17/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, άνοιξε τα χαρτιά του

Το Μέγαρο περνάει στο κράτος, το ΕΜΣΤ στον αέρα

Ηταν οι μόνες πραγματικές ειδήσεις στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Στα θετικά, η στήριξή του σε Λούκο και Καραντινάκη.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Με διάθεση να επιλύσει ζητήματα που είναι ανοιχτά στον χώρο του πολιτισμού, ο νέος υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας, στην πρώτη επαφή του με τους δημοσιογράφους, απάντησε ευθέως για πολλά, αλλά κράτησε και κλειστά τα χαρτιά του. Υπήρξαν ζητήματα που δεν τέθηκαν στο τραπέζι, όπως τα Βυζαντινά στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Αφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι πλήθος κόσμου ζητά τη συνδρομή του υπουργείου με μικρές – έκτακτες επιχορηγήσεις. «Υπάρχουν αληθινοί καλλιτέχνες και κάποιοι που φαντασιώνουν ότι είναι καλλιτέχνες με αξιώσεις άλλης εποχής», σχολίασε. Δεν δεσμεύτηκε για τα θυρανοίξια του ΕΜΣΤ («θα εγκατασταθώ εκεί για να τρέξουν τα πράγματα», είπε). Αναφέρθηκε με χιούμορ στο θέμα του Μεγάρου («το βλέπω ασκαρδαμυκτί, πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση»). Στήριξε ανοιχτά τον Γιώργο Λούκο και τον Γρηγόρη Καραντινάκη, ενώ για τον Δημήτρη Εϊπίδη δήλωσε: «Θα βρεθεί τρόπος για να κάνει τη δουλειά του».

 

Κατ' αρχήν, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανακοίνωσε τις αρμοδιότητες στο ΥΠΠΟΑ. Η Αντζελα Γκερέκου αναλαμβάνει τον σύγχρονο Πολιτισμό, ο Γιάννης Ανδριανός συνεχίζει στον Αθλητισμό και ο ίδιος θα έχει την ευθύνη για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, νομοθετικά, οικονομικά, τοποθετήσεις προσώπων σε διοικητικά συμβούλια, την τελική υπογραφή στις αποφάσεις, και φυσικά την εκπροσώπηση στη Βουλή. One man show, θα έλεγε κανείς.

 

ΕΜΣΤ: αργεί ακόμα

 

«Θα το χειριστώ προσωπικά», είπε (σ.σ. αν και είναι έργο σύγχρονου πολιτισμού), «δεν υπάρχει επόμενο χρονοδιάγραμμα. Προτιμώ να αργήσω τις ανακοινώσεις, παρά να διαψευστώ. Οι προμελέτες εγκρίθηκαν και περιμένουμε τις οριστικές μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες». Προέβλεψε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν κατατεθεί. «Το έργο σκάλωσε εκεί όπου σκαλώνουν όλα στην Ελλάδα, στους χαρακτήρες μας. Αλλοι είναι αισιόδοξοι κι άλλοι απαισιόδοξοι, ωστόσο πρέπει να το συντονίσουμε, είναι σοβαρό θέμα». Για τη λειτουργία του μουσείου χρειάζονται 45 άτομα. Για τα 22-23 που λείπουν, έχει ζητήσει προσλήψεις με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οσο για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ύψους 3 εκατ. ευρώ, είπε ότι για να δοθεί πρέπει να συσταθεί νομικό πρόσωπο από 5μελή επιτροπή μελών του Δ.Σ. Ευτυχώς, προχωράνε καλά, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης και το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα.

 

Επιχορηγήσεις: με φειδώ

 

«Θα περιοριστούμε στις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Το μυστικό είναι να επιχορηγούμε ό,τι αξίζει. Είναι τεράστια ευθύνη χωρίς να είσαι γενναιόδωρος να είσαι αποτελεσματικός», είπε ο υπουργός και άφησε να εννοηθεί ότι θα δοθεί με φειδώ το ποσό των 2-2,5 εκατ. ευρώ με το οποίο ενισχύεται έκτακτα ο προϋπολογισμός του υπουργείου.

 

Σινεμά: μένει ο Καραντινάκης

 

«Ο Γρηγόρης Καραντινάκης θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για το επόμενο 6μηνο, όπως προβλέπει ο νόμος», είπε ορθά κοφτά ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν να μην προχωράει σε διορισμό νέου προσώπου μετά την εσπευσμένη προκήρυξη της θέσης από το διοικητικό συμβούλιο. «Κάποια στιγμή, χωρίς βιασύνη, θα γίνει η επιλογή μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έκαναν αίτηση πάνω από τέσσερα άτομα. Την Τρίτη, μάλιστα, έφτασε νέα επιστολή συμπαράστασης στον Καραντινάκη από Ελληνες σκηνοθέτες, που έγιναν 353 από 241. Σχετικά με τον Δημήτρη Εϊπίδη: «Θα συνεχίσει. Θα βρεθεί τρόπος για να κάνει τη δουλειά του. Δεν θα θιγεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», είπε χωρίς να διευκρινίσει πότε θα προχωρήσει στον διορισμό του ως γενικού διευθυντή. Αμεσα μάλλον, καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διορίσει και νέα μέλη στο Δ.Σ., διότι λήγει η θητεία τους.

 

Μέγαρο Μουσικής: το θέλουμε όλο

 

«Ζήτησα να περάσουν στην αρμοδιότητα του κράτους και τα δύο κτίρια, δεν υπάρχουν περιθώρια για μισές λύσεις», είπε. «Από τη στιγμή που το κράτος είναι εγγυητής, και επομένως οφειλέτης των δανείων του, δεν μπορεί να μην έχει λόγο στη διαχείριση». Ανέφερε ότι οι οφειλές του Μεγάρου ανέρχονται σε 420-430 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει -πιθανώς θα περάσει από το θερινό τμήμα της Βουλής- θα ζητήσει και το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (6 στα 11 μέλη), ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «θα είναι απολύτως σεβαστός ο λόγος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής». Οι εργαζόμενοι στη νέα μορφή του οργανισμού θα ενταχθούν στους κανόνες του Δημοσίου.

 

Επίδαυρος: τόπο στα νιάτα

 

Κάλυψε απόλυτα τον Γιώργο Λούκο και τις επιλογές του, «αδειάζοντας» ευγενικά τη βουλευτή της Ν.Δ. Τάνια Ιακωβίδου, που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ελιτίστικο φεστιβάλ. «Είναι ενδιαφέρον να κάνεις άνοιγμα στους νέους. Η τραγωδία είναι το παλιό υλικό και αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε με νέα μέσα χωρίς να αγνοούμε και κάποιες κλασικές αρχές. Χρειάζεται ο συνδυασμός και των δύο». Θα παρακολουθήσει στο Αρχαίο Θέατρο τον «Ιππόλυτο» του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

 

Καμεράτα – Ορχήστρα Χρωμάτων: στήριξη

 

Η Καμεράτα, που παρά τη διεθνή πορεία της αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, «θα συνεχίσει το έργο της», είπε ο υπουργός, διαψεύδοντας ότι θα συνενωθεί με την ΚΟΑ. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που ήταν ανενεργή τουλάχιστον δύο χρόνια, «θα μπει σε δημιουργική τροχιά από τον Σεπτέμβριο», είπε. Και θύμισε την ελάχιστη υποστήριξη των 300.000 ευρώ από τον προκάτοχό του.

 

[email protected]

 

Scroll to top