Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την αρχή της ισραηλινής «Προστατευτικής Παρυφής» και η αρχικά περιορισμένη επιχείρηση κατά της Γάζας έχει διευρυνθεί σε πόλεμο (έχουν εμπλακεί 75.000 Ισραηλινοί στρατιώτες), με τα θύματα να αυξάνουν γεωμετρικά τόσο μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων (το σύνολο των νεκρών έφτασε τους 609, με πάνω από 3.500 τραυματίες) όσο και μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων εισβολής, που χθες (Δευτέρα) ανακοίνωσαν τον θάνατο άλλων επτά ενστόλων. Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Πιέσεις δέχεται το Ισραήλ και σε διεθνές επίπεδο, όχι για αυτήν καθεαυτήν την επίθεση, αλλά για το δυσανάλογο της αντίδρασης και ιδίως, για την πραγματική σφαγή των άμαχων Παλαιστινίων, τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων, των σχολείων και των δικτύων ενέργειας και ύδρευσης. Χαρακτηριστική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που «εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων» και επανέλαβε την έκκλησή του «για άμεση κατάπαυση του πυρός» αλλά και για «σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων».
Ο ΟΗΕ προέβη στη θλιβερή διαπίστωση πως οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. «Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους» στη Γάζα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες. Σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον Λέρκε.
« Ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία»
Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα, αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ελληνορθόδοξη εκκλησία του 12ου αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από την εποχή των Σταυροφοριών, δεν είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές καταφύγιο. Λίγο μετά την άφιξη των Παλαιστινίων, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα κοντινό χωράφι, με αποτέλεσμα θραύσματα να φθάσουν στην εκκλησία και να προκληθούν ζημιές σε τάφους.
Κάποια από τα παιδιά που προέρχονται από τη συνοικία Σετζάγια (όπου τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς) έπαιζαν σήμερα ποδόσφαιρο στην αυλή της εκκλησίας.
Οι μητέρες τους τα παρακολουθούσαν καθισμένες σε στρώματα και πλαστικές καρέκλες που τους έχει προσφέρει η εκκλησία, όπως και τρόφιμα, κουβέρτες και παιχνίδια.
Οι πρόσφυγες που έφυγαν από τη Σετζάγια στην ανατολική Γάζα και αναζήτησαν καταφύγιο στην εκκλησία δεν ξέρουν πού αλλού θα μπορούσαν να πάνε. «Φύγαμε από τα σπίτια μας και ήρθαμε εδώ και βομβάρδισαν την εκκλησία. Πού πρέπει να πάμε; Ας μας πούνε πού πρέπει να πάμε», είπε η Τζάουχερ Ζούκαρ, η οποία έφυγε από τη Σετζάγια με τα παιδιά της.
Αεροπορικές εταιρείες παρακάμπτουν το Τελ Αβίβ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδόσει μια «θερμή σύσταση» προς όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες αερομεταφορών να αποφεύγουν το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.
Πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν ήδη να ακυρώσουν τις πτήσεις που είχαν προγραμματίσει για το Τελ Αβίβ, για λόγους ασφαλείας, ακολουθώντας το παράδειγμα των αμερικανικών εταιρειών Delta,United Airlines και US Airways, που ήδη ματαίωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ. Ανάμεσά τους η γαλλική εταιρεία Air France, η γερμανική Lufthansa, η βελγική Brussels Airlines και η ολλανδική KLM. Οι ακυρώσεις των πτήσεων αποφασίστηκαν μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μία εκ των οποίων έπληξε μια πόλη πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άνθρωποι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για ακύρωση των πτήσεων.
Χτυπήθηκε σχολείο από ισραηλινή επίθεση
Ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι, άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες, επλήγη σήμερα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Υπηρεσία για την αρωγή των Παλαιστινίων προσφύγων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRWA).
Παιδί, ένα στα τρία θύματα
Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπινων απωλειών στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά, δήλωσε παράλληλα η Τζούλιετ Τούμα της UNICEF, ενώ σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότερα από 900 παιδιά έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής. «Σύμφωνα με έναν απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών στην περιοχή, τουλάχιστον 107.000 παιδιά χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που έχουν υποστεί από τους θανάτους, τους τραυματισμούς ή την απώλεια του σπιτιού τους», σημείωσε ο Λέρκε.
Εξάλλου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα δεν έχουν νερό ή έχουν μόνον περιορισμένη πρόσβαση σε νερό την ώρα που και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος έχουν υποστεί ζημιές ή δεν υπάρχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε. «Επιπροσθέτως έχουμε πληροφορίες ότι έχουν πλημμυρίσει υπόνομοι, το οποίο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Προγράμματος Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) Ελίζαμπεθ Μπιρς, η υπηρεσία αυτή έχει ήδη διανείμει μερίδες φαγητού και κουπόνια για τρόφιμα σε περισσότερους από 90.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής. «Τα αποθέματα τροφίμων που είναι έτοιμα προς κατανάλωση έχουν μειωθεί στην Γάζα, καθώς η σύγκρουση έχει διαρκέσει ήδη δύο εβδομάδες και οι ανάγκες αυξάνονται», σημείωσε η ίδια. Νέες προμήθειες θα αγοραστούν από την περιοχή και θα μεταφερθούν επίσης αεροπορικώς από το Ντουμπάι, πρόσθεσε η Μπιρς.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι 18 υγειονομικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές και ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και 3 νοσοκομεία. «Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σε φάρμακα αλλά και σε ιατρικά αναλώσιμα, στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε αυτά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, λόγω του μεγάλου αριθμού των απωλειών και των σοβαρών ελλείψεων ακόμη και πριν από την κλιμάκωση της κρίσης», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Σάιμπ.
Αναζητούν λύση για κατάπαυση του πυρός
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα προσπαθήσουν σήμερα από το Κάιρο να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η Αίγυπτος διαδραματίζει κατά παράδοσιν μεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν χθες το βράδυ στην πιθανότητα εφαρμογής ολιγόωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας σήμερα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να καταθέσουν τα όπλα και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. «Το μήνυμά μου στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους είναι το ίδιο: ‘Σταματήστε να μάχεστε, αρχίστε να συζητάτε. Αντιμετωπίστε στη ρίζα τους τις αιτίες ώστε να μην έχουμε την ίδια κατάσταση σε έξι μήνες ή ένα χρόνο’», δήλωσε ο Μπαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.
Ο Μπαν κάλεσε επίσης τη Χαμάς και τους συμμάχους της να σταματήσουν «αμέσως» τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. «Καταδικάζουμε έντονα τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε «τη νόμιμη ανησυχία και το δικαίωμα (του Ισραήλ) να αμύνεται και να υπερασπίζεται τους πολίτες του». Όμως, πρόσθεσε ο Μπαν, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε βάθος, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλληλοαναγνώριση, την κατοχή, την απελπισία και την άρνηση της αξιοπρέπειας (των Παλαιστινίων), ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται πια την ανάγκη να καταφεύγουν στη βία για να εκφράζουν τα βάσανά τους».
«Η στρατιωτική δράση δε θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα», κατήγγειλε ο Μπαν, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για να περιοριστεί ο αριθμός των άμαχων θυμάτων στη Γάζα. Ο Μπαν ενημέρωσε τον Νετανιάχου, αλλά και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν για τις συζητήσεις που είχε με τους παλαιστίνιους και τους άραβες ηγέτες όσον αφορά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θεωρεί υπεύθυνη την παλαιστινιακή Χαμάς για την απόρριψη των προτάσεων για εκεχειρία και επειδή «ξεκίνησε και παρατείνει» τη σύγκρουση στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την αύξηση των τυφλών αυτών επιθέσεων (…) και τη χρήση των παλαιστίνιων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες θέτοντάς τους εσκεμμένα σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς μέχρις ότου πετύχει τον στόχο του «να αποκαταστήσει την ηρεμία», επεσήμανε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στη ρίψη ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ.
Αμείωτη συνεχίζεται η αιματοχυσία
Όσον αφορά τις σημερινές απώλειες στην φτωχή και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 8 γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των 20 νεκρών, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Μια έγκυος γυναίκα και ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκαν από πλήγμα στην Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο, και άλλες δύο γυναίκες, ηλικίας 50 και 70 ετών, σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στην Ζεϊτούν, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, άλλη μια γυναίκα σκοτώθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Ράφα, ενώ δύο άνδρες σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Καράρα. Πάντα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δύο άνδρες έχασαν την ζωή τους από αεροπορική επιδρομή στην Χαν Γιούνες. Νωρίτερα σήμερα 5 μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες, είχαν σκοτωθεί από δύο επιδρομές στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Άλλος ένας άνθρωπος έχασε εξάλλου την ζωή του από επιδρομή στην Χαν Γιούνες, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, ένα αγοράκι σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην συνοικία Τούφα. Τέλος τρεις άλλοι σκοτώθηκαν σήμερα υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.
Στην ισραηλινή επιχείρηση που άρχισε στις 8 Ιουλίου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 29 Ισραηλινοί, οι 27 εκ των οποίων είναι στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι νεκρός ο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο η παλαιστινιακή Χαμάς είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε αιχμαλωτίσει. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη σορό του στρατιώτη αυτού, ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα τμήμα της σορού του βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό πρόκειται για τον 21χρονο λοχία Ορόν Σαούλ.
Νωρίτερα σήμερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 13 στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Κυριακή, οι 7 είχαν χάσει τη ζωή τους από επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του θωρακισμένου οχήματος στο οποίο επέβαιναν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σορός του ενός από αυτούς δεν είχε καταστεί ακόμη δυνατό να αναγνωριστεί. Σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες, μαχητές της Χαμάς, η οποία είχε ανακοινώσει ότι αιχμαλώτισε πριν από δύο ημέρες έναν Ισραηλινό στρατιώτη που ονομάζεται Ορόν Σαούλ, είχαν πάρει την σορό του ή ένα τμήμα της σορού του. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ είχε διαψεύσει ήδη από την Κυριακή το βράδυ ότι αιχμαλωτίστηκε ο Ισραηλινός στρατιώτης, σημειώνοντας ότι «οι φήμες αυτές είναι ψευδείς».
Εκτέλεση νεαρού Παλαιστίνιου on camera
Ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής, εκτελεί έναν νεαρό Παλαιστίνιο στα ερείπια της Σετζάγια. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), οργάνωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
Στο βίντεο εμφανίζονται διεθνείς και Παλαιστίνιοι εθελοντές να συνοδεύουν διασώστες και συγγενείς των θυμάτων στη συνοικία της Σετζάγια, σε μια απόπειρα να εντοπίσουν επιζώντες του ολονύχτιου και συνεχιζόμενου βομβαρδισμού από τον ισραηλινό στρατό.
Ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας
Οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τα βασικά θύματα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς υποσχέθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο για να συζητήσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκούμενο από τις ισραηλινές δυνάμεις πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλούμενο την αιματηρή σύγκρουση που εξελίσσεται στην περιοχή και τις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της ισλαμικής Χαμάς.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξετάσουν την περίπτωση αναβολής μη σημαντικών ταξιδιών στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια προειδοποίηση προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ταξιδεύουν στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η τωρινή ταξιδιωτική οδηγία αντικατέστησε μια προηγούμενη που είχε εκδοθεί στις 3 Φεβρουαρίου.
«Το περιβάλλον ασφάλειας παραμένει άσχημο στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, και οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές λόγω της τρέχουσας σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
*Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα. Εκατοντάδες οι νεκροί. Όλες οι εξελίξεις της Κυριακής και της Δευτέρας
efsyn.gr