ΛΕΣΒΟΣ
Δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών μαζί με άλλους 19 συναδέλφους του ανά την Ελλάδα ο 48χρονος Στρατής Γιαννακάς, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από 22 χρόνια δουλειάς στο υπουργείο Πολιτισμού με αναδρομικές εκθέσεις της διευθύντριας της υπηρεσίας.
Η υπόθεση, την οποία είχε φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της «περίεργης αξιολόγησης», είναι προσωρινή και αφορά ασφαλιστικά μέτρα. Η κύρια αγωγή θα εκδικαστεί στις αρχές του 2015 και, αν το Δημόσιο αρνηθεί την επανατοποθέτησή τους, υποχρεούται να καταβάλλει 300 ευρώ ημερησίως έως την εκδίκασή της.
Ο κ. Γιαννακάς είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα τον Νοέμβριο του 2013 στο πλαίσιο μιας απόφασης που έθετε σε διαθεσιμότητα όλους τους σχεδιαστές του υπουργείου Πολιτισμού λόγω κατάργησης των οργανικών θέσεων που κάλυπταν. Κύριος λόγος για τον οποίο βγήκε σε διαθεσιμότητα ήταν ότι είχε βαθμολογηθεί με 7… αναδρομικά για τα έτη 2008, 2009, 2010, 2011 και 2012 στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013!
Μεταξύ άλλων, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε ως αβάσιμο τον ισχυρισμό του Δημοσίου περί εξορθολογισμού και περιορισμού του διογκωμένου δημόσιου τομέα με τον οποίο έλαβε την απόφαση να θέσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι δεν παρουσιάστηκαν οργανογράμματα των υπηρεσιών του υπουργείου που να δείχνουν πως δεν ήταν αναγκαία η εργασία των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
Επίσης σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο αρνηθεί να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των εργαζομένων έως την εκδίκαση της κύριας αγωγής, πρέπει να καταβάλλει 300 ευρώ την ημέρα στον καθένα.
Ο Στρ. Γιαννακάς δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Επειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας από την εργασία μου λόγω της γνωστής “διαθεσιμότητας” των υπαλλήλων στο Δημόσιο, επέστρεψα, όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοι, στην υπηρεσία μου. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όσους στάθηκαν δίπλα μου όλο αυτό το διάστημα, φίλους, συγγενείς, συναδέλφους. Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ και θα παλέψουμε μέχρι την τελική νίκη».
Ανθή Παζιάνου