Τελικά δεν είναι μόνο τα καλλιστεία η κορύφωση της «μέτρησης» της ομορφιάς, αν και εκεί είναι δεδομένη η αυθαιρεσία των κριτών. Μια απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (2568/2014) έκρινε «μη ορθή» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία έκρινε παράνομο τον αποκλεισμό υποψηφίου από εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών λόγω διαφορετικών αποτελεσμάτων κατά τη μέτρηση του… ύψους του. Το 2009 ο υποψήφιος, υποβάλλοντας τα χαρτιά του, μετρήθηκε με ύψος 1,70 χωρίς υποδήματα. Αυτό είναι και το κατώτατο όριο για εισαγωγή στη σχολή.
Αφού όμως ο συγκεκριμένος υποβλήθηκε επιτυχώς στις υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, ακολούθησαν οι αθλητικές δοκιμασίες ενώπιον ειδικής επιτροπής η οποία, μετρώντας το ύψος του, το «κατέβασε» στο 1,69, δηλαδή κάτω από το επιτρεπόμενο όριο. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν και πάλι όμως ο υποψήφιος δεν ξεπερνούσε το 1,69, οπότε και κόπηκε.
Ο «κομμένος» προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και στο Διοικητικό Εφετείο, προσκομίζοντας κι άλλη μέτρηση από δημόσιο νοσοκομείο που τον «ανέβαζε» στο 1,71. Ο αποκλεισμός του κρίθηκε ως εκ τούτου παράνομος διότι «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται». Στη δε μέτρηση που έγινε στη Στρατιωτική Σχολή, βρέθηκε να έχει ανάστημα 1,73 μ.
Τώρα το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου είναι μη ορθή εφόσον «προέβη ανεπιτρέπτως σε κατ’ ιδίαν ουσιαστική εκτίμηση περί του ότι ο υποψήφιος διαθέτει πράγματι την απαιτούμενη κατά νόμο ιδιότητα, δηλαδή, το ελάχιστο ανάστημα, ενώ οι διαφορετικές μετρήσεις δημιουργούν αντιφατικότητα και εύλογες αμφιβολίες».
Κατόπιν αυτών οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την έφεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά της εφετειακής απόφασης και ανέπεμψαν την υπόθεση στο υπουργείο προκειμένου να μετρηθεί εκ νέου, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης, το ανάστημα του υποψηφίου.
Αν τελικά η επιστήμη και η Δικαιοσύνη σηκώσουν τα χέρια ψηλά, ίσως ο υποψήφιος μπορεί να επικαλεστεί την απειλή του αλησμόνητου Ζήκου: «Πρόσεξε καλά, άμα ξεδιπλωθώ θα γίνω ένα ενενήντα και σε παίρνει ο διάολος»!
Α.Ψ.