20/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κίμωλος

Μια ζωγραφιά στο Αιγαίο

Σε απόσταση αναπνοής από τη μητρική γη της Μήλου, η Κίμωλος βιώνει με τους δικούς της ήπιους ρυθμούς μια ιδιότυπη ασυλία, μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Αξίζει να τη γνωρίσετε.
      Pin It

Κείμενο & φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη/ www.viewsofgreece.gr

 

Η Ψαθή, το λιλιπούτειο λιμάνι του νησιού, σε καλωσορίζει με τον πιο αυθεντικό και ανεπιτήδευτο τρόπο. Εδώ τα δίχτυα ξεμπλέκονται δίπλα στις ταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στα βότσαλα. Τα πιτσιρίκια απολαμβάνουν τα μακροβούτια από τον μόλο και οι επισκέπτες χαλαρώνουν στο ακροθαλάσσι.

 

Χίλια πεντακόσια μέτρα ψηλότερα, η κατάλευκη Χώρα, κτισμένη μέσα και γύρω από το κάστρο με τα στενά πλακόστρωτα, ασβεστωμένα σοκάκια της, είναι ιδανικός τόπος για ήσυχους περιπάτους και ρομαντικές βόλτες. Ομως τα μυστικά της Κιμώλου δεν θα σου χαριστούν εύκολα. Η τραχιά ηφαιστειογενής ενδοχώρα με το πλούσιο υπέδαφος σε κοιτάσματα αργυρούχου βαρυτίνης, μπετονίτη, πωρόλιθου και κιμωλίτη, σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι καλό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί δύσκολοι χωματόδρομοι που άλλες φορές καταλήγουν σε παρθένες παραλίες και άλλοτε στα «σεληνιακά» τοπία των λατομείων.

 

Τα σημάδια του χρόνου: Η πρωτεύουσα της Κιμώλου, το Χωριό όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι πραγματικά η χαρά του περιπατητή. Το οικιστικό σύμπλεγμα που βλέπουμε σήμερα χωρίζεται στο Παλιό και στο Καινούργιο Χωριό. Το Παλιό Χωριό βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο (13ος -14ος αι.) και αποτελεί ό,τι πιο ανόθευτο και ανεπιτήδευτο έχει να δείξει το νησί. Το Καινούργιο Χωριό έχει αναπτυχτεί γύρω από το Κάστρο. Πρόκειται για έναν όμορφο, χαρούμενο κυκλαδικό οικισμό με λευκά κυβόσχημα σπίτια, μικροσκοπικές πλατείες, ασβεστωμένες εκκλησιές, παραδοσιακά καφενεία και όμορφα ταβερνάκια σκιασμένα από μουριές και στολισμένα με βουκαμβίλιες.

 

Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό, το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το τελευταίο φιλοξενεί ευρήματα όλων των αρχαϊκών περιόδων από τις ανασκαφές στην βυθισμένη πολιτεία και τη νεκρόπολη στη θέση Ελληνικά.

 

Ανηφορίστε έως τον λόφο με τους παλιούς ανεμόμυλους και τα παραδοσιακά αλώνια που ακόμη χρησιμοποιούν οι νησιώτες και γνωρίστε το αυθεντικό κυκλαδικό τοπίο.

 

Νερά-κρύσταλλο

 

Στον όρμο της Ψαθής, μπροστά από τις ταβέρνες, απλώνεται μια πολύ καλή παραλία με ρηχά νερά. Δυτικά θα κολυμπήσετε στις στρωμένες με άμμο και βοτσαλάκι ακτές Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Φυκιάδα απέναντι από τη Μήλο. Υπάρχουν ταβέρνες κοντά στην ακροθαλασσιά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά μήκος της.

 

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στην πολύ καλή παραλία Δέκας, παλιότερα δημοφιλής σε κατασκηνωτές και γυμνιστές. Η διαδρομή τερματίζει στην παραλία Ελληνικά. Κοντά της δεσπόζει το απόκοσμο βραχώδες τοπίο της Μαυροσπηλιάς, μια εντυπωσιακή παράκτια τοποθεσία που δεν θα πρέπει να χάσετε.

 

Από το Χωριό, ο περιφερειακός δρόμος στρέφεται ανατολικά για τη μικροσκοπική βοτσαλωτή παραλία Γούπα. Φυσική συνέχειά της είναι η βράχινη αγκαλιά Καράς με νερά σαν πισίνα. Συνεχίζοντας θα βρείτε την παραλία Ζαχαριάς και σε ελάχιστη απόσταση το ακρογιάλι Κλίμα με φυσική σκιά και αμμουδερή ακρογιαλιά. Ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει στο απάνεμο και γραφικό λιμανάκι του Αγίου Μηνά, ενώ χωμάτινος συνεχίζει για τα Ιαματικά Λουτρά Κιμώλου όπου κατάλληλη για κολύμπι είναι η αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου (προσοχή στα φορτηγά των λατομείων).

 

Εξερευνήσεις: Από το Χωριό ή από τα ιαματικά λουτρά θ’ ακολουθήσετε ταμπέλες προς Μοναστήρια. Ο χωμάτινος δρόμος καταλήγει στην τοποθεσία Μοναστήρια, με ένα πανέμορφο ακρογιάλι φυσικά σκιασμένο από αρμυρίκια. Δεν θα βρείτε καμιά υποδομή, ενώ με βοριά η θάλασσα αγριεύει επικίνδυνα. Αν διασχίσετε την παραλία θα δείτε το μονοπάτι που καταλήγει στην απόλυτα ερημική ακρογιαλιά Σούφι (35 λεπτά), όπου θ’ απολαύσετε το μπάνιο σας μόνο εσείς και… οι γλάροι. Ιδανικό σημείο για ελεύθερο κάμπινγκ, θεωρείται επίσης καλός ψαρότοπος, όμως για δεινούς ψαροντουφεκάδες.

 

Ενας βράχος με σημασία

 

Αντίκρυ στις ανατολικές ακτές της Κιμώλου, σε απόσταση μόλις ενός μιλίου, μοιάζει να κολυμπά μοναχικά στα γαλάζια νερά του Αιγαίου το ερημονήσι Πολύαιγος. Ναι, είναι ακατοίκητο -μοναδική παρέμβαση, ο φάρος του Μάσκουλα από το 1898-, αλλά μη σας πείσουν ποτέ πως δεν έχει αξία. Οι σπηλιές και οι βραχώδεις ακτές του που αποτελούν ιδανικό ενδιαίτημα για τη μεσογειακή φώκια έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», ενώ το 2003 το νησί ανακηρύχτηκε περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και εντάχθηκε με ακόμη 26 νησιά του Αιγαίου σε ειδικό πλαίσιο προστασίας. Θετική εξέλιξη θα ήταν τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για το οικοσύστημα η ανακήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο (πληροφορίες www.mom.gr ).

 

Βέβαια, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η χώρα δοκιμάζεται σκληρά από σαρωτικές πιέσεις για οικοπεδοποίηση των πάντων, κανείς δεν θα πρέπει να «κοιμάται ήσυχος» για το μέλλον της Πολυαίγου.

 

Να μη βάζω όμως ιδέες… Για να προστατεύσουμε τούτη την άγνωστη κουκκίδα στον χάρτη όπως και αμέτρητες άλλες στις θάλασσες της χώρας, θα πρέπει πρώτα να τις γνωρίσουμε. Εκδρομικά σκάφη ξεκινούν από το λιμανάκι της Ψάθης πραγματοποιώντας μονοήμερες εκδρομές σε τούτο τον συγκλονιστικό βράχο που κρύβει μερικές υπεροχές παραλίες, αλλά και αρκετές φώκιες, δείγμα υγείας των θαλασσών μας και ελπίδας για τον πλανήτη.

 

…………………………………………….

 

i  Πώς θα πάτε

Απευθείας Πειραιάς-Κίμωλος να υπολογίζετε διάρκεια ταξιδιού 8-10 ώρες.

Προτιμότερο είναι να πάτε στη Μήλο με πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά.

 

Από τον Αδάμαντα της Μήλου θα κατευθυνθείτε στην Πολλώνια (9,5 χλμ.) από όπου αναχωρούν τα τοπικά ανοικτού τύπου φέρι για Κίμωλο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει για τον επιβάτη 2 ευρώ και για το ΙΧ αυτοκίνητο από 9 ευρώ.

 

i  Πού θα φάτε

Στην Ψάθη στην ταβέρνα «Κύμα» με τραπεζάκια στο ακροθαλάσσι. Στην παραλία της Αλυκής στην ψαροταβέρνα -εστιατόριο «Σάρδης» και το οινομαγειρείο «Καλαμίτσι», ενώ στο Χωριό στα εστιατόρια «Μελτέμι» και «Καλή Καρδιά» για κυκλαδίτικη κουζίνα.

 

i  Πού θα μείνετε:

 

«Κιμωλίς» 22870 51612, www.kimolis.com

«Sofias Apartments» 6977746738, www.sofiakimolos.gr

«Μπονάτσα studios», 6945779594, www.bonatsa.gr

«Εχινούσσα» 22870 51551, www.echinousa-kimolos.com

«Νίκη» 22870 51258 & 6976198895

 

Scroll to top