IMF

23/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βύθισαν» το νότο σε εσωτερική υποτίμηση

Η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω της μεταστροφής του παραγωγικού τoυς μοντέλου, επισημαίνει έκθεση αναλυτών του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου.
      Pin It

Το ΔΝΤ στην έκθεση που συνέταξε αναφέρει πως οι ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν επίπονες εξωτερικές και εσωτερικές προσαρμογές, ακολουθώντας στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης.

Σχετικά με τη χώρα μας, το Ταμείο σημειώνει πως η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να είναι δύσκολη όταν ο πληθωρισμός των εμπορικών εταίρων είναι χαμηλός, ενώ μπορεί να οξύνει τα προβλήματα υπερβολικού χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ σημειώνει πως μια εσωτερική υποτίμηση που επιτυγχάνεται με χαμηλό πληθωρισμό διογκώνει τα προβλήματα χρέους, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

«Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία συρρικνώθηκαν δραστικά ή μετατράπηκαν σε πλεονάσματα κυρίως επειδή οι εισαγωγές και η δυνητικά ανάπτυξη επιβραδύνθηκαν δραστικά» υπογραμμίζεται.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η αδύναμη ζήτηση από τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασματικών οικονομιών, επιβραδύνει την διαδικασία της προσαρμογής.

Οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.

 

efsyn.gr

Scroll to top