12/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «κινέζοι» της Cosco αγανάκτησαν

Χθες, οι «νυχτερινοί» δεν βγήκαν, ενώθηκαν με τους «πρωινούς» και έβαλαν λουκέτο στις εγκαταστάσεις διεκδικώντας να μπει ένα τέλος στον «εργασιακό μεσαίωνα» Ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν να δουλεύουν 16ωρα (!), να πληρώνονται τις υπερωρίες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα και να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα!!!.
      Pin It
ΕUROKINISSI / AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

ΕUROKINISSI / AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Aιφνιδιαστική «έκρηξη» των εργαζόμενων στην προβλήτα της Cosco, στον Πειραιά, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο και κάνουν συνδικαλιστές να μιλάνε για «εργασιακό μεσαίωνα». Οι εργαζόμενοι σταμάτησαν χθες νωρίς το πρωί να εργάζονται διεκδικώντας ένα «πακέτο» αιτημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματά τους, κλείνοντας για πρώτη φορά την προβλήτα της κινεζικής εταιρείας στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά.

 

Είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να σταματήσουν να δουλεύουν 16ωρα (!), να μπορούν να κάνουν διάλειμμα στη βάρδια, να πληρώνονται την εργασία των αργιών, των Σαββατοκύριακων και τις υπερωρίες, αλλά και να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα…

 

Οπως έλεγαν εργαζόμενοι, σε περίπτωση ατυχήματος, ο τραυματίας μεταφέρεται με ιδιωτικό αυτοκίνητο και στο νοσοκομείο δεν γίνεται δήλωση εργατικού ατυχήματος!

 

Ο μύθος καταρρίπτεται

 

«Τώρα καταρρίπτεται ο μύθος της πετυχημένης ανάπτυξης και αναδεικνύονται τα τεράστια προβλήματα των συναδέλφων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Μέσα από τα αιτήματά τους περιγράφεται ένας εργασιακός μεσαίωνας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου.

 

Τελικά, οι συνθήκες εργασίας στην προβλήτα της Cosco, στον Πειραιά, που έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντάς την ως πρότυπο επένδυσης, προκάλεσαν, χθες, την «έκρηξη» των εργαζόμενων. Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί κατά την αλλαγή της βάρδιας, οι «νυχτερινοί» δεν βγήκαν έξω και ενώθηκαν με τους «πρωινούς» διεκδικώντας ανθρώπινους εργασιακούς όρους. Μάλιστα, επειδή δεν έχει συσταθεί σωματείο στην προβλήτα της Cosco (παλαιότερα διευθυντικά στελέχη δήλωναν ότι δεν υπήρχε λόγος (!) να συσταθεί σωματείο) και η κινητοποίηση ήταν αυθόρμητη, δεν υπήρχε, μέχρι κάποια ώρα, ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Με την πάροδο του χρόνου, σε άτυπη συνέλευση των εργαζόμενων, καταρτίστηκε κατάλογος αιτημάτων, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί σωματείο και να συνεχιστεί η κινητοποίηση μέχρι τη Δευτέρα για να πάρουν απαντήσεις. Ανάμεσα στα αιτήματα που τέθηκαν είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρέος και ανθυγιεινού, αύξηση του ημερομισθίου και πληρωμή των υπερωριών και της εργασίας σε αργίες, αλλά και καταβολή διαφόρων επιδομάτων (εναερίτη, επικίνδυνης εργασίας, υπολογισμός τριετιών κ.ά.). Ειδικά για τα εργασιακά, ζητούν αύξηση σε 5 άτομα από 3 της ομάδας εργασίας («πόστα») σε κάθε γερανογέφυρα, να υπάρξει Κανονισμός Εργασίας, να προβλεφθεί διάλειμμα στη βάρδια και να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα.

 

Στελέχη της εταιρείας στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι και «μισθώνονται» στην Cosco κατέφθασαν για διαπραγματεύσεις, ενώ κατά πληροφορίες αναστάτωση υπήρχε και στα γραφεία της κινεζικής εταιρείας, όπου πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συσκέψεις για να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις στους εργαζόμενους και να μη μείνει κλειστή το Σαββατοκύριακο η προβλήτα.

 

Συμπαράσταση

 

«Ολα τα σωματεία του λιμανιού και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εκφράσαμε τη στήριξή μας στους συναδέλφους και τους είπαμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε οποιαδήποτε βοήθεια, υλική ή νομική, χρειαστούν», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου. Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος, εξέφρασε τη στήριξη της Ομοσπονδίας στις αποφάσεις των εργαζομένων και υπογράμμισε σε δήλωσή του τα εξής: «Η ΟΜΥΛΕ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης συνδικάτου στην προβλήτα της Cosco. H παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και η απαγόρευση του συνδικαλίζεσθαι δεν μπορεί να καλύπτει επ’ άπειρον τον εργασιακό μεσαίωνα που υπάρχει στην Cosco».

 

Ο βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων και επισήμανε ότι «οι πρωθυπουργοί, οι πρώην και ο σημερινός, οι αρμόδιοι υπουργοί, η κυβερνητική πλειοψηφία και τα μεγάλα συγκροτήματα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σιωπούν με εγκληματικό τρόπο και αντίθετα επιδίδονται ανενδοίαστα στην προβολή μιας δήθεν ειδυλλιακής ιστορίας αναφορικά με το καθεστώς COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Ηρθε η ώρα να τελειώνουν όλα αυτά. Ζητάμε να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, να προστατευτεί το δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και να γίνουν δεκτά αμέσως όλα τα δίκαια και υπερώριμα αιτήματά τους», κατήγγειλε ο κ. Δρίτσας.

 

Χρ. Παπ.

 

Scroll to top