ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του απέρριψε τις αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.
Οι αγωγές είχαν συζητηθεί το καλοκαίρι του 2013. Τελικά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, ενώ επιπλέον απέρριψε και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, που ανέπτυξε το ελληνικό Δημόσιο και η προτεινόμενη μάρτυράς του (Ελληνίδα καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Άγκυρα), η λίμνη Βιστωνίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι και τα χρυσόβουλα με τα οποία παρουσίαζε η Μονή την ιδιοκτησία, είναι άκυρα. Ως εκ τούτου, όπως κατέθεσε, θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος τα οικόπεδα, με τα οποία έγινε η ανταλλαγή. Από την πλευρά του μοναστηριού, άλλος καθηγητής πανεπιστημίου, κατέθεσε ότι από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει η γνησιότητα των χρυσόβουλων.
Η Εκκλησία της Ελλάδος που είχε προετοιμαστεί να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Βατοπεδίου, τελικά – δια του συνηγόρου της – δήλωσε ότι παραιτείται από το δικαίωμα αυτό. Δεν είναι όμως, η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο χάνει υπόθεση με το Βατοπέδι. Τη νομιμότητα των ανταλλαγών δέχονται δύο παλαιότερες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (3744/2012 και 4711/2012). Σύμφωνα με αυτές, κρίθηκαν ως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου για παράνομες ανταλλαγές, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να παραιτηθεί από άλλες 25 αγωγές του κατά της Μονής.
efsyn.gr