1859223

22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώκονται για τις ιδέες τους

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνουν σήμερα οι δικηγόροι και οι μάρτυρες των τριών Τούρκων πολιτικών προσφύγων, που κατηγορούνται για την υπόθεση των όπλων της Χίου, έπειτα από απαίτηση του ανακριτή«Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των κινημάτων» καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
      Pin It

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Κατάθεση στον ειδικό ανακριτή που ασχολείται με την υπόθεση των όπλων, που βρέθηκαν πέρσι σε σκάφος ανοιχτά της Χίου, δίνουν σήμερα στη Μυτιλήνη μάρτυρες υπεράσπισης των τριών προφυλακισμένων (από τις 4 Ιουλίου) πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία.

 

Για την υπόθεση είχαν εκδηλώσει, τις επόμενες μέρες των συλλήψεων, την πρόθεση να καταθέσουν υπέρ των προφυλακισμένων 30 άτομα, τους οποίους ο ανακριτής αρνήθηκε να ακούσει, προτρέποντας όσους θέλουν να πάνε στη Μυτιλήνη. «Εσάς δεν θα σας δεχθώ εδώ» τους είπε κατά λέξη ο ανακριτής, που εκείνες τις ημέρες είχε έρθει για την υπόθεση στην Αθήνα.

 

Πολιτικές διώξεις

 

Για «κλιμάκωση των πολιτικών διώξεων στους γνωστούς αγωνιστές από την Τουρκία, με σαθρά κατηγορητήρια, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία στη δικογραφία, με ενεργοποίηση για πρώτη φορά συγκεκριμένης διάταξης του “τρομονόμου” που συνιστά ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και των κινημάτων» έκαναν λόγο οι ομιλητές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

 

«Με αφορμή διώξεις από την Τουρκία έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από 15 εντάλματα έκδοσης πολιτικών προσφύγων με βάση τον τούρκικο αντιτρομοκρατικό νόμο» υπογράμμισε η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά, εξηγώντας πως «μέχρι τώρα όλα τα δικαστήρια στην Ελλάδα έχουν ευτυχώς απορρίψει αυτά τα αιτήματα έκδοσης».

 

«Οι συγκεκριμένες διώξεις συνιστούν πλήρη ανατροπή της βάσης του ποινικού συστήματος, καθώς κατηγορούνται άνθρωποι χωρίς στοιχεία, χωρίς σύνδεση με καμία ποινική πράξη. Ενεργοποιείται μια πολύ επικίνδυνη διάταξη για πρώτη φορά απέναντι στους πιο αδύναμους ανθρώπους», τόνισε από την πλευρά της η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, που θα παραστεί σήμερα στη Μυτιλήνη, μαζί με κάποια μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με την υπόθεση της Χίου. Κατηγορούνται για δράσεις στην Αθήνα και δικάζονται μακριά, σε άλλη πόλη, όπου δεν μπορούν να παραστούν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης», επισήμανε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, που υπενθύμισε την εμπλοκή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.

 

Οπως εξήγησαν οι δικηγόροι, οι περισσότερες ερωτήσεις του ανακριτή μετά τις συλλήψεις αφορούσαν τη λειτουργία και τον ρόλο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες.

 

«Σχεδόν όλα τα συνδικάτα της χώρας έχουν συνεργαστεί με τα μέλη της Επιτροπής και έχουν συμπορευτεί μαζί τους σε κοινωνικούς αγώνες», δήλωσε ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια οικονομικής και ψυχικής εξόντωσης των πολιτικών προσφύγων μέσα από το μπαράζ συλλήψεων και δικαστικών διώξεων.

 

Θύματα βασανιστηρίων

 

«Οι τρεις προφυλακισμένοι πρόσφυγες (ο Ερκάν Σερίφ Τουρούντς, η Φαντίκ Αντιγιαμάν και η Χαρικά Κιζίλκαγια), που είναι γνωστοί στην Ελλάδα από τις νόμιμες δράσεις της Επιτροπής εδώ και 10 χρόνια, έχουν πέσει όλοι θύματα βασανιστηρίων στην Τουρκία και διώκονται για τις ιδέες τους» τόνισε η Ελένη Σπαθανά, επισημαίνοντας την αντίφαση στο δίκαιο της Ε.Ε., που ενώ αναγνωρίζει ότι λόγω της δράσης τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, ταυτόχρονα τους χαρακτηρίζει χωρίς στοιχεία τρομοκράτες, συσχετίζοντάς τους με την οργάνωση DHKP-C, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Scroll to top