντων του στενού δημόσιου τομέα. Απόκλιση απόψεων επί του θέματος κατεγράφη και σε συνάντηση που είχε νωρίτερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, ο οποίος επικαλέστηκε την «ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης» να προχωρήσει τη διαδικασία.

 

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η Εθελοντική Ενδοαυτοδιοικητική Κινητικότητα, με τον κ. Ντινόπουλο να αναφέρει ότι το πρόγραμμα «δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε μελέτη ή οποιονδήποτε προηγούμενο σχεδιασμό» και να κάνει λόγο για απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΣ να μη «ματώσει» άλλο η Αυτοδιοίκηση από απολύσεις. Χωρίς να λάβει σαφή τοποθέτηση, ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να δώσει «ξεκάθαρη απάντηση» για το τι μέλλει γενέσθαι εάν η κινητικότητα δεν πιάσει τον στόχο των 2.000 μετακινήσεων.

 

 

Scroll to top