24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαυρογιαλούροι από την ανάποδη

Μέτωπο απέναντι στην αξιολόγηση ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τη θεωρεί το νέο όχημα άλωσης του Δημοσίου και εργαλείο απολύσεων. Παλιά έταζαν προσλήψεις, τώρα τάζουν «καλή βαθμολογία» για να παραμείνει κάποιος στη θέση του.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Ο δημόσιος τομέας και οι κυβερνητικές προσπάθειες άλωσής του μέσω του τεχνάσματος της αξιολόγησης θα είναι το επόμενο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

 

Στη χθεσινή συνάντησή του με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ο Α. Τσίπρας ήταν αρκούντως σαφής, δηλώνοντας ότι «η αξιολόγηση είναι το όχημα όχι για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αλλά είναι το όχημα προκειμένου να εκδιώξουν από τον δημόσιο τομέα όσους δημόσιους λειτουργούς δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, όσους δημόσιους λειτουργούς δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής».

 

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση πως μέσω της αξιολόγησης επιχειρεί μια νέα άλωση του δημόσιου τομέα, τον οποίο επιδιώκει να τον μετατρέψει σε κυβερνητικό πολιτικό κριό, εν όψει μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το μεταπολιτευτικό μότο «όποιος ελέγχει τον δημόσιο τομέα έχει στην εκλογική του τσέπη τουλάχιστον ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 15%» φαίνεται ότι για τα κόμματα της συγκυβέρνησης παραμένει πάντα επίκαιρο.

 

Πολιτικές διώξεις

 

Και από την άλλη πλευρά, με όντως κομψό τρόπο, έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου με πρόσχημα την «κακή βαθμολογία» δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική δίωξη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα αποδεχθεί αλλά θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση, υπερασπιζόμενος την αξιοκρατία του δημόσιου τομέα.

 

Η αναφορά στην εποχή των Μαυρογιαλούρων που τότε «έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στο Δημόσιο και σήμερα τάζουν ρουσφέτια για να μη βγουν κάποιοι από τον δημόσιο τομέα» υποδηλώνει ότι η αξιολόγηση λειτουργεί με απολύτως κομματικά κριτήρια, αφού «η πελατειακή αντίληψη θα συνεχίσει και για εντάξεις και ρουσφέτια από το παράθυρο».

 

Το συμπέρασμα είναι ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν δημόσιο τομέα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση που θα απεμπλακεί από το πελατειακό κράτος, αλλά αναπαράγει και διευρύνει ένα κομματικό Δημόσιο, ένα πελατειακό Δημόσιο, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».

 

Ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή την επί της ουσίας κατάργηση του «ιερού δικαιώματος στην απεργία, το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο» προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για τη διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τη διεκδίκηση». Ευθεία αναφορά στα περί συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση και στις αλλαγές σε συντηρητική φιλελεύθερη τροχιά του Συντάγματος, ώστε αυτό να «συνάδει» με τις επιταγές της συντηρητικής Ευρώπης.

 

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Η αναδίπλωση του υπουργού ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη για τους αιγιαλούς (χαρακτηρίζεται τρικ, αφού οι αιγιαλοί θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο ως… απλές διατάξεις), η πρόβλεψη της BlackRock για «χρεοκοπία της χώρας» και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών προς τους δικαστές τούς δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι «το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών αντί να απομακρύνεται, αντιθέτως γίνεται και πιο καθαρό».

 

Η παρωδία με το ΠΑΣΟΚ

 

Οι αντιθέσεις στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο, με το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει να εμφανίζεται ως ο «πολιτικά ευαίσθητος» παράγοντας, μάλλον «θυμηδία προκαλούν στην κοινωνία» σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου. Οσο δε για την πρόβλεψη της BlackRock, ο υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης βουλευτής Γ. Σταθάκης ήταν σαφής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Στο Κόκκινο): «Επιβεβαιώνεται πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αποδώσει και να επαναφέρει την οικονομία σε κατάσταση που να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος».

 

Η παρέμβαση του Γκ. Χαρδούβελη ότι «μπορεί να παρακάμπτει δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τη μνημονιακή πολιτική» προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε «επίδειξη δύναμης της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στη δικαστική την ίδια ώρα που διορίζονται δικαστές στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης», επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί ανυποχώρητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ως θεσμικού πυλώνα της Δημοκρατίας» και κατέληξε: «Οποιος επιχειρεί να καλλωπίσει την εκτροπή βαφτίζοντάς τη δημοσιονομική ανάγκη, ας γνωρίζει ότι δεν θα του χαριστεί ούτε η ιστορία, ούτε η κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

 

Scroll to top