ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Δεύτερη φορά -προηγήθηκε η σύνοδος του Ιουνίου- οι ηγέτες των 28 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συναίνεση για τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Αστον, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και η παραμονή του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του προέδρου της ευρωζώνης.
Υποψήφια άνευ ομοφωνίας
Οι μέχρι σήμερα υποψηφιότητες για την ανάληψη αυτών των ανώτατων αξιωμάτων δεν έτυχαν ομοφωνίας και κανείς δεν ζήτησε την προσφυγή σε ψηφοφορία. Αλλωστε, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις-πακέτο. Ετσι, οι 28 έδωσαν ραντεβού στις 30 Αυγούστου, ελπίζοντας ότι μετά τα μπάνια τους θα έχει ωριμάσει η κατάσταση…
Παρά τις διαφορές απόψεων μεταξύ των ηγετών ως προς τις υποψηφιότητες και τις πολύωρες συζητήσεις που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, το κλίμα ήταν ήπιο και κανείς δεν ήθελε να χαλάσει τη γιορταστική ατμόσφαιρα λόγω των γενεθλίων της Α. Μέρκελ. Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξέχασε όσα έχει δηλώσει κατά του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εμφανίστηκε με τον Λουξεμβούργιο σαν δυο καλά φιλαράκια… Η πολιτική και η υποκρισία πάνε πάντα μαζί…
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου φάνηκε η ελλιπής προετοιμασία, για την οποία ευθύνεται ο πρόεδρος Βαν Ρομπάι. Και όμως ο Βέλγος έχει μεγάλη εμπειρία στην αναζήτηση συμβιβασμών και γνώριζε ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν στην κάλυψη των 2-3 θέσεων, αλλά θα επεκταθούν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων της νέας Επιτροπής. Και ο συνδυασμός των δύο θεμάτων κατέληξε σε παραφωνίες. Κάθε μεγάλη χώρα ήθελε να προωθήσει τα συμφέροντά της, ενώ ορισμένες από τις μικρές ζητούσαν και αυτές ανταλλάγματα για την υποστήριξή τους. Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, αλεπού της ευρωπαϊκής πολιτικής, κατάλαβε σε μια στιγμή ότι πρέπει να παρέμβει και να υπενθυμίσει στους ηγέτες ότι, ως πρόεδρος της νέας Επιτροπής, αυτός είναι ο αρμόδιος για την κατανομή των χαρτοφυλακίων των επιτρόπων.
Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά την παρέμβαση του Λουξεμβούργιου, αλλά φυσικά οι ενέργειες στα παρασκήνια θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα δίμηνο…
Στη συζήτηση για τις διάφορες υποψηφιότητες, η Ιταλία του Ματέο Ρέντσι δεν κατάφερε να προωθήσει την υποψηφιότητα της ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μπογκερίνο για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου Κάθριν Αστον, παρά την υποστήριξη της Γαλλίας και τη θετική στάση της Γερμανίας. Μία ομάδα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης – οι 3 της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία- απέρριψαν την υποψηφιότητα της Ιταλίδας, την οποία κατηγορούν ότι ερωτοτροπεί με τη Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας και επιπλέον εκτιμούν ότι δεν έχει την αναγκαία εμπειρία για τη θέση αυτή. Λες και η Βρετανίδα Κάθριν Αστον είχε εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν κάθισε σε αυτή την καρέκλα…
Η εναλλακτική λύση
Συνεχίζει να παίζει, λοιπόν, για τη θέση αυτή ως εναλλακτική λύση η υποψηφιότητα της Βουλγάρας επιτρόπου Κρισταλίνα Γεοργκίεβα, η οποία όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν προέρχεται από την οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών. Μετά την εκλογή του χριστιανοδημοκράτη Ζ.-Κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέση της Αστον προορίζεται για Σοσιαλοδημοκράτη. Αυτό λέει τουλάχιστον η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλοδημοκρατών που έχουν μοιράσει τα αξιώματα…
Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έγινε συζήτηση σε βάθος. Τα πρόσωπα που παίζουν είναι μέχρι στιγμής η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι και της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, καθώς και πρώην πρωθυπουργοί της Εσθονίας και Λετονίας, χώρες που επιδιώκουν να «πάρουν κάτι» από την όλη διαπραγμάτευση.
Ως προς την αντικατάσταση ή όχι του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το λόγο έχουν τα παρασκήνια. Πάντως, ακούγεται ότι η αξίωση του Ολλανδού να αναλάβει επίτροπος στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είχε ο Φινλανδός Ολι Ρεν, σε περίπτωση που παραιτηθεί από πρόεδρος της ευρωζώνης, προσκρούει στην άρνηση του Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Μην ξεχνάμε ότι ο καλβινιστής Γερούν είχε αφήσει πολλά υπονοούμενα για την αδυναμία του Λουξεμβούργιου στο καλό κονιάκ, συνοδευόμενο από ένα τσιγάρο… Ας πρόσεχε ο Ολλανδός…