Αυξημένο κατά 28% φαίνεται να είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν τα τελευταία επτά χρόνια, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Αυτό το αποτέλεσμα αναδεικνύει νέα έρευνα της «Public Issue» για λογαριασμό της «WWF Ελλάς», στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η έρευνα διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.009 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των Ελλήνων που ανακυκλώνουν, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, υπολογίζεται σε 86%, ενώ το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 58%. Ωστόσο, το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%, ενώ 13% των ερωτηθέντων δεν ανακύκλωσαν ούτε μία φορά τον μήνα ή δεν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση. Τέλος, 1% δήλωσαν πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή τους.
Όσον αφορά την πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσαν ότι δεν έτυχε να πετάξουν κάτι (53%). Ε πίσης υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι δεν αξίζει τον κόπο (11%).
Σχετικά με τα είδη που ανακυκλώνουν συχνότερα οι Έλληνες, αυτά είναι κυρίως χαρτιά (90%) και πλαστικές συσκευασίες (64%), ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό για μέταλλα (49%), γυαλιά (49%) και μπαταρίες (44%). Το μικρότερο ποσοστό όλων τον τελευταίο μήνα καταλαμβάνουν οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς μόλις το 13% ανακυκλώθηκε.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» κατά τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή αντικειμένων.
Η κορύφωση των δράσεων θα γίνει το διάστημα 24- 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα διοργανωθεί φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς!» για την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή των υλικών αγαθών. Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ