20/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«PIKPA is the best!»

Παρά την κρατική εγκατάλειψη, που τείνει να καταστήσει χωματερή ψυχών το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο, το μοναδικό στην Ευρώπη που λειτουργεί μόνο με εθελοντική εργασία, οι εθελοντές είναι αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν, προσπάθειες τις οποίες -παρά τα προβλήματα- αναγνωρίζουν και οι πρόσφυγες.
      Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

 

Βοθρολύματα στις τουαλέτες!

Βοθρολύματα στις τουαλέτες…

Σε κέντρο κράτησης μεταναστών φέρονται να έχουν μετατρέψει οι τοπικές αρχές το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο, το μοναδικό στην Ευρώπη που λειτουργεί αποκλειστικά από εθελοντές. Οι εθελοντές του δικτύου «Το Χωριό τού Ολοι Μαζί» αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ροές και θέτουν τους δικούς τους όρους προς Λιμενικό και αστυνομία, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους.

 

Το ανοιχτό κέντρο δημιουργήθηκε από «Το Χωριό τού Ολοι Μαζί» τον Δεκέμβριο του 2012, όταν σημειώθηκε το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο μετά τις εξαγγελίες για τον φράχτη του Εβρου και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Αποτελούσε για πολλούς μήνες «αντιπαράδειγμα» του κέντρου κράτησης της Παγανής στο νησί, που έκλεισε έπειτα από κινητοποιήσεις και ενώ είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης αποτελεί «αντιπαράδειγμα» του νεόδμητου κλειστού κέντρου κράτησης στη Μόρια.

 

Πήραν τα κλειδιά

 

Οι εθελοντές ζήτησαν και έλαβαν από τη δημοτική αρχή τα κλειδιά της δημοτικής κατασκήνωσης Λέσβου (ΠΙΚΠΑ), ώστε να φτιάξουν εκεί ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, καθώς οι πρόσφυγες ξεροστάλιαζαν τριγυρνώντας στο νησί, χωρίς να τους παρέχει η αστυνομία τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να φύγουν. Ειδικά το πρώτο διάστημα, η τοπική κοινωνία και φορείς της Εκκλησίας στάθηκαν δίπλα στο εγχείρημα και εμπράκτως.

 

Στη συνέχεια, η ροή των προσφύγων είχε εξάρσεις και υφέσεις. Με τη δημιουργία του κέντρου κράτησης στη Μόρια, το επονομαζόμενο «ταυτοποίησης», χωρητικότητας 90 ατόμων, οι περισσότεροι συλλαμβάνονταν και διέμεναν εκεί. Οι καταγγελίες για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε αυτό το κέντρο δεν άργησαν να έρθουν.

 

Ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του, ισχύει το «άβατο» για τους δημοσιογράφους, ενώ τόσο ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχαν εξαγγείλει τη δημιουργία κέντρου υποδοχής, χωρητικότητας 250 ατόμων. Μάλιστα, το υπουργείο είχε θεωρήσει υπερβολικό σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για την επίσκεψη Βαρβιτσιώτη -στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής- τον Σεπτέμβριο του 2013, που ανέφερε ότι πρωταγωνιστούσε στα γυρίσματα, χωρίς να δώσει απαντήσεις για την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες.

 

Τι συμβαίνει όμως πλέον με το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας (ΠΙΚΠΑ) στη Νεάπολη, μια περιοχή που θεωρείται αναβαθμισμένη; Εδώ και έναν μήνα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για τη «φιλοξενία» εκατοντάδων ανθρώπων που ζητούν να συλληφθούν, ώστε να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα και να αποχωρήσουν, το Λιμενικό ζήτησε τη βοήθεια των εθελοντών, για να αποφευχθεί και η επανάληψη των περσινών εικόνων ντροπής στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

 

Οι εθελοντές δέχτηκαν, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες, να τους μεταφέρουν οι άνδρες του Λιμενικού στο ΠΙΚΠΑ. Αλλά η κατάσταση είναι έκρυθμη. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά η εθελόντρια του «Χωριού τού Ολοι μαζί», Εφη Λατσούδη, στην «Εφ.Συν»: «Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποίησαν οι αρχές το ΠΙΚΠΑ (το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας) και παρέτειναν τη διαμονή των μεταναστών, αλλά και τον χρόνο, προκειμένου να τους χορηγήσουν τα έγγραφα και να αποχωρήσουν».

 

Εικόνες ντροπής

 

Οι δημοτικές κατασκηνώσεις είχαν ανέκαθεν πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με την εναπόθεση εκατοντάδων ατόμων κάθε φορά στο ΠΙΚΠΑ, ο βόθρος έχει ξεχειλίσει και τα λύματα ρέουν εντός της κατασκήνωσης. Οπως είναι φυσικό, εκφράστηκαν παράπονα από τους περίοικους, οι οποίοι προς το παρόν επιλέγουν να συζητούν το θέμα με τους εθελοντές.

 

Απέναντι στην προβληματική αυτή συνθήκη, οι εθελοντές έστειλαν τελεσίγραφο σε Λιμενικό και αστυνομία, προκειμένου να συνεχίσουν να δέχονται στη Νεάπολη τους μετανάστες που συλλαμβάνονται, αλλά δεν χωρούν στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Οι εθελοντές ζητούν μέριμνα για το φαγητό των μεταναστών, παρουσία γιατρού, έγκαιρη ενημέρωση για καινούργιες αφίξεις και τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν οι μετανάστες τις αποφάσεις διοικητικής απέλασης ή αναστολής της διοικητικής τους απέλασης στο ΠΙΚΠΑ.

 

Μιλήσαμε με πρόσφυγες τα έγγραφα των οποίων έχουν καθυστερήσει να εκδώσουν οι αρχές και οι οποίοι γνωρίζουν το πρόβλημα από κοντά. Μας «ξενάγησαν» και στον βόθρο και μας εξέθεσαν την προβληματική κατάσταση. Εν τέλει όμως, αναγνωρίζουν ότι -παρ’ όλα τα προβλήματα- «PIKPA is the best». Από την απάντηση των αρχών θα εξαρτηθεί και το ίδιο το εγχείρημα, καθώς κάποιοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραδώσουν τα κλειδιά και να κλείσουν το ανοιχτό κέντρο. Ολα «παίζονται». Τόσο για το ΠΙΚΠΑ όσο και για τη λειτουργία του αντιπαραδείγματος.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Αυτοτραυματίστηκε ανήλικος Αφγανός για την επ’ αόριστον κράτησή του

 

Εντονα διαμαρτυρόμενος για την πολυήμερη κράτησή του, 17χρονος Αφγανός χαρακώθηκε την Πέμπτη, προκαλώντας τον αυτοτραυματισμό του. Το συμβάν έλαβε χώρα στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια και -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- έγινε καθαρά για λόγους διαμαρτυρίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα αυτοκτονίας. Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι χαρακιές στο σώμα είναι εκδήλωση διαμαρτυρίας σε μια σειρά χώρες και ότι μόνο ως τέτοια θα μπορούσε να εκληφθεί η ενέργεια του 17χρονου.

 

Ο νεαρός μετανάστης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στην Ψυχιατρική Κλινική και -σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστο Θεοδώρου- μετά την παρέμβαση των Αρχών και την ενημέρωσή του ότι δεν θα επιστρέψει στο Κέντρο Κράτησης, ζήτησε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες εθελοντών, ο αυτοτραυματισμός προκλήθηκε με ξυραφάκι. Πηγές της Αστυνομίας μιλούν για σπασμένη καρέκλα. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι «το βιβλίο συμβάντων κάνει λόγο για αιχμηρό αντικείμενο. Δεν ξέρουμε παραπάνω λεπτομέρειες».

 

Δεν είναι λίγοι πάντως οι ανήλικοι από το Αφγανιστάν που δηλώνουν ενήλικοι, για να μην παραταθεί η παραμονή τους στα Κέντρα Κράτησης. Σύμφωνα με μαρτυρίες εθελοντών, οι ανήλικοι στο Κέντρο Κράτησης Μόριας κρατούνται έως και δύο μήνες, κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά ως δικαιούχοι προστασίας. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο λειτουργούσε επί χρόνια η «Villa Azadi», η μονάδα για τους ανήλικους πρόσφυγες στην Αγιάσο, η οποία έχει σταματήσει να δέχεται κόσμο εξαιτίας της μη ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού.

 

Αν. Παζ.

 

 

Scroll to top