Της Κατερίνας Κατή
Η ανακοίνωση-κραυγή αγωνίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, Γιάννη Πενταγιώτη, για την «κατεδάφιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων» στον τόπο μας από «μια κυβέρνηση yes men», μπορεί να του κοστίσει από μια απλή επίπληξη έως και την οριστική απόλυσή του από το σώμα. Κάποιες από τις καίριες επισημάνσεις, όπως π.χ. για τις «αντιφάσεις των σοφών του ΣτΕ», που ευθαρσώς και επωνύμως κατέγραψε ο εισαγγελικός λειτουργός στην ανακοίνωσή του απευθυνόμενος στους συναδέλφους του οι οποίοι αντιδρούν στις κινητοποιήσεις του κλάδου, προσέβαλαν τον καθωσπρεπισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
Ετσι χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, παρήγγειλε σε βάρος του τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης με το σκεπτικό ότι η συμπεριφορά του «ήταν ανάρμοστη».
Η ίδια ακριβώς διαδικασία κινήθηκε και σε βάρος της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, Βικτώριας Μαρσιώνη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο φέρεται να επικροτεί το περιεχόμενο της επίμαχης ανακοίνωσης.
Μάλιστα η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν περιορίστηκε μόνο στην εντολή για πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των δύο εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τέντες έκρινε αναγκαίο να ενημερώσει σχετικά και τη… Βουλή των Ελλήνων, ώστε εάν κάποιοι από τους «θιγόμενους» βουλευτές το επιθυμούν να κινηθούν ποινικά ή και αστικά σε βάρος των δύο εισαγγελέων.
Τι ενόχλησε
Ο Γιάννης Πενταγιώτης, που ως απλός εισαγγελέας κι όχι ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του κλάδου διέπραξε το «ολίσθημα» να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του, έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για:
Τον αγώνα του κλάδου «ως ανεξάρτητη εξουσία ενάντια στην προκλητική παραβίαση του Συντάγματος από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, ενάντια στην κατεδάφιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενάντια στην ισοπέδωση της παιδείας και της υγείας του λαού μας, ενάντια στη γενοκτονία που επιχειρείται εις βάρος όλων μας με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα μη βιώσιμα στα πλαίσια δήθεν του αποκαλούμενου δημοσίου συμφέροντος το οποίο όπως φαίνεται σύμφωνα με την 668/20-2-2012 απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικό το μνημόνιο σε όλα τα μέτρα του, υπερισχύει του ίδιου του Συντάγματος, των άρθρων που κατοχυρώνουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά και της ΕΣΔΑ».
«Εδώ υπάρχει και μια αντίφαση», σημείωνε, «και ειρωνεία των σοφών του ΣτΕ, καθώς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας συγχρόνως τα ίδια μέτρα καταστρατηγούν, ισοπεδώνουν το δημόσιο συμφέρον και καταστρέφουν την κοινωνία μας για το καλό της οποίας εφαρμόζονται».
Κι ακόμα μίλησε για αγώνα «ενάντια στο καθεστώς κατοχής που έχουν επιβάλει η Τρόικα, οι σύμβουλοί τους, οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ, οι ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες, ενάντια στην κυβέρνηση «δωσίλογων» που προσφέρουν γη και ύδωρ στους δανειστές μας εξοντώνοντας το λαό μας με την κατάλυση κάθε είδους εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματός του, ενάντια στο φαύλο αυτό καθεστώς της δήθεν κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το οποίο νομοθετεί ενάντια στη θέληση και βούληση του λαού υποστηρίζοντας ότι διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση και εντολή, ενάντια στη λειτουργία της βουλής-οπερέτας και της κυβέρνησης «yes men» που έχουμε».