Του Μπάμπη Μιχάλη
Φωτιές άναψε σε κυβέρνηση και τράπεζες ο Χρήστος Σκλαβούνης, παρ’ ότι ενδεχομένως η πρόθεση των λόγων να ήταν άλλη. Σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, που θα προκύψουν μετά τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα καλυφθούν από τους θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίησή τους τους προηγούμενους μήνες και όχι από το περιβόητο αποθεματικό των 11,5 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο στα χέρια του.
Διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η Paulson, η Fairfax Financial Holding ή η Fidelity, επένδυσαν από τις αρχές του έτους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών περί τα 8,3 δισ. ευρώ.
«Ο στόχος μας ήταν να ανοίξει η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια και ρευστότητα και νομίζω ότι αυτός επιτεύχθηκε», είπε ο επικεφαλής του ΤΧΣ προς το διεθνές πρακτορείο και συμπλήρωσε ότι αν τα stress tests δείξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν από διεθνείς επενδυτές, «το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι καθίσταται λιγότερο κρίσιμο να υπάρχουν αυτά τα κεφάλαια των 11,5 δισ. ευρώ ως αποθεματικό».
Αβάντα
Από τη μια πλευρά, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αβάντα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό για τη μείωση του δημόσιου χρέους ή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015. Από την άλλη πλευρά, όμως, η νύξη για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες μετά τα τεστ της ΕΚΤ, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αιτιάσεις των διοικήσεών τους.
Οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν τονίσει εδώ και καιρό ότι οι ενέσεις ρευστού που προηγήθηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων τους είναι υπεραρκετές. Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα, υποστήριξε ότι πιθανότατα οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ η τρόικα στο σύνολό της έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο χρήσης του αποθεματικού του ΤΧΣ για άλλο σκοπό, επιμένοντας ότι το «μαξιλάρι» αυτό είναι ακόμη αναγκαίο για τις τράπεζες.
Τριβές, όμως, δημιουργούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΤΧΣ για τα σενάρια δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank), που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Ο κ. Σκλαβούνης είπε στο Bloomberg ότι η δημιουργία bad bank «είναι μια επιλογή που εξετάζεται».
Δυσαρέσκεια σε υπουργείο, ΤτΕ
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας. Κύκλοι και των δύο θεσμών επισήμαναν ότι η λύση αυτή εξετάστηκε προ διετίας και απορρίφθηκε.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν το γεγονός ότι «ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει να λάβει αναλυτική ενημέρωση από το ΤΧΣ για την κατάσταση, αλλά δεν την έχει λάβει ακόμα. Πριν γίνουν οι όποιες δηλώσεις, θα έπρεπε έχει προηγηθεί δουλειά ουσίας, η οποία δεν έχει ακόμα γίνει». Αυτό που προέχει δεν είναι να δημιουργηθεί μια bad bank για να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα «τοξικά» δάνεια και να τα φορτωθεί το Δημόσιο, αλλά να βρουν τρόπους πρώτα οι ίδιες οι τράπεζες να διαχειριστούν το πρόβλημα, να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να οργανώσουν εσωτερικές διευθύνσεις, που θα εξετάζουν την κατάσταση και θα δίνουν τις κατάλληλες λύσεις εκεί που χρειάζονται, επισήμαναν οι παραπάνω κύκλοι.