21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η στάση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ήδη ενόχληση στου Μαξίμου

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης οδηγεί τον Βενιζέλο σε επικοινωνιακή αποστασιοποίηση από τη Ν.Δ. και τουφεκιές στον αέρα κατά της τρόικας ● Αύριο το πρώτο ραντεβού με τη ΔΗΜΑΡ στα εγκαίνια ενός διάλογου με πολλά αγκάθια.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Τακτική συχνών διαφοροποιήσεων, που ήδη προκαλεί την ήπια ενόχληση του μεγάρου Μαξίμου και εφόσον συνεχιστεί με την ίδια ένταση, δεν αποκλείεται να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο εταίρων είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.

 

Παρά την ξεκάθαρη θέση υπέρ της εξάντλησης της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αγωνιούν σφόδρα για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες είτε το φθινόπωρο είτε την άνοιξη, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με αποτέλεσμα να επιλέγουν ως διέξοδο ανάγκης, για να αποφευχθεί η εκλογική καταβαράθρωση, τη μέθοδο της αποστασιοποίησης από τη Ν.Δ., έστω κι αν πρόκειται για επικοινωνιακό κόλπο.

 

Η αυριανή συνάντηση

 

Την ίδια ώρα, στο πεδίο των διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε με την αποστολή επιστολών ο Φώτης Κουβέλης για την ανασυγκρότηση του χώρου και την προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Εντούτοις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα σε καθοριστικής σημασίας ζητήματα, όπως π.χ. η προεδρική εκλογή, η ασκούμενη πολιτική και οι στρατηγικές συμμαχιών στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτήσουν την πραγματοποίηση πολλών τέτοιων συναντήσεων για να λειανθούν οι αντιθέσεις και στη χειρότερη θα οδηγήσουν στον τερματισμό των επαφών και στο ναυάγιο την προσπάθεια για κάποιας μορφής κοινή πορεία.

 

Τις «κόκκινες γραμμές» έναντι του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου επιχείρησε να χαράξει την προηγούμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μάλιστα συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Ακολούθησε μέσω άτυπης ενημέρωσης η κοινοποίηση της συμφωνίας για τις αλλαγές σε τομείς με άμεσο κοινωνικό υπόβαθρο μεταξύ των οποίων η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες και η αναγνώριση πλασματικών ετών για τους σχολικούς φυλακές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ώστε να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη. Επιπλέον, σχετικά με την αρνητική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 15%, στη Χαριλάου Τρικούπη διατείνονται ότι πρόκειται για μέτρο που φαλκιδεύει και δυσφημεί την επίμαχη μεταρρύθμιση και πρέπει να επανεξεταστεί.

 

Ενδεικτικές του τεράστιου πολιτικού κόστους που αντιλαμβάνονται ότι θα έχει η συνέχιση αυτών των πολιτικών, που ωστόσο έχουν συνυπογράψει και υπερασπιστεί με σθένος για την αναγκαιότητά τους, είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου (REAL NEWS), ο οποίος στο γνώριμο δραματικό τόνο που χρησιμοποιεί για φλέγοντα ζητήματα, τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο, εκτιμώντας ότι ίσως εξελιχθούν σε θρυαλλίδα για την πτώση της κυβέρνησης…

 

Ως απόπειρα να αποτινάξει την παγιωμένη στην κοινή γνώμη εντύπωση της πειθήνιας στάσης προς την τρόικα καταγράφεται εξάλλου η πρόσφατη αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν θα υλοποιηθούν οδηγίες που έχουν επιβληθεί και δημιουργούν ανασφάλεια την κοινωνία.

 

Σε ό,τι αφορά την έναρξη του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται μεν ότι προσέρχονται «δίχως ηγεμονισμούς» και με «αμοιβαίο σεβασμό», δεν κρύβουν πάντως ότι η συζήτηση περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις. Κορυφαίες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ως τέτοιες τη συναίνεση των δυνάμεων της «Κεντροαριστεράς της ευθύνης» για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και τον αποκλεισμό ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ από τις συνομιλίες, με τον οποίο επιθυμεί να αναζητήσει σημεία επαφής η Αγίου Κωνσταντίνου, στην κατεύθυνση ενός σχεδίου εναλλακτικού προς τη Δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 

Από την άλλη πλευρά, η ΔΗΜΑΡ, όπως επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης «το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ δύο κομμάτων» και θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που ασκούνται (ΝΕΑ).

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι για το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «δύναμη του προοδευτικού χώρου» και η Κεντροαριστερά με την Αριστερά οφείλουν να αναζητήσουν προγραμματικές συμπτώσεις για το καλό της χώρας και της κοινωνίας, θέση με την οποία φαίνεται να διαφωνεί η μειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου που εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή κατά της θετικής υποδοχής της απάντησης Τσίπρα στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη.

 

Αφήνοντας μάλιστα με κεκαλυμμένο αλλά σαφή τρόπο αιχμές για τη σύμπλευση του κ. Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι στην προοδευτική διακυβέρνηση χωρούν όλοι, «εκτός από τις πολιτικές που βύθισαν την κοινωνία στην απόγνωση και την οικονομία στο υφεσιακό τέλμα», ενώ παράλληλα προεξόφλησε τη λήψη «νέας γενιάς επαχθών μέτρων» που φέρνουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές.

 

[email protected]

 

Scroll to top