Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Με συγκρατημένη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στη ΔΗΜΑΡ την απάντηση Τσίπρα στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα επιτελικών στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου, «υπάρχει το έδαφος για την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου», ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κειμένου τόνιζαν ότι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ «με μια πρόταση πολιτικής συνεννόησης σε ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε άλλα σημεία οι θέσεις των δύο κομμάτων «είναι κοντά», σε άλλα απέχουν και μερικά άλλα χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας, πάντως διέβλεπαν δυνατότητα διαβούλευσης τόσο στο πεδίο των κοινωνικών όσο και των πολιτικών ζητημάτων.
Στο μεταξύ, την επόμενη Τρίτη 22 Ιουλίου στη Βουλή θα διεξαχθεί η προκαταρκτική συνάντηση των αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης, Στ. Μανίκας) και του ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγας), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Αγίου Κωνσταντίνου υπέρ του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Παρά τη συμφωνία για το πρώτο ραντεβού, που αμφότεροι κρίνουν ως σημαντικό, καθότι «κάθε αρχή και δύσκολη», ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν σοβαρές διαφορές και κρίσιμα αγκάθια που επί του παρόντος «πληγώνουν» την όποια προσπάθεια σύγκλισης.
«Προσερχόμαστε στη συνάντηση με βάση τις δώδεκα θέσεις που περιέχονται στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο», έλεγαν στην «Εφ.Συν.» κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους σε «προαπαιτούμενα» και «αποκλειστικούς συνομιλητές».
Σε κάθε περίπτωση, τα σημεία στα οποία εντοπίζεται απόσταση είναι πρώτον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με το ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει εμφατικά ότι αποτελεί προτεραιότητα για την «Κεντροαριστερά της ευθύνης» και θα πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή. Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ αντιτείνει ότι δεν είναι αντικείμενο του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και θα συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο, όμως το θέμα δεν είναι διαδικαστικό και σχετίζεται με τις ασκούμενες πολιτικές. Δεύτερον, εμπόδιο αποτελεί αφενός η ύπαρξη παράλληλων συνομιλιών της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ αποκλείει, πιέζοντας την Αγίου Κωνσταντίνου να ενεργήσει αναλόγως. Τρίτον, εκ μέρους του Φ. Κουβέλη προτείνεται ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης χωρίς τη Ν.Δ., το οποίο προσκρούει στη συνεργασία που έχει συνάψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη να θεωρεί ύψιστης σημασίας τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας.
«Ναι» στην πρωτοβουλία Κουβέλη απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λούκα Κατσέλη. Αποψη της προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας είναι ότι στις συνομιλίες δεν πρέπει να συμπεριληφθούν το ΠΑΣΟΚ, λόγω ταύτισης με τον νεοφιλελευθερισμό, ούτε το Ποτάμι, λόγω ασάφειας στις θέσεις του για την κυβερνητική πολιτική. Θετική ήταν και η ανταπόκριση των Ευρωπαίων Οικολόγων Πρασίνων, που ζήτησαν μεγαλύτερη ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων.