15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις πόσες αποφάσεις «καίγεται» το μέτρο;

Ενώ τα Πρωτοδικεία κρίνουν σωρηδόν παράνομη την παράταση κράτησης μεταναστών πέραν του 18μήνου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απλώς απαξιοί να εφαρμόσει όσα επιτάσσει η Δικαιοσύνη  Ερώτηση 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Περισσότερες από 20 αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων έχουν κρίνει παράνομη την παράταση της κράτησης μεταναστών πέραν των 18 μηνών κι έχουν διατάξει την άμεση αποφυλάκιση των κρατούμενων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και όμως, σαν να μην τρέχει τίποτα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει να εφαρμόζει την παράνομη απόφαση που υπέγραψε ο προηγούμενος υπουργός, βασισμένο σε μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει δεχτεί πολύ αυστηρή κριτική στην Ελλάδα και διεθνώς για την έωλη και ρατσιστική επιχειρηματολογία της.

 

«Η επ’ αόριστον διοικητική κράτηση αποτελεί την κλιμάκωση της παράνομης πρακτικής της συστηματικής, μαζικής και συλλήβδην σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα, χωρίς καμία εξατομικευμένη κρίση, που, από τον Αύγουστο του 2012, έχει λάβει διαστάσεις πογκρόμ, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ξένιος Ζευς”», αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Β. Κατριβάνου, Ν. Βούτσης, Ι. Γαϊτάνη, Θ. Δρίτσας, Κ. Ζαχαριάς, Μ. Κανελλοπούλου, Χρ. Καραγιαννίδης, Μ. Μπόλαρη, Αφρ. Σταμπουλή, Δ. Τσουκαλάς).

 

Αυτήν τη στιγμή, περισσότεροι από 400 άνθρωποι κρατούνται σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια για περισσότερους από 18 μήνες (τουλάχιστον 200 στην Αμυγδαλέζα, περισσότεροι από 100 στο στρατόπεδο της Κορίνθου και άλλοι 100 σε όλη τη χώρα). Αν δεν έχουν προσφύγει όλοι τους στη δικαιοσύνη για να αφεθούν ελεύθεροι, αυτό συμβαίνει, είτε επειδή δεν γνωρίζουν τη δυνατότητα αυτή είτε επειδή δεν έχουν τα χρήματα (η διαδικασία προϋποθέτει δικηγόρο και δεν προβλέπεται δωρεάν νομική συνδρομή).

 

Εκτός από την προφανή περιφρόνηση της Δικαιοσύνης και την καταστρατήγηση των θεσμικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η συνεχιζόμενη παράταση της κράτησης ανοίγει την πόρτα για υψηλές αποζημιώσεις που πιθανότατα θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα. «Οι παράνομες αυτές αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης επισύρουν την ευθύνη του Δημοσίου για αποζημιώσεις για παράνομη κράτηση, που είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», αναφέρουν οι βουλευτές.

 

Ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ποια μέτρα θα πάρει, για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των υπαλλήλων που υπέγραψαν τη Γνωμοδότηση. «Η Γνωμοδότηση, πέραν της προφανούς παρέκκλισής της από την ισχύουσα νομοθεσία, εμφορείται και προωθεί επικίνδυνες για τη δημοκρατία αντιλήψεις και πρακτικές, τις οποίες αποπειράται να επενδύσει με γελοίες επιφάσεις νομιμότητας», αναφέρουν.

 

Ρωτούν επίσης τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την παράνομη υπουργική απόφαση και να είναι υπόλογος για παράνομη κράτηση εκατοντάδων προσώπων» και ποια μέτρα θα πάρει, «προκειμένου άμεσα να λήξει το παράνομο καθεστώς μαζικής και συλλήβδην σύλληψης και κράτησης αλλοδαπών χωρίς καμία εξατομικευμένη κρίση».

 

Scroll to top