Να ισορροπήσει ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου πάση θυσία, και στους εργαζόμενους που τη θεωρούν πρόσχημα για μελλοντικές απολύσεις, επιχείρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) Αργύρης Ντινόπουλος, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός προσπάθησε να αποκρούσει την ενδοκυβερνητική κριτική στο πρόσωπό του.
«Η κυβέρνηση είναι ενιαία. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα προς τους εργαζόμενους, υποστήριξε πως δεν θα γίνει καμία απόλυση κι εκείνοι που κατά την πρώτη φάση θα επιμεριστούν στην κατηγορία του 15%, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. «Δεν υπάρχει άλλοθι για να μη γίνει αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Θέλοντας, όμως, να δώσει το στίγμα της δικής του θέσης, επικαλέστηκε την παλιά δημοσιογραφική του ιδιότητα και μίλησε με έναν τίτλο: «Ναι στην αξιολόγηση – Οχι στις απολύσεις». Παράλληλα ζήτησε να γίνει κατανοητή η θέση του υπουργείου Εσωτερικών για το γεγονός ότι μια σειρά δημοτικά συμβούλια έχουν λάβει αποφάσεις να μη συμμετέχουν στην αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα υπουργεία που εποπτεύουν ΔΕΚΟ με διορισμένες διοικήσεις. «Εμείς -σημείωσε με νόημα- εποπτεύουμε ΟΤΑ. Δηλαδή αιρετούς».
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά, βρέθηκε σε αδυναμία να εγγυηθεί ότι η τωρινή αξιολόγηση δεν θα αξιοποιηθεί για απολύσεις στο πλαίσιο της συγκρότησης των νέων οργανισμών των ΟΤΑ κι εφόσον προκύψει κατάργηση οργανικών θέσεων και πλεονάζον προσωπικό.
Δεν πρόκειται, μάλιστα, για κάτι που θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, καθώς ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου ότι συγκροτείται Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις δομές των δήμων, των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και θα συντάξει νέους οργανισμούς, με ορίζοντα να έχει ολοκληρώσει την αποστολή της ώς το τέλος του έτους.
Ο Αργύρης Ντινόπουλος αναφέρθηκε και στο δεύτερο θέμα τριβής για το υπουργείο του, που είναι αυτό της απογραφής των νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που μέσω του ΥΠΕΣ δόθηκαν στον Τύπο, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με την απογραφή των αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ, καθώς σχεδόν όλες όσες υπάρχουν αρνούνται να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.
Αναλυτικότερα, έχουν απογραφεί όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και 560 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής 133 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εκ των οποίων τα 51 είναι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις, τα 16 είναι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης και τα υπόλοιπα δημοτικές επιχειρήσεις διαφόρων ειδών (αλιευτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ακινήτων, σφαγεία, ραδιοφωνικοί σταθμοί κ.λπ.).
Η άρνηση των αναπτυξιακών επιχειρήσεων να απογραφούν εδράζεται κυρίως σε επιχειρήματα του τύπου ότι είναι ανώνυμες εταιρείες και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εταιρείες αυτές εκτελούν προγράμματα της Ε.Ε., δεν υπάγονται στις διατάξεις των νόμων που ισχύουν στο Δημόσιο όσον αφορά περιορισμούς σε προσλήψεις ή σε ανανεώσεις συμβάσεων προσωπικού και φυσικά δεν ακολουθούν το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κάλεσε τις εταιρείες που δεν έχουν απογραφεί να το πράξουν. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε μια άμεση διαπραγμάτευση για το θέμα, τουλάχιστον ανάμεσα στις αναπτυξιακές εταιρείες και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Δεν υπάρχει έλεγχος
Στο ζήτημα των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος, ο οποίος χαρακτήρισε λογική τη διάταξη του «Καλλικράτη» οι επιχειρήσεις αυτές -πλην των κοινωφελών- να κλείνουν εφόσον καταγράφουν ζημιές σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις. Παραδέχτηκε, όμως, ότι δεν υπάρχει έλεγχος για την εφαρμογή αυτής της διάταξης και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό τον έλεγχο θα μπορούσε να τον κάνει η αποκεντρωμένη διοίκηση.
Κατά τη συνέντευξη, έγινε ειδική αναφορά στο ζήτημα των βρεφονηπιακών σταθμών των ΟΤΑ, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε ότι περί τα 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός φροντίδας. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αντέκρουσε αυτή την εκτίμηση και διαβεβαίωσε ότι για την παιδική φροντίδα θα διατεθούν τα ίδια χρήματα με πέρυσι και θα καλυφθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών.
Απέφυγε όμως να διευκρινίσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, απ’ όπου και θα φαινόταν όχι μόνο πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός φροντίδας, αλλά και αν αυτά θα είναι περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.