24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Proton «καίει» τον Προβόπουλο

Ο τέως διοικητής της ΤτΕ καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργήματος για την έγκριση μεταβίβασης της τράπεζας στον Λ. Λαυρεντιάδη από την Επιτροπή Πιστωτικών Θεμάτων.
      Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Με την ιδιότητα του υπόπτου για τέλεση κακουργήματος καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, και επτά μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Θεμάτων που ενέκριναν τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009, από την Τράπεζα Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο τελευταίος, στη συνέχεια, διώχθηκε ποινικά για την υπόθεση, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος (αποφυλακίστηκε πρόσφατα) και έχει παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με άλλα 32 άτομα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

 

Τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Προβόπουλος και τα άλλα στελέχη της ΤτΕ πρέπει να δώσουν, με ανωμοτί κατάθεση, εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, για το αδίκημα της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία, η οποία τελέστηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

 

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται με αφορμή πόρισμα-φωτιά του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στο οποίο καταγράφονται ενέργειες των ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ που χρήζουν ποινικής διερεύνησης.

 

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του, ο αντεισαγγελέας Καλούδης υπογραμμίζει πως: «Παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

 

Ειδικότερα, από την έρευνα Καλούδη προέκυψε ότι:

 

1 Κατά τη συνήθη πρακτική του Λ. Λαυρεντιάδη, η αγορά της Proton Bank έγινε με δανεικά κεφάλαια.

 

2 Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας δεν διέθετε προσωπική ρευστότητα, ώστε να καλύψει μελλοντικές ανάγκες ρευστότητας της Proton Bank που απέκτησε.

 

3 Οι διαβεβαιώσεις που παρείχε προς την ΤτΕ με επιστολή του στις 5/2/2010 ότι δεν κατέχει άμεσα ή έμμεσα συμμετοχές σε επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν μπορούσαν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ήταν γνωστό, γραφόταν και δεν διαψεύδονταν, ότι συμμετείχε σε πολλά ΜΜΕ, έστω και με μικρό ποσοστό μέσω της εταιρείας ΝΕΠ, συμφερόντων του ίδιου και του καταζητούμενου έως σήμερα Πέτρου Κυριακίδη. Αλλωστε, ουκ ολίγοι εκδότες αναζητούσαν την περίοδο εκείνη «σανίδα σωτηρίας» στη ΝΕΠ.

 

4 Η δήλωση Λαυρεντιάδη ότι θα υπέβαλλε αίτημα για την επενδυτική δραστηριοποίηση του fund «Lamda Partners» με έδρα τη Βρετανία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού το εν λόγω fund λειτουργούσε από το 2008 χωρίς άδεια από την αρμόδια εποπτική αρχή FSA.

 

5 Τα ποσά των δανείων που καταβλήθηκαν για την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank μεταφέρθηκαν μέσω λογαριασμών από τους οποίους δεν υπήρχε λόγος να διέλθουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα του αντεισαγγελέα, αυτό συνέβη ώστε να μη γίνει εύκολα αντιληπτός ο προορισμός τους.

 

6 Η μεταβίβαση της Proton από την Τράπεζα Πειραιώς προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έγινε στην τιμή των 3,6 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η χρηματιστηριακή της τιμή ήταν 1,96 ευρώ. Δόθηκε, δηλαδή, «premium» 32 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός το οποίο, αν και καταγράφεται και στο από 29-3-2010 Εισηγητικό Σημείωμα, δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την έγκριση μεταβίβασης από την ΤτΕ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι έχουν ήδη λάβει προθεσμία και θα δώσουν εξηγήσεις και μέσω υπομνήματος, στο οποίο θα περιγράφονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και θα υποστηρίζουν ότι τηρήθηκαν επακριβώς.

 

Scroll to top