17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθελοντές για τις μετατάξεις ψάχνει το υπουργείο Εσωτερικών

Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πρώτη φάση.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

«Αντιμετωπίσιμα» χαρακτήρισαν παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών τα ζητήματα που έθεσε η τρόικα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της ωριαίας, περίπου, συνάντησης των δύο πλευρών, την Τρίτη, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν τη συμπλήρωση του ποσοτικού στόχου της Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας. Υπενθυμίζεται ότι από τον αρχικό στόχο των 3.000 εθελοντικών μετακινήσεων, υπολείπονται πλέον περίπου 2.000.

 

«Ο αριθμός θα συμπληρωθεί» τόνιζαν κατηγορηματικά παράγοντες του ΥΠΕΣ σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, ακόμη και σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των πρόθυμων για τη μετακίνησή τους δημοτικών υπαλλήλων.

 

Αν και θα μπορούσε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις για την κάλυψη του παραπάνω αριθμού, στελέχη του ΥΠΕΣ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους για τη συμπλήρωση του παραπάνω αριθμού, στηριζόμενα, κυρίως, στα εξής επιχειρήματα: Διευρύνθηκε το πεδίο του προγράμματος και αφορά περισσότερους υπαλλήλους στην Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώθηκε από την πρώτη φάση του προγράμματος ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απόλυσης. Το υπουργείο έχει ξεκινήσει επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Αυτοδιοίκησης ώστε να επικοινωνήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα αυτή φάση της κινητικότητας. Τα παραπάνω επιχειρήματα φέρονται να διατυπώθηκαν και στην τρόικα.

 

Περαιτέρω συζητήθηκαν τα νέα «πιλοτικά» οργανογράμματα των δήμων, τα οποία, με βάση τα πέντε πρότυπα της Task Force που έχουν σχεδιαστεί αποτυπώνοντας διαφορετικές ανάγκες διοίκησης των δήμων (π.χ. μητροπολιτικός, ημιαστικός, νησιωτικός κ.λπ.), αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, από τις νέες δημοτικές αρχές, έως το τέλος του έτους.

 

Τέλος, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΤΑ και ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ. Αναμένεται να διερευνηθεί σε ποιον βαθμό η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ (στο πλαίσιο του «Καλλικράτη») συνοδεύτηκε από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, προκειμένου να καταβάλλονται οι απαιτούμενες δαπάνες.

 

Ζήτημα παραμένει ο τρόπος ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΔΕΥΑ, που είναι δημοτικές επιχειρήσεις και όχι δημόσιες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, των οποίων οι οφειλές καταβλήθηκαν ως δημόσιων επιχειρήσεων.

 

Scroll to top