Voridis-Makis

22/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Βορίδης: Υπέρ πάντων η αξιολόγηση

O υπουργός κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να εφαρμόσουν πάση θυσία την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.
      Pin It

Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η αξιολόγηση υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους διοικητές των νοσοκομείων. Ο υπουργός προέβη σε αυστηρές οδηγίες, τονίζοντας πως και οι ίδιοι οι διοικητές θα αξιολογηθούν: «Από τη στιγμή που ζητάμε και επιμένουμε να γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από μία διαδικασία αξιολογήσεως, η οποία μάλιστα θα έχει συμβατικά χαρακτηριστικά με την έννοια ότι αποδεχόμαστε και συνέπειες εξαιτίας μίας δυσμενούς αξιολογήσεως».

Μάλιστα, κάλεσε όσους διοικητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, να αποχωρήσουν: «Όποιος αισθάνεται ότι δυσκολεύεται και δεν μπορεί, τον ακούμε με πολύ αγάπη και προσοχή, τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα μας λέει με συγχωρείτε, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό για πρακτικούς ή άλλους λόγους, να αφήσω κάποιον άλλον που έχει όρεξη να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η υποχρέωση της διοίκησης είναι να εφαρμόσει τον νόμο: «Οι εργαζόμενοι έχουν το συνδικάτο τους, έχουν το σωματείο τους, έχουν τους ανθρώπους που θα μιλήσουν από τη σκοπιά του εργαζομένου. Η σκοπιά της διοικήσεως είναι η σκοπιά του δημοσίου συμφέροντος. Η διοίκηση εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον».

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η αξιολόγηση αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει, όμως, «προτιμώ να την πιστέψετε και να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζόμενους.  Ακούω περί αγωνίας των εργαζομένων, περί απολύσεων, περί αντιδράσεως λόγω απολύσεων. Πού υπάρχει αυτό στον νόμο; Κάνετε ένα κόπο και διαβάστε τον νόμο για την αξιολόγηση και πείτε μου σε ποιο άρθρο, σε ποια παράγραφο, σε ποια διάταξη υπάρχει ως κύρωση ότι αν κάποιος μπει σε αυτό το 15% που είναι λιγότερο καλοί, αυτός απολύεται; Πουθενά. Το δεύτερο που ακούω είναι ότι με βάση την αξιολόγηση θα εκπληρωθούν οι στόχοι της διαθεσιμότητας και μετά της απολύσεως. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι που έχει η χώρα; Απάντηση: δεν έχει πια ποσοτικούς στόχους η χώρα. Οι στόχοι των προγραμμάτων κινητικότητας, διαθεσιμότητας και εξόδου εκπληρώνονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ήρθε και ολοκληρώνεται σε εφαρμογή το 2014. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2015; Απάντηση: δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι. Εξαγγείλαμε με την πολιτική ηγεσία, προ 20 ημερών, προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Με συγχωρείτε, είμαστε τρελοί; Δηλαδή από τη μία μεριά θα ξεκινούμε προσλήψεις και από την άλλη μεριά θα κάνουμε απολύσεις;».

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στους προϋπολογισμούς. Αφού είπε πως αντιλαμβάνεται την πίεση που παρουσιάζει η ανάγκη του δημοσιονομικού εξορθολογισμού και την πίεση που εμφανίζει σε πολλά σημεία η ανάγκη εκτέλεσης σφιχτών προϋπολογισμών, υπογράμμισε: «Πρέπει να αρχίσουμε να καταρτίζουμε ουσιαστικούς προϋπολογισμούς από το να εκτελούμε τους παρόντες. Όταν λέω ουσιαστικούς προϋπολογισμούς εννοώ τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται από μία πραγματική δουλειά αξιολόγησης των δαπανών και συσχετισμού των κοστολογικών στοιχείων με αυτό το οποίο πραγματικά είναι η παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες».

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top