ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη
Με μηχανοκίνητη πορεία έληξε ο διήμερος αποκλεισμός της ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Μαράθι της Σούδας από πολίτες και φορείς που διαμαρτυρήθηκαν για την υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης. Οι πολίτες βρίσκονταν συγκεντρωμένοι από το μεσημέρι της Παρασκευής στον κόμβο που οδηγεί στη ναυτική βάση, λίγο έξω από το χωριό Στέρνες, και, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού κατά της Καταστροφής των Χημικών, απαγόρευαν τη διέλευση προς τη βάση σε όλα τα στρατιωτικά οχήματα και το προσωπικό της.
Αναψαν τα αίματα
Το μεσημέρι της Παρασκευής σημειώθηκε ένταση, όταν μια αλλοδαπή γυναίκα επιχείρησε με το αυτοκίνητό της να «σπρώξει» τους συγκεντρωμένους πολίτες και κατόπιν εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει υπό τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, ο δρόμος δεν είναι κλειστός για τους πολίτες που θέλουν να κατευθυνθούν προς τις κοντινές παραλίες για μπάνιο, ενώ μοιράζεται έντυπο ενημερωτικό υλικό με το αίτημα της διακοπής του επικίνδυνου πειράματος που εξελίσσεται στη θάλασσα της Μεσογείου.
Για χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας μέχρι και την πύλη της βάσης, ενώ ψαράδες των Χανίων επιχείρησαν να προσεγγίσουν διά θαλάσσης τις ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις, για να διαμαρτυρηθούν, αλλά απωθήθηκαν άμεσα από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού υπό την απειλή συλλήψεων. Για τις επόμενες ημέρες προετοιμάζεται η αποστολή αλιευτικών σκαφών με διαδηλωτές που θα ξεκινήσουν από την Κρήτη και θα προσπαθήσουν να βρουν και να προσεγγίσουν το «Cape Ray», ώστε να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά δίπλα στον στόλο των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.
Οι διαμαρτυρίες σχετικά με την υδρόλυση των 600 τόνων χημικών στο πλοίο «Cape Ray» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, την ώρα που η πληροφόρηση από την πλευρά του αμερικανικού ναυτικού ή από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έρχεται με το σταγονόμετρο.
Από την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας, στις 11 Ιουλίου, μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το ακριβές στίγμα του πλοίου και των πολεμικών που το συνοδεύουν, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε πως έχει καταστραφεί περίπου το 15% των χημικών που βρίσκονται πάνω στο «Cape Ray», σε μια διαδικασία που -κατά παραδοχή του Οργανισμού- εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για μια πιθανή διαρροή στη θάλασσα.