ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Το μεγάλο παζάρι άρχισε στην Ε.Ε. για την κάλυψη των 3 περιζήτητων θέσεων που θα παραμείνουν κενές, καθώς και για τα αποκαλούμενα μεγάλα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προορίζονται κατά κανόνα για τις μεγάλες χώρες. Οι ηγέτες των 28 συνήλθαν χθες αργά το βράδυ σε δείπνο για να ορίσουν τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Βρετανίδα Κάθριν Αστον, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βέλγο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ενώ παίζεται και η καρέκλα του Ολλανδού προέδρου της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πάρε-δώσε, που παίζεται κυρίως στο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές τους ηγέτες των μεγάλων χωρών, οι οποίοι πίσω από την ευρωπαϊκή ετικέτα επιδιώκουν την προώθηση εθνικών συμφερόντων.
Μία άλλη σημαντική πτυχή είναι ο ισορροπημένος από κομματικής πλευράς διορισμός των προσώπων. Για τις θέσεις που κατέχουν η Κάθριν Αστον και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ έχει προσυμφωνηθεί ότι η μία θα πάει στους Σοσιαλδημοκράτες και η άλλη στους Χριστιανοδημοκράτες.
Δύο κόμματα σε ένα
Αλλωστε μεταξύ των δύο δεν υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Υποστηρίζουν με θέρμη τη φιλελεύθερη ή τη νεοφιλελεύθερη οικονομία. Απλώς υπάρχει ανταγωνισμός για την εξουσία…
Για τη θέση, λοιπόν, της Κάθριν Αστον, η οποία εκτός από την κινητικότητα που επέδειξε θεωρείται αποτυχημένη, ακούγεται το όνομα της Ιταλίδας ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι έχει αρχίσει από καιρό εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας της νεαρής Φεντερίκα, αλλά αντιδρά η Πολωνία, η οποία με την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής τής προσάπτει «έλλειψη εμπειρίας» και μοσχοβίτικες «συμπάθειες». Για την ίδια θέση παίζει και η υποψηφιότητα της Βουλγάρας επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ως προς τη θέση του Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, η υποψηφιότητα της Δανέζας πρωθυπουργού Χέλε Θόρνινγκ Σμιτ προσκρούει στις επιφυλάξεις του Παρισιού, παρά την υποστήριξη του Ντέιβιντ Κάμερον (η Δανέζα είναι σύζυγος του υιού του Βρετανού πρώην επιτρόπου και συνδικαλιστή Νιλ Κίνοκ), ενώ η στάση της Ανγκελα Μέρκελ είναι μάλλον θετική.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει ανταλλάγματα και ιδίως τη θέση του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, την οποία προορίζει για τον Πιερ Μοσκοβισί, κάτι που δεν βλέπει με καλό μάτι η καγκελάριος, που προτιμά τον Φινλανδό Κατάινεβ… Τα πράγματα, λοιπόν, είναι ρευστά και πολύπλοκα. Παίζει επίσης η υποψηφιότητα του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κέλι.
Ραντεβού το φθινόπωρο
Το πιο πιθανόν είναι να μη ληφθεί απόφαση για τη θέση του Βαν Ρόμπαϊ και να πάει η συζήτηση για το φθινόπωρο. Αλλωστε, η θητεία του Βέλγου λήγει τον Νοέμβριο.
Τη θέση του μόνιμου προέδρου της ευρωζώνης γλυκοκοιτάζει η Γαλλία (πάλι Πιέρ Μοσκοβισί), αλλά η Μέρκελ δεν βλέπει με καλό μάτι τον υπάκουο μεν αλλά και αποτυχημένο Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του είναι και υπουργός της χώρας του και θα πρέπει να παραιτηθεί για να διατηρήσει τη θέση του προέδρου της ευρωζώνης. Ακούγεται ότι έχει ζητήσει για να παραιτηθεί το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων στην Επιτροπή…
Οσον αφορά τη μάχη για τα χαρτοφυλάκια της νέας Επιτροπής, η Γαλλία επιθυμεί όπως είπαμε τις οικονομικές υποθέσεις, με σφήνα την Ολλανδία, η Πολωνία την ενέργεια, η Μ. Βρετανία το εμπόριο και η Γερμανία τις τηλεπικοινωνίες και τη βιομηχανία. Οι μικρές χώρες θα περιοριστούν όπως πάντα στα λεγόμενα δευτερεύοντα χαρτοφυλάκια…