23/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΧΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Με διαδικασίες εξπρές, «ταφόπλακα» στο φυσικό περιβάλλον

      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Με διαδικασίες-εξπρές και εν μέσω θερινών τμημάτων προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δάση, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μετ’ επιτάσεως την απόσυρσή του.

 

Μετά από πρόταση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά να ακολουθηθεί η διαδικασία του επείγοντος, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στη σύντμηση του χρόνου συζήτησης του νομοσχεδίου, ώστε την προσεχή Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η έντονη και σε υψηλούς τόνους συζήτηση που ξεκίνησε μόλις χθες.

 

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Ε. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων, όπως οι άρσεις κύρωσης αναδασωτέων εκτάσεων, ενώ και η Η. Διώτη συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εν μέσω θέρους φέρνει ένα νομοσχέδιο που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο και περιλαμβάνει τρία διαφορετικά θέματα (πολεοδόμηση, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, δάση).

 

● Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης τόνισε ότι η λογική «κάτω τα χέρια από τα δάση» έχει οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα δάση μειώνονται, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι εφικτό να συνυπάρξει η προστασία των δασών μαζί με το δικαίωμα στην οικονομική ανάπτυξη και ελευθερία.

 

● Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος παρατήρησε ότι από τη μία πλευρά τα δάση καταπατήθηκαν, όμως από την άλλη η ασάφεια του τι είναι δασικό εμποδίζει σήμερα πολλούς πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. «Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη και να δώσουμε τη δυνατότητα για ήπιες δραστηριότητες σε μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα», σημείωσε.

 

● Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη έκανε λόγο για «ταφόπλακα» στο φυσικό περιβάλλον και κατήγγειλε ότι «αναιρείται ο χαρακτήρας των δασών ως δημόσιο αγαθό με στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα του τουρισμού, του real estate και της ενέργειας». Πρόσθεσε μάλιστα πως με διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να νομιμοποιηθεί το εργοστάσιο στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής.

 

● Ο Κων. Δαμαβολίτης (ΑΝ.ΕΛΛ.) έκανε λόγο για φωτογραφικές ρυθμίσεις που αφορούν πετρελαϊκές δεξαμενές μέσα σε δασικές εκτάσεις και αναρωτήθηκε: «Αν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, θα μπορούμε να περπατάμε στον δρόμο ή θα φοβόμαστε μη φάμε τις μπαλοθιές κατακούτελα;».

 

● Ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) προειδοποίησε για «μη αναστρέψιμες» παρεμβάσεις, που θα γίνουν λόγω του νομοσχεδίου, κρατώντας ταυτόχρονα αποστάσεις από «μόνιμες ιδεοληψίες και εμμονές περί εξυπηρέτησης συμφερόντων». Οπως είπε, «η συζήτηση τέτοιων θεμάτων απαιτεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο», το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει.

 

● Ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι τόσο η στρατηγική της Ε.Ε. όσο και η ελληνική άρχουσα τάξη έχουν στους σχεδιασμούς τους τα δάση, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

● Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και ο Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.).

 

● Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν, ο αν. υπουργός Ν. Ταγαράς απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας και επισήμανε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ούτε γίνονται παρεμβάσεις σε περιοχές Natura ούτε υπάρχει κατάτμηση των δασικών εκτάσεων.

 

Scroll to top