20/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασωληνώνονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Πόσο βαθιές είναι οι «μαύρες τρύπες» στα οικονομικά των ομίλων.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ενα τεράστιο βουνό από τραπεζικά δάνεια ύψους 286 εκατ. ευρώ και συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ αποτελούν τη μεγάλη «πρόκληση» της επιχειρούμενης συγχώνευσης μεταξύ των δύο οικονομικά ημιθανών εκδοτικών ομίλων Πήγασος και ΔΟΛ.

 

Η «διευθέτηση» αυτών των υποχρεώσεων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τις δύο εταιρείες, οι οποίες υπό τη σκέπη ενός ενιαίου ομίλου στο μέλλον θα επιδιώξουν να παραμείνουν εν ζωή και να αποφύγουν τον βέβαιο δρόμο της πτώχευσης, διατηρώντας ένα μέρος μόνο των σημερινών δραστηριοτήτων τους και του προσωπικού τους, που αριθμεί συνολικά 1.400 εργαζόμενους.

 

Με βάση τα τραπεζικά κριτήρια βιωσιμότητας, κανένας από τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους δεν είναι σε θέση να αντλήσει φρέσκο χρήμα και να σταθεί όρθιος. Αν δεν υπήρχαν οι «καλές σχέσεις» με τις τράπεζες που εξασφάλισαν την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού φέτος και πέρυσι, οι δύο επιχειρήσεις θα είχαν ήδη πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις θα αποφασίσουν τελικά οι τράπεζες και οι υπόλοιποι πιστωτές να κρατήσουν «διασωληνωμένες» τις δύο επιχειρήσεις Τύπου, εγκρίνοντας το όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης υποβληθεί το προσεχές διάστημα. Και φυσικά ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν, στο πλαίσιο αυτό, θα αποδεχθούν λύσεις όπως η διαγραφή απαιτήσεων, η δραστική επιμήκυνση των δανείων, ή -όπως είναι και το πιθανότερο- η μετοχοποίηση ενός μεγάλου μέρους των χρεών των δύο εταιρειών που θα καταστήσει υπολογίσιμους μετόχους πλέον τις πιστώτριες τράπεζες δίπλα σε όσους εκ των δύο βασικών μετόχων υποχρεωθούν ή συναινέσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να υλοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Δεδομένου ότι ο ΔΟΛ έχει τεθεί εκτός χρηματιστηρίου, αλλά ο Πήγασος παραμένει ακόμη εντός, με μόλις το 12,5% (+6% που κατέχει ο Π. Κυριακίδης της ΝΕΠ Εκδόσεις) των μετοχών του να βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά, είναι αρκετά πιθανό το σενάριο η εταιρική συγχώνευση να δρομολογηθεί μέσω της απορρόφησης του ΔΟΛ από τον Πήγασο.

 

Ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη έχει κεφαλαιακή «τρύπα» 71,052 εκατ. ευρώ (αρνητικά ίδια κεφάλαια) σύμφωνα με την τελευταία του λογιστική κατάσταση, πέρυσι «παρήγαγε» ζημιές 29,3 εκατ. ευρώ, ενώ βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό 135,891 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 216,051 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο όμως, ο όμιλος βάζει στο ταμείο του λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ από τις εκδοτικές και λοιπές δραστηριότητες (συμμετέχει σε συνολικά 16 εταιρείες εκδόσεων, εκτυπώσεων, ψηφιακών μέσων, διανομής Τύπου κ.ά.), με αποτέλεσμα όσες κινήσεις μείωσης του λειτουργικού του κόστους κι αν έχει κάνει, τα λεφτά να μη φτάνουν.

 

Η εικόνα για την «Πήγασος Εκδοτική» της οικογένειας Μπόμπολα δεν είναι πολύ διαφορετική. Ο όμιλος βαρύνεται από συνολικές υποχρεώσεις 184,2 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστά στις τράπεζες (κυρίως στην Alpha Bank και στην Εθνική, μέσω ομολογιακών δανείων και δευτερευόντως στην Πειραιώς και τη Eurobank) πάνω από 150,3 εκατ. ευρώ, κυρίως σε βραχυπρόθεσμα δάνεια. Την ίδια στιγμή, εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 67,6 εκατ. ευρώ λόγω των συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, ενώ πέρυσι (2013) οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει στα 80,1 εκατ. ευρώ και οι ζημιές του ξεπερνούσαν τα 31 εκατ. ευρώ.

 

Στο κάδρο βρίσκεται και η εταιρεία Τηλέτυπος (MEGA), στην οποία συμμετέχουν κατά 32,7% και 22% αντίστοιχα ο Πήγασος και ο ΔΟΛ, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν θα ενταχθεί στο ενιαίο σχήμα. Η εταιρεία βαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό 122 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 172 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 είχε ζημιές 20,4 εκατ. ευρώ και έσοδα 77,3 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top