Ανακοινώθηκαν χθες οι πρώτες (νέες) αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κλίμακα για τις χαμηλές οικιακές χρεώσεις (0-800 kWh) καταργείται και ενοποιείται με την επόμενη (801-2.000 kWh). Εξοχικές κατοικίες, κλειστά διαμερίσματα, φοιτητές, εργένηδες, συνταξιούχοι θα χρεώνονται 1,53 λεπτά ακριβότερα την κιλοβατώρα
Του Βασίλη Γεώργα
Διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα υποστούν σε δόσεις μέσα στο καλοκαίρι εκατομμύρια νοικοκυριά, με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να κάνουν το ρεύμα ακριβότερο ακόμη και για τους καταναλωτές με μικρές τετραμηνιαίες καταναλώσεις, όπως οι φοιτητές, οι ηλικιωμένοι, οι εργένηδες, καθώς και για τις εξοχικές κατοικίες. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες επίσημα αυξήσεις 21,4% στην τιμή της ενέργειας που θα πληρώνουν από τούδε και στο εξής τα 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Μεσοσταθμικά και μέχρι να έρθει στις αρχές του φθινοπώρου για όλους τους καταναλωτές το νέο κύμα διψήφιων αυξήσεων στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ρυθμιζόμενες χρεώσεις), η αύξηση στο σύνολο του λογαριασμού διαμορφώνεται σε 11,1%.
Η αύξηση στην τιμή της ενέργειας για τις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο προκύπτει από την κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης από 0 έως 800 kWh και την ενοποίησή της με την αμέσως επόμενη κλίμακα των 801 έως 2.000 kWh. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως αύξηση των χρεώσεων κατά 1,53 λεπτά την κιλοβατώρα, αφού από τα 0,0793 ευρώ θα ανεβεί στα 0,0946 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταναλωτής με 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα πληρώνει πλέον 75,68 ευρώ αντί 62,34 ευρώ σε κάθε τετραμηνιαίο λογαριασμό για χρέωση ενέργειας, ή 40 ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο.
Τόσο η ΔΕΗ όσο και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζουν πως η πλειονότητα των 2,2 εκατομμυρίων καταναλωτών με λιγότερες από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο είναι παροχές εξοχικών κατοικιών ή «κλειστών» διαμερισμάτων, που δεν ανοίγουν παρά λίγες φορές τον χρόνο. Από την άλλη, όμως, τις επιβαρύνσεις δεν θα αποφύγουν χιλιάδες καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση που δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως για παράδειγμα φοιτητές, εργένηδες, συνταξιούχοι κ.ά., οι οποίοι θα μεταπηδήσουν στην επόμενη κλίμακα κατανάλωσης της ΔΕΗ.
Μικρές μειώσεις για επαγγελματίες
Οι αυξήσεις στα νοικοκυριά φέρνουν μειώσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια, τα οποία μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν περισσότερο προκειμένου να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις οι οικιακοί καταναλωτές («σταυροειδείς επιδοτήσεις»). Περίπου 1,4 εκατομ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες, αλλά και κοινόχρηστοι χώροι, ωφελούνται με μονοψήφιες μειώσεις από 1% έως και 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού από το «ψαλίδι» (4-6%) στις χρεώσεις ενέργειας ή και ισχύος. Για την πλειονότητα των επαγγελματιών που ανήκουν στο τιμολόγιο Γ21, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1%, ενώ στο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2%.
+44% στα χρόνια του Μνημονίου
Η χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, έρχεται πρώτη πανευρωπαϊκά σε αυξήσεις στους λογαριασμούς τους ΔΕΗ, με άνοδο 73% από το 2007 μέχρι σήμερα και κατά 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εντός ή εκτός μνημονίου, δεν υπήρξε τέτοια έκρηξη στο κόστος ρεύματος, και μάλιστα με τόσο δραματικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην Ελλάδα, όπου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος ξεπερνούν σταθερά το 1,2 δισ. ευρώ, και πάνω από 30.000 νοικοκυριά κάθε μήνα μένουν στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το 2007 πληρώναμε για κάθε κιλοβατώρα 0,098 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2013 το συνολικό κόστος είχε εκτοξευτεί στα 0,17 ευρώ, καθώς εκτός από την αύξηση στις τιμές ενέργειας, πολλαπλασιάστηκαν και οι φόροι. Στη διάρκεια του Μνημονίου (2010-2013) το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 44%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το κόστος των 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το 54,7% (0,093 ευρώ) είναι το κόστος ενέργειας και προμήθειας, το 15,9% είναι το κόστος των δικτύων, ενώ οι φόροι αντιστοιχούν σε 0,05 ευρώ ή στο 29,4% επί της τελικής τιμής.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Τέλος καλοκαιριού οι αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Επίτηδες η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τώρα -αλλά τις κρατά για το τέλος του καλοκαιριού- τις νέες αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που θα επιβαρύνουν το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών μέσω των «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» της ΔΕΗ, ώστε να μην προκαλέσει την μήνιν των πολιτών. Παρότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ την απόφαση για τα συνολικά ποσά που πρέπει να ανακτηθούν μέσω των καταναλωτών από το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το τιμολόγιο πολυτέκνων κ.ά., εντούτοις η κυβέρνηση θα φέρει τη νομοθετική ρύθμιση για τον επιμερισμό των ποσών στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Από τα 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος των ΥΚΩ για το 2012 και το 2013, έχει απομείνει ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ προς ανάκτηση, ενώ για το 2014 προϋπολογίζονται άλλα 800 εκατ. ευρώ. Πρακτικά οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για τις ΥΚΩ και το ερώτημα είναι αφενός πόσο μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στις συγκεκριμένες χρεώσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα επιτευχθεί η ανάκτηση των ποσών. Η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας υποστηρίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση πως οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν το 2014 με ένα επιπλέον ποσό 180 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη χρέωση του 2013, προβλέποντας ότι η αύξηση θα φτάσει το 25% μεσοσταθμικά.