People stand near part of the wreckage of a Malaysia Airlines Boeing 777 plane after it crashed near the settlement of Grabovo in the Donetsk region

17/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

KOΣΜΟΣ

Αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη στην Ουκρανία

Το αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία - Σίγουροι οι Αμερικανοί για κατάρριψη από πύραυλο εδάφους - αέρος - Μετέφερε 280 επιβάτες και 15 άτομα πλήρωμα - Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το «μαύρο κουτί».
      Pin It

Σε ουκρανικό έδαφος κοντά ρωσικά σύνορα κατερρίφθη Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο μετέφερε 295 ανθρώπους - 280 επιβάτες και δεκαπενταμελές πλήρωμα.

Το επιβατικό αεροσκάφος ταξίδευε σε διεθνή αεροδιάδρομο σε ύψος 10 χλμ. πάνω από την ανατολική Ουκρανία και εκτελούσε την πτήση «MH17» από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια) όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ», ανέφερε η Eurocontrol και πρόσθεσε πως «ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος».

 

Σίγουροι οι Αμερικανοί για πύραυλο εδάφους – αέρος

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο -όπως μεταδίδει το Reuters- οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους – αέρος, του οποίου όμως η προέλευση παραμένει άγνωστη.

Από τη συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ανακοινώθηκε πως, μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι από τους επιβάτες 154 ήταν Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 από την Ινδονησία, έξι από την Βρετανία, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε «μια πλήρη, διαφανή διεθνή έρευνα» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία φέρει ευθύνες για τη συντριβή του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα συνέβαινε η τραγωδία εάν το Κίεβο δεν είχε συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των ανταρτών. «Χωρίς αμφιβολία -είπε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση- η κυβέρνηση φέρει ευθύνες γι' αυτή την τρομακτική τραγωδία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε να σχηματιστεί αντικειμενική εικόνα για το τι συνέβη».

Ακόμα, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας από το Air Force One, ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εάν πρόκειται για έγκλημα, είναι ένα ειδεχθές έγκλημα».

 

Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν το «μαύρο κουτί», αλλά εμποδίζουν τις έρευνες

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ ότι βρήκαν το «μαύρο κουτί» του Boeing 777, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

«Οι ένοπλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία παρεμποδίζουν τις προσπάθειες έρευνας στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας Malaysian Airlines», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

«Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα (σ.σ. διασποράς των συντριμμιών). . . αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες να ανασυρθούν συντρίμμια ή τα θύματα», είπε ο Σερχίι Μπασκόβσκι μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

 

Έρευνα θα διεξάγει η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία να «καταρρίφθηκε».

«Είναι η τρίτη τραγική περίπτωση τις τελευταίες ημέρες, μετά τα αεροπλάνα An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τα οποία καταρρίφθηκαν (…) από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την «αεροπορική καταστροφή», δήλωσε η εκπρόσωπός του Όλγκα Λάπο.

Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Boeing, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα BUK.

 

Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των πτήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης είχαν προειδοποιήσει τους πιλότους ήδη από τον Απρίλιο για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν οι πτήσεις μέσα ή κοντά στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε στις 23 Απριλίου μια «ειδική ανακοίνωση» σχετικά με τον ουκρανικό εναέριο χώρο προς τις αφρικανικές εταιρείες τις οποίες συμβούλευε να μην πετούν στον εναέριο χώρο γύρω από τη Συμφερόπολη, στη χερσόνησο της Κριμαίας, χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως ειδική άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση προειδοποιούσε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες και τους πιλότους που πετούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας —περιλαμβανομένων του Κιέβου, του Λβιβ, της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόβσκ— να «επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάστασης ανασφάλειας».

 

airtracker


Προς αποφυγήν του ουκρανικού εναέριου χώρου

Ο οργανισμός διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη συμβουλεύει τους πιλότους σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

Η Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν ήδη εκτρέψει τις πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα, επισημαίνει το υπουργείο.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας Lufthansa AG, η τούρκικη Turkish Airlines, η ρωσικές Aeroflot και Transaero και η βρετανική British Airways έκαναν ανάλογες ανακοινώσεις περί παράκαμψης του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.

 

efsyn.gr

Scroll to top