24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΕ

Βουτιά 26% στις εξαγωγές λόγω… τραπεζών

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων… σε ελεύθερη πτώση οι εξαγωγές! Ο τομέας για τον οποίο η κυβέρνηση υπερηφανευόταν έως τώρα και τον προέβαλλε ως βασικό πυλώνα της πολυπόθητης ανάπτυξης παίρνει πλέον την κάτω βόλτα λόγω έλλειψης ρευστότητας, αφού το τραπεζικό λόμπι εξακολουθεί να κρατά κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τομέας των εξαγωγών παρουσιάζει συνολική κάμψη 26% και υποχώρηση σε αγορές-κλειδιά το α’ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

 

«Το αντίδοτο είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας και άλλων κεφαλαίων κίνησης» υπογράμμισαν τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία του α’ τριμήνου δείχνουν κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών (χωρίς τα πετρελαιοειδή) και προμηνύουν ένα ζοφερό μέλλον αν δεν ανοίξουν οι τραπεζικοί κρουνοί. Ειδικότερα, μείωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές σε Ιταλία (-26%), Ρωσία (-24%), Κίνα (-20%) και Ισπανία (-21%). Η ελεύθερη πτώση πλήττει σαν καταστροφικό ντόμινο και άλλους κλάδους, όπως της αγροτικής οικονομίας, αφού οι εξαγωγές ελαίων έπεσαν 72% και των φρούτων 13%, της βιοτεχνίας με τις εξαγωγές γούνας να πέφτουν κατά 26%, αλλά και των μετάλλων με τις εξαγωγές χαλκού να έχουν κατρακυλήσει κατά 23%.

 

H πτωτική τάση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την εκ νέου άνοδο των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 3,4% το α’ τρίμηνο του 2014, σε αξία που υπολογίζεται περίπου στα 5,4 δισ. ευρώ. Η λύση που προτείνουν οι εξαγωγείς είναι η προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων με εγγυοδοσία του ελληνικού Δημοσίου και η χρηματοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά. «Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αν λάβουμε υπόψη ότι τα ελληνικά προϊόντα υποχωρούν σε παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και σε νέες που κερδήθηκαν μέσα στην κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης. «Το “λίπος” που είχαν οι επιχειρήσεις στην αρχή της κρίσης έχει εξαντληθεί», τόνισε.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς επιχειρηματικών «κόκκινων δάνειων», διευκρίνισε ότι «προτείνουμε εγγυοδοσία σε βιώσιμες επιχειρήσεις και υπό συγκεκριμένους όρους». Σε άλλο σημείο επισήμανε σχετικά ότι «το κράτος που δίνει με τη μορφή επιδοτήσεων “τζάμπα” χρήματα για νέες επενδύσεις ας αναλάβει λελογισμένο ρίσκο για την εγγυοδοσία των εξαγωγικών επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, αφού αυτές είναι που κάνουν άνω του 50% των εξαγωγών κι έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξασφάλισης τραπεζικών δανείων».

 

Scroll to top