20/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις αγορές ακόμη και με 10ετή ομόλογα

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας (από Moody’s και Fitch).
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Την έκδοση έντοκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο, ενώ τον Σεπτέμβριο ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών για τα 3ετή ομόλογα που δημοπρατήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά λόγω της πορτογαλικής «θύελλας» δεν μπόρεσε να καλυφθεί το ζητούμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ. «Πηγές» από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύς καλός μήνας προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να βγει –εκτός απροόπτου- στις αγορές με ένα 7ετές ομόλογο.

 

Σε αυτό θα βοηθήσει και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Moody’s που θα γίνει μέσα στον Αύγουστο και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να εκδοθεί αμέσως μετά ένα 7ετές ομόλογο. Στον «χορό» των αναβαθμίσεων θα μπει και o οίκος Fitch, γεγονός το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΔΔΗΧ να προγραμματίσει προς το τέλος του χρόνου και την έκδοση 10ετών ομολόγων.

 

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τίτλων 10ετή ελληνικά ομόλογα, αλλά πρόκειται για παλαιούς τίτλους – «υπολείμματα» του PSI. Τα 10ετή είναι σημείο αναφοράς για τις αγορές και η έκδοσή τους θα αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο τι πραγματικά θεωρούν οι επενδυτές για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

 

Για την ώρα, το ενδιαφέρον του ΟΔΔΗΧ συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερης διάρκειας έντοκα μετά το αντίστοιχο ενδιαφέρον το οποίο εκδήλωσαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, καθώς ώς τώρα εξυπηρετείται μόνο με 3μηνης και 6μηνης διάρκειας έντοκα γραμμάτια.

 

Το «στοκ» αυτών των εκδόσεων φτάνει τα 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και με την έκδοση των 18μηνων εντόκων η ρευστότητα για το Δημόσιο θα ανέβει σε μεγαλύτερα επίπεδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ποσό μιας τέτοιας έκδοσης δεν θα ξεπερνά τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ, καθώς σκοπός δεν είναι τόσο η άντληση κεφαλαίων όσο η δημιουργία ακόμα μιας διάρκειας στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις νέες εκδόσεις. Στα σχέδια αυτά συναινεί και η τρόικα, αν και το ΔΝΤ εξακολουθεί να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο σε δημοσιονομικό πεδίο μέχρι την πλήρη εξυπηρέτησή της από τις αγορές. Οι επαφές του OΔΔΗΧ με τους επενδυτές είναι συνεχείς, ενώ θα διοργανωθούν και ειδικά roadshow για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πριν η χώρα βγει στις αγορές για δανεικά με 7ετή ή 10ετή ομόλογα.

 

Οι Κινέζοι επενδυτές

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φαίνεται να δείχνει μεγάλη προτίμηση στους Κινέζους επενδυτές, καθώς, παρά το γεγονός ότι «κάηκαν» με το PSI, καθώς με το «κούρεμα» έχασαν πάνω από 6 δισ. ευρώ, κινεζικά χαρτοφυλάκια και τράπεζες απορρόφησαν το 10% ή 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης από τα 3ετή ομόλογα που δημοπράτησε ο ΟΔΔΗΧ. Η σχεδόν εμμονική στάση των κινεζικών κεφαλαίων που επενδύουν στην αγορά κάθε ελληνικού asset που τους ενδιαφέρει δείχνει πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον προνομιακό «παρτενέρ» της Κίνας στη Δύση…

 

Scroll to top