20/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξι στους δέκα οικονομολόγους πιστεύουν ότι...

Χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο διάσωσης

      Pin It

Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση και την τρόικα επιστροφή στις αγορές φαίνεται ότι δεν έχει πείσει ακόμη τους οικονομολόγους πως η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει το τρίτο πακέτο διάσωσης.

 

Σχετική δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg, έδειξε ότι έξι στους δέκα οικονομολόγους πιστεύουν ότι η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια πέραν των 240 δισ. ευρώ που έχει λάβει από το το ΔΝΤ και την Ε.Ε., προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο εκτιμάται στα 12,6 δισ. ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι το ποσοστό αυτών που πιστεύουν πως η χώρα θα χρειαστεί νέα βοήθεια δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τον Απρίλιο, λίγο πριν δηλαδή η κυβέρνηση βγει για πρώτη φορά έπειτα από 4 χρόνια στις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με έκδοση πενταετών ομολόγων. Από την έκδοση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ ενώ ακολούθησε η όχι και τόσο επιτυχημένη έκδοση τριετών ομολόγων αυτό τον μήνα, από την οποία συγκεντρώθηκε 1,5 δισ. ευρώ.

 

Οι κινήσεις αυτές -ειδικά η πρώτη- αποθεώθηκαν φραστικά από τροϊκανούς, Ευρωπαίους αξιωματούχους και κυβέρνηση, καθώς -διόλου τυχαία- συνέπεσαν με τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έσχισε» μνημόνια και επανειλημμένα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης ή νέα μέτρα λιτότητας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι όμως δεν «ψήθηκαν».

 

«Η ικανότητα της Ελλάδας να αντλήσει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό δεν είναι επαρκής», δήλωσε στο Bloomberg o Τζιανλούκα Ζίλιο, στέλεχος της Sunrise Brokers, ενώ ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξαναποκτήσει την κυριαρχία επί του προϋπολογισμού της».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το τελευταίο άρθρο του Ραλφ Ατκινς στους Financial Times, που υποστήριξε ότι τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν περάσει και ότι η ικανότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται παραμένει περιορισμένη. Εξετάζοντας το παράδειγμα της τελευταίας αμφιλεγόμενης έκδοσης ελληνικού χρέους ο Ατκινς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη «ασφαλής» στις αγορές και ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι μεγάλος.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top