Το κλάμα του Ευστάθιου Μπούκουρα φαίνεται ότι έπεισε τις δύο εισαγγελικές λειτουργούς που εισηγούνται προς το Δικαστικό Συμβούλιο, λόγω και της παρέλευσης του εξαμήνου, να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και με καταβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ή 20.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όλα τα παρόμοια αιτήματα των άλλων προφυλακισμένων χρυσαυγιτών απορρίφθηκαν.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εφετών με το υπ. αριθμ. 1354 βούλευμά του απορρίπτει το αίτημα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου για αποφυλάκιση, το οποίο υπέβαλε λόγω παρέλευσης του πρώτου 6μήνου κράτησής του, με τους δικαστές να αποφαίνονται ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εισαγγελικές προτάσεις προς το Δικαστικό Συμβούλιο, οι οποίες απαντούν αρνητικά στο αίτημα του Δημήτρη Κουκούτση για αντικατάσταση του περιοριστικού όρου της κατ’ οίκον κράτησης που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του και σε αυτά των Νικόλαου Κούζηλου και Γιώργου Γερμενή για αποφυλάκισή τους.
Είναι επομένως βέβαιο ότι η διαφοροποίηση του Στ. Μπούκουρα και η αποχώρησή του από τη ναζιστική οργάνωση μέτρησε στην κρίση των εισαγγελέων.
Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση του πρώην στελέχους που είχε χρυσαυγίτικο βίο και πολιτεία στην Κόρινθο δεν είναι δυνατόν να «ξεχαστεί». Προστασία σε μαγαζιά, εντολές για δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στοχευμένα σε αντιφασίστες και μετανάστες και δεκάδες περιπτώσεις άγριου τραμπουκισμού, μέχρι και καταγγελίες για πυροβολισμούς στον αέρα σε επεισόδια με τη Χ.Α., είναι οι «παρακαταθήκες» τού… μετανοημένου χρυσαυγίτη, που αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του μόλις ζόρισαν τα πράγματα. Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Μπούκουρας, στο πλαίσιο των «χαλαρών σχέσεων» με τους ναζιστές, είχε υπογράψει την επίδοση του νέου καταστατικού της Χ.Α. που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2012 στον Αρειο Πάγο εν όψει των εκλογών.
Α.Ψ.