15/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλαφόν-φαρμάκι για τους ασθενείς

Σοβαροί κινδύνοι για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, λόγω της μείωσης στη φαρμακευτική δαπάνη και των νέων ορίων στη συνταγογράφηση.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Σε κίνδυνο βάζει τους ασθενείς το πλαφόν συνταγογράφησης, όπως καταγγέλλουν γιατροί και σύλλογοι ασθενών. Η πρόσφατη σχετική υπουργική απόφαση ορίζει τα όρια φαρμακευτικής δαπάνης των γιατρών ανά ασθενή, ανά ειδικότητα, ανά νομό και ανά μήνα (εποχικότητα) καθώς επίσης και ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης για τα φάρμακα δραστικών ουσιών εκτός προστασίας.

 

Ορια που, όπως αναφέρει στην επιστολή της η Eθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για τη ρύθμιση της πάθησής του, ενώ στο ΦΕΚ δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη!

 

Με επιστολή στον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλων φορέων του αναπηρικού κινήματος σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

 

«Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δημιουργεί κινδύνους για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική-θεραπευτική αγωγή», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ι. Βαρδακαστάνης. Ειναι προφανές, προσθέτει, ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφηση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

 

Ποιούς επηρεάζει

 

Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης, όμως, με τις λίγες εξαιρέσεις -τονίζει- εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (π.χ. σε πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και εν γένει σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή κ.λπ.), για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα τα οποία αυξάνονται αλματωδώς μεταξύ του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γεγονός που θα αυξήσει τους πάσχοντες που επισκέπτονται τόσο τα ιδιωτικά ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δαπάνη συνταγογράφησης.

 

Την επικινδυνότητα των πολιτικών της κυβέρνησης με την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση, κατά του οποίου είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταδεικνύει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

 

«Το πλαφόν συνταγογράφησης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί την υγεία του ασθενούς. Τώρα όμως ο γιατρός θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή απόλυσης και ποινικών δικαστηρίων και θα επιλέγει τη θεραπεία με κριτήριο όχι τον ασθενή, αλλά την αποφυγή της δίωξής του. Πρόκειται για πρωτοφανή ποινικοποίηση της ιατρικής», επισημαίνει.

 

Ας σημειωθεί ότι το πλαφόν σε ορισμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η Παιδιατρική (30-40 ευρώ), είναι πολύ μικρό, κάτι που σημαίνει ότι αν ο πρώτος ασθενής του μήνα πάρει συνταγή μεγαλύτερης αξίας, τότε ο γιατρός θα ειδοποιηθεί ότι κινδυνεύει με δίωξη και θα διαλέγει για τους επόμενους ασθενείς του αγωγή με μοναδικό κριτήριο την τιμή, αγνοώντας τις συνέπειες για την υγεία τους.

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει και νέα προσφυγή στο ΣτΕ. Η Ομοσπονδία καλεί τις ενώσεις γιατρών να ενημερώνουν τους πολίτες και να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με βάση τον όρκο τους και όχι τα «γενοκτόνα διατάγματα των εντολοδόχων της τρόικας».

 

Scroll to top