Syriza-Tsipras-thema

21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρωμα εξελίξεων ώς το φθινόπωρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποκρυπτογραφούν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή» και βλέπουν να στήνει εκλογικά διλήμματα, ενώ και οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσει η καταστροφή της χώρας.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Οι κινήσεις που σημειώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργούν τη βεβαιότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι προδιαγράφονται πολιτικές εξελίξεις εντός του φθινοπώρου.

 

Αποκωδικοποιώντας το άρθρο του πρωθυπουργού χθες στην «Καθημερινή» ουσιαστικά εστιάζουν σε δύο διαπιστώσεις του Αντ. Σαμαρά. Η πρώτη όσον αφορά τα περί λαϊκισμού και κρατισμού που υποστήριξε, και επιδίωξε να τα χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδυνατώντας όμως, όπως επισήμαιναν στελέχη του κόμματος, «να βρει τον χώρο να κάνει την αυτοκριτική του για τη μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί και συμπαρασύρει την κοινωνία στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του ξεπουλήματος εθνικού πλούτου».

 

Η δεύτερη επικεντρώνεται στην αναφορά του στη συνταγματική αναθεώρηση, αγαπημένο «λάιτ μοτίβ» του πρωθυπουργού, «κάθε φορά που επιδιώκει να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα», ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μεταθέσει το πεδίο συζήτησης από τα καυτά ζητήματα της καθημερινότητας, και όχι μόνο, σε εκείνο των ατέρμονων συζητήσεων για το εύρος των συνταγματικών αλλαγών.

 

Προεκλογικό πλαίσιο

 

Συνδυάζοντας αυτά τα δύο δεδομένα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο ενός οιονεί προεκλογικού αγώνα», και ουσιαστικά βάζει και τα διλήμματα με τα οποία θα ηγηθεί της εκστρατείας του. Επιδιώκει δηλαδή να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ «οπισθοδρόμηση», καταγγέλλοντάς τον ακόμα και για «το προπατορικό αμάρτημα», όπως λένε με αρκετή δόση χιούμορ, και δεύτερον σηκώνοντας το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης να οδηγήσει τη χώρα σε μια συντηρητική στροφή, η οποία θα σηματοδοτείται και θα οριοθετείται από το νέο Σύνταγμα.

 

Στο σκηνικό αυτό επανέρχονται και τα σενάρια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, τα οποία όμως, και είναι κοινή πεποίθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μόνο ως απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού μπορούν να συζητιούνται, αφού ο αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθεί».

 

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γ. Δραγασάκη στο «Βήμα της Κυριακής», ο οποίος επισήμανε: «Δικός μας στόχος είναι να εμποδίσουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας, να συνεχίσει να εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και να δεσμεύει τον ελληνικό λαό με επιλογές που καταστρέφουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας».

 

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Ιταλία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην πλατεία Φαρνέζε στη Ρώμη, σε πολυπληθές ακροατήριο της «Λίστας Τσίπρα», κοιτάζοντας προς την Αθήνα και στέλνοντας σαφές μήνυμα τόνισε: «Οι κυβερνήσεις των δανειστών εκχωρούν στον ιδιωτικό τομέα δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία και δημόσιο φυσικό πλούτο, παραβιάζοντας το υπέρτατο κριτήριο του δημόσιου συμφέροντος, μικραίνοντας τον ορίζοντα των επόμενων γενεών».

 

Και έριξε το «καρφί» λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ανακυκλώσει πολιτικά στην Ευρώπη τον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας και ότι δεν θα συνεχίσει το καταστροφικό έργο της ευρωπαϊκής πολιτικής Μπαρόζο, που δεν υπηρετούσε την Ευρώπη και τους πολίτες της, αλλά το νεοφιλελεύθερο δόγμα της κ. Μέρκελ». Οσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος επιχειρείται στην Ελλάδα να εμφανιστεί ως ανανεωτής της Κεντροαριστεράς, η κριτική του ήταν σαφής: «Τώρα που οι προθέσεις της κυβέρνησης Ρέντσι να συρρικνώσει τη δημοκρατία και να εξαφανίσει τον πολιτικό πλουραλισμό απαιτούν μια ισχυρή κινηματική και πολιτική αριστερή αντιπολίτευση, αποτελεί ιστορικό μας καθήκον να οικοδομήσουμε μια νέα ηγεμονική, ριζοσπαστική ευρωπαϊκή Αριστερά, την Αριστερά τού σήμερα, την Αριστερά που δεν θα ξέρει να καταγγέλλει μόνο αλλά και να νικά».

 

Scroll to top