H ρωσική κυβέρνηση απέρριψε την Κυριακή τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Η εφημερίδα «Moskovski Komsomolets» δημοσίευσε σήμερα Κυριακή ένα άρθρο όπου στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Buk, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.
«Δε μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.
«Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;» διερωτήθηκε.
«Πλήρες χάος» στην περιοχή της συντριβής
«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ προσθέτοντας ότι «τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται σε αυτή την περίπτωση».
«Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη» για τους νεκρούς.
Η Μεγάλη Βρετανία δια του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Όπως είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας μια σειρά περαιτέρω κυρώσεων είναι διαθέσιμες να χρησιμοποιηθούν κατά της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να «αποσυρθεί από την Ουκρανία».
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας στο τόπο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και επανέλαβαν την έκκλησή τους για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.
«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για πτώματα που έχουν μετακινηθεί, για κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν παρθεί από το σημείο όπου βρίσκονται. γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.
Η Malaysia Airlines θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήριά τους για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου, μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σημειώθηκε τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση ενός άλλου αεροσκάφους της στον Ινδικό Ωκεανό.
Σχετικά θέματα:
- Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας» στον τόπο συντριβής του Boeing
- Κίεβο: Αποδεικτικά στοιχεία ότι Ρώσοι κατέρριψαν το Βoeing
- Οργή της ολλανδικής κυβέρνησης για τη μεταχείριση των σορών
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ