limani-ploia-kavos

23/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πέρασαν» από τη Βουλή οι απευθείας ακτοπλοϊκές αναθέσεις

Υπερψηφίστηκε στο Β' Θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τις προσωρινές απευθείας αναθέσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες των «άγονων γραμμών», ωστόσο αποσύρθηκε η δυνατότητα σε αναδόχους με μακροχρόνιες μισθώσεις και πλοία υπό αντικατάσταση, να ζητήσουν αζημίως τη λύση της υφιστάμενης σύμβασής τους.
      Pin It

Υπερψηφίστηκε από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την οποία δίνεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης σύμβασης ακτοπλοϊκών συνδέσεων διάρκειας μέχρι τριών μηνών, σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης των δρομολογίων από τις εταιρείες που τα είχαν αναλάβει.

Η τροπολογία «πέρασε» με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και «παρών» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

«Σήμερα, έχουμε στο Αιγαίο επτά συμβάσεις μακροχρόνιες σε δεκαπέντε δρομολογιακές γραμμές, κάποιες από τις οποίες δεν εξυπηρετούνται από την εταιρεία που τις έχει αναλάβει» ανέφερε ο υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε: «Στη μία απ' τις συμβάσεις μάλιστα (Λαύριο-Ψαρά-Μεστά Χίου), το πλοίο δεν έχει δρομολογηθεί καθόλου -και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτή τη γραμμή με αντικατάσταση κάποιου άλλου πλοίου, γιατί απλά δεν υπάρχει κανένα προσφερόμενο. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα Ψαρά χωρίς συγκοινωνιακή κάλυψη. Άρα, θα πρέπει να μπορούμε σε αυτό το διάστημα, μέχρι να επαναπροκηρύξουμε τη γραμμή και να την εντάξουμε σε ένα άλλο δρομολογιακό σκέλος, για περίπου τρεις μήνες να βρούμε μια λύση, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να καλύψουμε τη ζωτική ανάγκη των νησιωτών…».

 

Αποσύρθηκε το β' σκέλος

Ωστόσο, αποσύρθηκε η δεύτερη παράγραφος της ίδιας τροπολογίας, με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε αναδόχους με μακροχρόνιες μισθώσεις και πλοία υπό αντικατάσταση, να ζητήσουν αζημίως τη λύση της υφιστάμενης σύμβασής τους -υπό την επίκληση της αδυναμίας τραπεζικού δανεισμού για την αντικατάσταση του πλοίου, και άλλων παραγόντων.

«Ούτε ο αντικειμενικός στόχος να μπουν καινούρια πλοία στο Αιγαίο εξυπηρετείται, ούτε βεβαίως μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των άγονων γραμμών, αν δεν λυθούν αυτές οι συμβάσεις» είχε αναφέρει ο υπουργός.

«Η διάταξη αποτελεί δώρο στους εφοπλιστές, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αποσυρθούν από την γραμμή που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν πριν τη λήξη της σύμβασης, χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση και χωρίς να καταπίπτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του ελληνικού δημοσίου» κατήγγειλε από πλευράς ΚΚΕ, ο Χ. Κατσώτης.

«Την ώρα που η Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά, δίνει για τις νησιωτικές συγκοινωνίες 75 εκ. ευρώ, δαπανά για τον ΟΑΣΘ 117 εκ. και για τον ΟΑΣΑ 143 εκατ ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε οι νησιώτες να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ανέφερε, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τριαντάφυλλος.

«Η λύση του προβλήματος είναι, είτε η αύξηση του προϋπολογισμού, είτε η πρότασή μας για δημιουργία δημοσίου κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας» δήλωσε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Συρμαλένιος.

«Αν καταλαβαίνω καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να αυξήσουμε τους φόρους για να πληρώνουμε περισσότερα, να αυξήσουμε τον επίναυλο, να αυξήσουμε τη φορολογία των νησιωτών, να πληρώνουν περισσότερα» απάντησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Άλλον τρόπο δεν ξέρω για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός».

 

Πρωτοβουλία από ΠΑΣΟΚ

Πρωτοβουλία ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή η κατάσταση των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας («άγονων γραμμών»), μετά την απόσυρση του δεύτερου σκέλους της τροπολογίας. Ο Κώστας Τριαντάφυλλος πρότεινε τη σύγκληση από τον υπουργό Ναυτιλίας της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών, καθώς και των βουλευτών των νησιωτικών περιοχών, θέτοντας τρεις άξονες επί των οποίων πρέπει να κινηθεί η συζήτηση:

Πρώτος άξονας: Ο ανασχεδιασμός των γραμμών, των μακροχρόνιων συμβάσεων και των πόρων που διαθέτει το κράτος σε σχέση με τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Δεύτερος άξονας: Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της κατασκευής νέων πλοίων ή της μετασκευής σε σχέση με το καύσιμο, το οποίο είναι πολύ ακριβό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα, με μεσοπρόθεσμο στόχο να μετατρέψει όλα τα πετρελαιοκίνητα σε κινητήρες που θα κινούνται με φυσικό αέριο.

Τρίτος άξονας: Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Δεν είναι δυνατόν ένας πλοιοκτήτης να λαμβάνει επιδότηση και την ίδια ώρα να έχει απλήρωτους εργαζόμενους. Υπάρχουν τα νομοθετικά εργαλεία, ούτως ώστε μέρος της επιδότησης να πηγαίνει κατευθείαν στους εργαζόμενους και να μην έχει ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης απλήρωτο το προσωπικό για μήνες, εκθέτοντας την ελληνική πολιτεία, η οποία καταβάλλει από τα χρήματα των φορολογουμένων την επιδότηση και, ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι ναυτικοί δεν λαμβάνουν τις νόμιμες αμοιβές τους.
efsyn.gr

Scroll to top