22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές ειναι...

Σπαρμένος με αναλύσεις χρεοκοπίας

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Μάθανε ότι βγαίνουμε στις αγορές, πλακώσανε και οι… αναλυτές; Ο λόγος για τις εκθέσεις κορυφαίων οίκων του χρηματοπιστωτικού τομέα που είδαν μεσοκαλόκαιρο το φως της δημοσιότητας και μας υπενθυμίζουν ότι παρά τα «success stories» του Αντώνη Σαμαρά και της τρόικας, η Ελλάδα παραμένει μια από τις πιο χρεωμένες χώρες του πλανήτη και κατά συνέπεια συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

 

Η «γνωστή» BlackRock

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της «γνωστής» μας BlackRock για το β΄τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα είναι η χώρα με την υψηλότερη πιθανότητα χρεοκοπίας στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Αίγυπτος, κι η Ουκρανία. Στον αντίποδα, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Σουηδία και η Γερμανία είναι οι πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου για τους επενδυτές. Η εν λόγω κατάταξη βασίζεται στον δείκτη «Sovereign Risk», τον οποίο η BlackRock διαμορφώνει λαμβάνοντας υπόψη: α) το δημοσιονομικό περιθώριο – τη δημοσιονομική δυναμική μιας χώρας προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι (40%), β) την εξωτερική οικονομική θέση – ο βαθμός μόχλευσης μιας χώρας απέναντι στο μακροοικονομικό εμπόριο και σε μη ελεγχόμενα σοκ (20%), γ) την προθυμία αποπληρωμής του χρέους (30%) και δ) την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα (10%).

 

Εξίσου απογοητευτική είναι όμως και η έκθεση Global Sovereign Debt του γνωστού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s -επίσης για το β′ τρίμηνο του 2014- που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την επικινδυνότητα του χρέους τους. Και η S&P βρίσκει ότι λιγότερο επικίνδυνη να χρεοκοπήσει από όλες τις χώρες του κόσμου είναι η Νορβηγία. Από την άλλη πλευρά, πιο επικίνδυνη για «κανόνι» είναι η Αργεντινή, ενώ ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Ουκρανία, το Πακιστάν και στην πέμπτη θέση –από έβδομη ένα τρίμηνο νωρίτερα- έρχεται η Ελλάδα. Η κατάταξη της S&P διαμορφώνεται με βάση τις διακυμάνσεις των CDS – των περιβόητων δηλαδή ασφάλιστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας μιας χώρας. Η αξιοπιστία των CDS όμως αποτελεί για πολλούς μεγάλο ερώτημα λόγω της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς τους. Ακόμη και το ΔΝΤ έχει εκφράσει ενστάσεις για το αν αυτά αποτελούν ασφαλή δείκτη.

 

Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κατάταξη της S&P δείχνει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας μας -όπως αυτό αποτυπώνεται από τη διαφορά (spread) των επιτοκίων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bund- ήταν στο β′ τρίμηνο στο 4,64 % και ήταν το πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν δείχνει ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η διαφορά αυτή -ή αλλιώς το ασφάλιστρο κινδύνου χρεοκοπίας- ήταν στο 34,7% και βέβαια δεν αποτυπώνει την τεράστια αποκλιμάκωσή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή ότι η οικονομία της σφύζει από υγεία και οι επενδυτές μπορούν πλέον να τοποθετηθούν στο χρέος της άφοβα.

 

Κερδοφόρο χρέος…

 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει -όπως και τότε- στον πάτο. Σε αντίθεση όμως με τότε, σήμερα κάποιοι επενδυτές επιλέγουν να αγοράσουν ελληνικό χρέος γιατί αυτό τους ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο προσφέρει σήμερα απόδοση 6,23% όταν το αντίστοιχο ιταλικό δίνει 2,78%, το ιρλανδικό 2,25% και το γερμανικό μόλις 1,15%. Το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, με 18μηνα έντοκα γραμμάτια τον Αύγουστο και με τριετή ομόλογα -που δεν καλύφθηκαν στην τελευταία έκδοση- τον Σεπτέμβριο. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω επενδυτές (στις τάξεις των οποίων περιλαμβάνονται hedge funds, εταιρείες private equity, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και άλλα σχήματα που αβγατίζουν τα κέρδη τους από τον τζόγο των κεφαλαιαγορών) δεν επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις, ήτοι με μικρότερα επιτόκια.

 

Γι’ αυτό και φροντίζουν έγκαιρα να… αναλύουν, υπενθυμίζοντας ότι η απειλή της χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει ζωντανή και το κόστος του δανεισμού της συμφέρον.

 

Scroll to top