22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ- Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ

«Νεκρώνει» σήμερα το Δημόσιο για το θέμα της αξιολόγησης

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά των διαθε­σιμοτήτων και των απολύσεων.
      Pin It

Του Γιώργου Πετρόπουλου

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην κυβέρνηση για το ζήτημα της αξιολόγησης καθώς η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας, σε όλο τον δημόσιο τομέα για σήμερα από τις 11 το πρωί και ώς τη λήξη της βάρδιας. Οι απεργοί καλούνται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί η Εφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (που αφορά την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων). Στη συνέχεια, στις 12.30 μ.μ., θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συμμετέχοντας στην «πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις», που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

 

Εν τω μεταξύ, χθες, δημοσιοποιήθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτεται προσωρινά η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για αναστολή -με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικές- των εγκυκλίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάσει των οποίων υλοποιείται η αξιολόγηση. Το ΣτΕ, που εξέτασε σε πρώτη φάση την προσφυγή την περασμένη Παρασκευή, απέρριψε προσωρινά το αίτημα της ΑΔΕΔΥ, επικαλούμενο πέντε λόγους:

 

Ως πρώτος λόγος αναφέρεται ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι δεν υπόκεινται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Επίσης αμφισβητείται εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια. Ως δεύτερος λόγος απόρριψης προτάσσεται η εκτίμηση του ΣτΕ ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας των υπουργικών εγκυκλίων είναι «προδήλως αβάσιμοι». Ο τρίτος λόγος αφορά το γεγονός ότι τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί να τα κρίνει μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι τα Τμήματα ή οι Επιτροπές Αναστολών. Ο τέταρτος λόγος απόρριψης αφορά την επίκληση της ανυπαρξίας νομολογίας για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Ως πέμπτο και τελευταίο λόγο οι δικαστές επικαλούνται την εκτίμησή τους ότι από τις επίμαχες υπουργικές εγκυκλίους δεν προκαλείται βλάβη (μισθολογική ή άλλη) στους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Η τελική εκδίκαση της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης θα εκδικαστεί τον προσεχή Οκτώβριο. Αν και η τωρινή, προσωρινή, απόφαση θεωρείται τροχιοδεικτική της τελικής, ουδείς μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Στο πλευρό της ΑΔΕΔΥ

 

Στην τελική εκδίκαση, η ΑΔΕΔΥ θα έχει στο πλευρό της και την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος καθώς χθες, σε σύσκεψη των 13 Περιφερειαρχών που έγινε στα γραφεία της Ενωσης, με θέμα την αξιολόγηση του προσωπικού των Περιφερειών, «αποφασίστηκε να παραστεί η ΕΝΠΕ υπέρ της ΑΔΕΔΥ κατά την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας».

 

Στο πλαίσιο των παραπάνω, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανταπόκριση των υπηρεσιακών παραγόντων στην πρώτη φάση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως την περασμένη Παρασκευή μόνο το 60% από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έδωσε στοιχεία επιμερισμού των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που ορίζει ο νόμος. Το 40% δεν ανταποκρίθηκε, επικαλούμενο διάφορες αιτίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το γεγονός ότι η όλη υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν ότι η ψαλίδα θα κλείσει σιγά σιγά καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να ευνοούν την ΑΔΕΔΥ.

 

Σημειώνουμε ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά, περίπου, αντιστρέφονται αν υπολογιστεί και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου τίποτα δεν κινήθηκε για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της αξιολόγησης. Εγκυροι κυβερνητικοί παράγοντες, με τους οποίους συνομιλήσαμε, ανέφεραν ότι η πρώτη φάση της αξιολόγησης -όπως και η συνέχειά της- θα κριθεί από όλον τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, πλην της αυτοδιοίκησης. Και αυτό γιατί, όπως σημείωναν, στην τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει γενικότερο πρόβλημα καθώς δεν εκδηλώνεται καμία ανταπόκριση για κανένα ζήτημα.

 

Scroll to top