24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκηρύσσουν την Κεντροαριστερά 12 στελέχη της ΔΗΜΑΡ

Προτείνουν προοδευτική διακυβέρνηση με αυτονομία της Αγίου Κωνσταντίνου.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Εσωκομματικές αντιδράσεις πυροδοτεί στη ΔΗΜΑΡ η εκκίνηση του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση. Η αναζήτηση του στρατηγικού προσανατολισμού του κόμματος επιφέρει διχασμό, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία για την εκλογική επιβίωση και τη διατήρηση της αυτοτελούς πορείας.

 

Δώδεκα στελέχη, μεταξύ των οποίων πρώην υποψήφιοι ευρωβουλευτές και μέλη της Εκτελεστικής και της Κεντρικής Επιτροπής με προεξάρχουσα τη βουλευτή Πειραιά Μαρία Γιαννακάκη, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα κοινό κείμενο με το οποίο από τη μια πλευρά εκφράζουν τη διαφωνία τους με την εμπλοκή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά και από την άλλη υποστηρίζουν ότι η βασική επιλογή της Αγίου Κωνσταντίνου πρέπει να είναι η προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής και η διαμόρφωση μια νέας προοδευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Στον αντίποδα, ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, επαναδιατύπωνε την άποψη ότι η «ανίχνευση» των στρατηγικών επιδιώξεων της ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να είναι προς την Κεντροαριστερά και οποιαδήποτε απόπειρα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν η «παράταξη της Κεντροαριστεράς» αποκτήσει ισχυρή παρουσία στη δημόσια ζωή, θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνη άποψη για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ».

 

«Εάν ο προσανατολισμός είναι να πάμε και να κολλήσουμε και να γίνουμε συμπλήρωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πιστεύω ότι οδηγεί σε απίστευτα πολιτικά αδιέξοδα τη ΔΗΜΑΡ», τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ Βήμα FM, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια προοπτική δεν τον αφορά.

 

Το κείμενο των «12»

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι δώδεκα υπογράφοντες, «στεκόμαστε κριτικά απέναντι στην υπόθεση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, στα κελεύσματα δηλαδή συμπράξεων κορυφής, που υπερασπίζονται τις πιο συντηρητικές πολιτικές επιλογές και αποσιωπά τις πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Στο ίδιος μήκος κύματος προσθέτουν ότι ο χώρος του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας, «δεν μπορεί να έχει σχέση με έναν ουδέτερο εκσυγχρονισμό, ούτε με την κοινωνική αναλγησία, την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα των συντηρητικών επιλογών της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.».

 

Θέση των δώδεκα είναι ότι η αλλαγή πολιτικής είναι «άμεση και αδήριτη ανάγκη» και καλούν τη ΔΗΜΑΡ μέσα από έναν «ανοιχτό και δημόσιο διάλογο» και όχι «πίσω από κλειστές πόρτες και μέσω επιτροπών» να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος με μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Στο σημείο εκείνο επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλλιεργεί αυταπάτες», επιλεγεί τον εύκολο λόγο της καταγγελίας και απορρίπτει τις αναγκαίες προσπάθειες εκσυγχρονισμού και αλλαγών.

 

Ως προϋπόθεση θέτουν το κόμμα τους να διατηρήσει την αυτονομία του, σημειώνοντας ως αρνητικό χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα η ΔΗΜΑΡ ταλανίζεται από αμφισημίες. Αφήνουν, τέλος, με έμμεσο τρόπο αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη, κάνοντας λόγο για «νοσηρά φαινόμενα αρχηγισμού» και τάσσονται υπέρ αλλαγών «σε δομές και πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, μακριά από σκοπιμότητες κι επετηρίδες».

 

Τα ονόματα

 

Το κείμενο, εκτός της Μαρίας Γιαννακάκη, υπογράφουν οι Σίμος Βαρδάκας, υπ. ευρωβουλευτής (Αργολίδα), Χρήστος Γκαρμπούνης, μέλος Κ.Ε. (Αν. Μακεδονία- Θράκη), Γιώργος Ιωαννίδης, μέλος Κ.Ε., υπ. ευρωβουλευτής (Α΄ Αθήνας), Ελένη Καρατζόλα, μέλος Κ.Ε., υπ. ευρωβουλευτής (Δωδεκάνησα), Χριστίνα Κωλέττη, μέλος Κ.Ε., υπ. ευρωβουλευτής (Κορινθία), Σταμάτης Μαλέλης, μέλος Κ.Ε(Α΄Αθήνας), Δημήτρης Οικονομίδης, μέλος Ν.Ε Ηλείας, Εφη Παγκάλου, μέλος Κ.Ε. (Β΄Αθήνας), Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος, μέλος Κ.Ε. (Αχαΐα), Γιάννης Σπιλάνης, μέλος Κ.Ε. (Β. Αιγαίο) και Παύλος Τζιάς, μέλος Κ.Ε. (Κορινθία).

 

Scroll to top