Της Εφης Μαρίνου
Ενας υπέροχος τεράστιος χώρος 8 στρεμμάτων, το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά στην οδό Πειραιώς, ανήκει πλέον στο Εθνικό Θέατρο μέχρι και το 2027. Τα εγκαίνια από τον νέο ιδιοκτήτη γίνονται αύριο με την πρεμιέρα του «Fantastico -Τα δημιουργημένα συμφέροντα», έργο του Ισπανού νομπελίστα Χαθίντο Μπεναβέντε σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Το «Σχολείον» θα αποτελεί τη Θερινή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά όχι μόνο, όπως δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. «Είναι η αρχή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Σε συνεργασία με το Σωματείο Ειρήνη Παππά, μετά από συστηματικές προσπάθειες ενός χρόνου, καταφέραμε ώστε το ακίνητο να μην εκποιηθεί σε ιδιώτες -και μετατραπεί ενδεχομένως σε σούπερ μάρκετ- αλλά να αποδοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο συμφέρον, στο Εθνικό Θέατρο».
Πέρα από την υπάρχουσα αμφιθεατρική αίθουσα θα διαμορφωθούν σε Σκηνές δύο ακόμα μεγάλες ψηλοτάβανες αίθουσες, και άλλοι χώροι σε μπαρ, εστιατόριο και αποθήκες, ενώ στο μεγάλο δαιδαλώδες υπόγειο θα στεγαστεί μάλλον το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού και μέρος του βεστιαρίου. Ο υπαίθριος χώρος θα αξιοποιείται και για εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο «Σχολείον» θα λειτουργήσει και ένα τμήμα της Δραματικής Σχολής -θα εγκατασταθεί η Σχολή Σκηνοθεσίας, το Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος. Συγχρόνως θα οργανώνονται εκθέσεις, ενώ κάποιοι χώροι θα προσφερθούν ως βήμα έκφρασης νέων δημιουργών.
Το «Σχολείον» θα γίνει επίσης ο τόπος συμπαραγωγών με ξένους φορείς και θιάσους. Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι συνεργασίες του Εθνικού με Κίνα, Κορέα, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα, όπως είπε ο κ. Χατζάκης.
Το νέο απόκτημα του Εθνικού αυξάνει και τις υποχρεώσεις του. Με πολύ χαμηλό ενοίκιο -700 ευρώ μηνιαίως- πρέπει ωστόσο να γίνουν έργα. Νέες κατασκευές και βελτιώσεις στα κτίρια, θεατρικοί εξοπλισμοί και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δημιουργείται ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μετακίνησης, δεδομένου ότι η υπάρχουσα συγκοινωνία δεν καλύπτει επαρκώς την περιοχή. Το κοινό θα διευκολύνεται με λεωφορείο, που θα ξεκινά από την Αγ. Κωνσταντίνου, και μετά το τέλος της παράστασης θα επιστρέφει στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα αναζητείται και πλησίον χώρος για πάρκινγκ του Εθνικού Θεάτρου.
Ολα αυτά θα γίνουν βήμα-βήμα, λέει ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος υποσχέθηκε να ανακοινώσει προσεχώς περισσότερα. Οσο για το πού θα βρεθούν χρήματα για τα έργα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και μετά το τέλος των καλοκαιρινών παραγωγών θα μας ενημερώσει αναλυτικά. Αναζητά, πάντως, ήδη και χορηγούς, παρόλο που δήλωσε οπαδός των επιχορηγήσεων. «Ο πολιτισμός έχει ανάγκη την υποστήριξη της Πολιτείας. Το σκέτο επιχειρείν είναι απλώς φονταμενταλισμός της αγοράς», είπε.
Οσο για το έργο με το οποίο εγκαινιάζεται το «Σχολείον», «Τα δημιουργημένα συμφέροντα» είναι έργο κωμικό, επίκαιρο και αναγνωρίσιμο σήμερα. «Οι ήρωες, φτιαγμένοι από τα υλικά της κομέντια ντελ άρτε, παραμένουν διαχρονικοί αφού στροβιλίζονται γύρω από το χρήμα, τον κυνισμό, τη ματαιοδοξία και το συμφέρον, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον έρωτα για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Στο έργο καταρρίπτεται το ιδεολόγημα ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο», είπε ο Σ. Χατζάκης. «Η κρατική διαφθορά συναντά αυτήν της κοινωνίας. «Ηγέτης αδίστακτος, λαός πονηρός», μας λέει ο Λάο Τσε. Στο έργο όλοι συμμετέχουν σε μια φάρσα εξαπατήσεων, ανατροπών, μεταστροφών και ένοχων συγκατανεύσεων».
Η παράσταση αποτελεί μια τιμητική αναφορά σε εκείνη του Τάκη Μουζενίδη το 1939 με πρωταγωνίστρια την Ελένη Παπαδάκη, αλλά αφιερώνεται στον τεχνικό του Εθνικού, Κυριάκο Ελευθεριάδη, που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή ανήμερα της πρεμιέρας του «Ιππόλυτου» στους Δελφούς.
*INFO: Πειραιώς 52, Μοσχάτο. Mετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης. Σκηνικά-Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Χορογραφία: Κική Μπάκα. Παίζουν: Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακο- παναγιώτου, Βασίλης Ευταξόπουλος, Νόνη Ιωαννίδου, Εφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δάφνη Μαρκάκη, Ελενα Μαρσίδου, Βασίλης Μπισμπίκης, Χρήστος Νίνης, Στέλιος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, Γιάννης Σοφολόγης, Γρηγόρης Σταμούλης, Bαγγέλης Χαλκιαδάκης, Ελεάννα Στραβοδήμου, Αντώνης Χαντζής.