18/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαστήρια και προβολές για τους μαθητές της Αντιπάρου

Στα θρανία τού ελληνικού κινηματογράφου

Πολύ πρωτότυπη εκδήλωση, κάτι μεταξύ φεστιβάλ και σχολείου, έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά στα μυστικά του σινεμά, αλλά οι προβολές στον θερινό «Ωλίαρος» απευθύνονται στους πάντες, Ελληνες και τουρίστες.
      Pin It

Σήμα κατατεθέν του νησιού και σημείο αναφοράς στα διηγήματα του Νίκου Χουλιάρα είναι ο θερινός κινηματογράφος «Ωλίαρος», η ονομασία της Αντιπάρου στην αρχαιότητα. Ιδιαίτερα αγαπητός σε ντόπιους και ξένους, είναι τόπος συνάντησης για μικρούς και μεγάλους τις νύχτες του καλοκαιριού. Από σήμερα και έως τις 21 Ιουλίου θα προβάλλονται εκεί ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής (και μεγάλου και μικρού μήκους), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου».

 

Να μια κίνηση που βοηθάει στην αποκέντρωση και κυρίως έχει στόχο την κινηματογραφική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού. Απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου, για τους οποίους μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής είναι η αγάπη τους για το σινεμά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν. Περιλαμβάνει εργαστήρια και παραδόσεις τα πρωινά και προβολές τα βράδια. Αυτές θα είναι, μάλιστα, ανοιχτές στο κοινό και με αγγλικούς υπότιτλους για τους ξένους επισκέπτες της Αντιπάρου, που αυξάνονται σταθερά καθώς το πρώτο ταξίδι μετατρέπεται συχνά σε τακτικό ετήσιο ραντεβού.

 

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στα μυστικά του σινεμά από επαγγελματίες του κινηματογράφου και θα έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας ενός φιλμ, καθώς θα γνωρίσουν από κοντά και τη δημιουργική ομάδα της τρίτης ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Suntan», που κάνει ήδη γυρίσματα στην Αντίπαρο. Πρωταγωνιστής, ο Μάκης Παπαδημητρίου στον ρόλο του σαραντάρη Κωστή, ο οποίος εγκαθίσταται στην Αντίπαρο τον χειμώνα, για να έρθει αντιμέτωπος με την τρέλα και την οργασμική ζωντάνια του καλοκαιριού.

 

Το νησί εξάλλου είναι συνδεδεμένο με το σινεμά. Εγινε γνωστό στο ευρύτερο ελληνικό κοινό το 1960 μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, όταν έπλευσε εκεί ο Ντίνος Δημόπουλος με το συνεργείο της Φίνος Φιλμ και τους πρωταγωνιστές της εποχής Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ για τα γυρίσματα της «Μανταλένας». Συμμετείχαν κι ένα τσούρμο παιδιά του νησιού, από τους πρώτους ερασιτέχνες ηθοποιούς που τα κατάφεραν περίφημα.

 

«Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα με μεγάλη δυναμική», τονίζουν οι διοργανωτές. «Οι «Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου» φέρνουν σε επαφή το εν δυνάμει κινηματογραφόφιλο κοινό με αναγνωρισμένους δημιουργούς, προσφέροντάς τους μια πλατφόρμα για να ανακαλύψουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τις τάσεις και εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο και να μάθουν τους βασικούς άξονες της κινηματογραφικής γλώσσας και έκφρασης. Η έμφαση δίνεται στον ελληνικό κινηματογράφο, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν μια όχι και τόσο γνωστή τελικά πλευρά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού». Στόχος είναι το φετινό πιλοτικό πρόγραμμα να μετατραπεί σε ετήσιο ραντεβού τεσσάρων ημερών.

 

Θα προβληθούν οι ταινίες «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, το ντοκιμαντέρ «Πάρβας: Αγονη Γραμμή» του Γεράσιμου Ρήγα και μια επιλογή από μικρού μήκους. Οι παραδόσεις στα εργαστήρια θα γίνουν από τους Αφροδίτη Νικολαΐδου («Εισαγωγή στη γλώσσα του κινηματογράφου»), Ρηνιώ Δραγασάκη («Η περιπέτεια της ταινίας μικρού μήκους») και Μαρία Λεωνίδα («Φτιάχνοντας μια φωτο-ιστορία», πρακτικό εργαστήριο σε δύο μέρη).

 

Η διοργάνωση γίνεται από την «One from the Heart» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αιγαίου, την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου και την αρωγή της Αίθουσας Τέχνης «αντί», που άνοιξε πέρυσι στη γειτονιά του Κάστρου, από τη Μαίρη Χατζάκη και τη Σοφία Αλεξανδροπούλου.

 

Β.Τζεβελέκου

 

Scroll to top