17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφραγισμένα χείλη

Ερμητικά κλειστά τα στόματα των αρμοδίων για τη Siemens. Στα χαρτιά (;) ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Στα χαρτιά φαίνεται να έχει μείνει ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, ενώ τα στόματα των αρμοδίων παραμένουν ερμητικά κλειστά για το σκάνδαλο που από πολλούς θεωρείται το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης.

 

Μετά από δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών τους τελευταίους μήνες, οι οποίες για άγνωστο λόγο έχουν μείνει αναπάντητες, η Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσε στη Βουλή άλλη μία ερώτηση, με την οποία ζητά από το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ενημέρωση τόσο για το στάδιο υλοποίησης στο οποίο βρίσκεται η συμφωνία όσο και για την προστασία των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει.

 

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του κόμματος, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρείας της Siemens BSH (πρώην Πίτσος) στο Ρέντη υποστηρίζουν ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, αλλά ακόμη και οι υπάρχουσες επενδύσεις ακυρώνονται ή αναβάλλονται.

 

Ξανά μανά το εργατικό κόστος

 

Η αιτιολογία, μάλιστα, από πλευράς εταιρείας προς το σωματείο είναι το… υψηλό εργατικό κόστος. «Παρά την αθέτηση των συμφωνιών και τη μείωση του προσωπικού (από 1380 το 2006, σήμερα παραμένουν 496), η παραγωγή συσκευών συνεχίζει να είναι ικανοποιητική ετησίως (200.000) και η εταιρεία παραμένει κερδοφόρα με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών», σημειώνουν.

 

Την ερώτηση υπογράφουν οι Δημ. Αναγνωστάκης, Μαρ. Γιαννακάκη, Γ. Κυρίτσης, Σπ. Λυκούδης, Γ. Πανούσης, Μαρ. Ρεπούση και Ν. Τσούκαλης.

 

Παράλληλα, άλλη ερώτηση για το σύστημα επικοινωνίας των Σωμάτων Ασφαλείας (Tetra), κατασκευής Siemens, κατέθεσαν επτά βουλευτές της Ν.Δ. (Η. Βλαχογιάννης, Δ. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Κ. Τζαβάρας, Π. Βογιατζής, Γ. Κοντογιάννης, Θ. Νταβλούρος), όπου αναφέρουν ότι από τους 21.000 πομποδέκτες λειτουργούν μόλις οι 7.000, ενώ ζητούν την επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους. Υπενθυμίζεται ότι ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός υπογράφτηκε στις 23.8.2012 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και προέβλεπε: 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό οφειλών μεταξύ της εταιρείας και του Δημοσίου, 90 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών, 100 εκατ. ευρώ για δημιουργία εργοστασίου εντός του 2012 και 60 εκατ. ευρώ για κατασκευή νέας μονάδας, που θα απασχολεί περί τα 700 άτομα.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, είναι άγνωστο εάν και τι από όλα αυτά έχει υλοποιηθεί, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει απαντήσεις.

 

Σημειώνεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (2010-2011) για τα μαύρα ταμεία της Siemens, μετά από 1,5 χρόνο έρευνας, είχε καταλήξει στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ είχε υπολογίσει ότι η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου άγγιζε τα 2 δισ. ευρώ.

 

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το φθινόπωρο του 2006 από το περιοδικό Spiegel, ενώ το βασικότερο τμήμα της έρευνας είχε διεξαχθεί από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες και επέβαλαν στη γερμανική εταιρεία ένα θηριώδες πρόστιμο περίπου 800 εκατ. δολαρίων για τις πρακτικές της.

 

Scroll to top