Lagarde delivers remarks at a Banque de France panel on financial stability review during the semi-annual meetings of the IMF and the World Bank in Washington

24/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Στα δύσκολα δεν απάντησε το ΔΝΤ

Εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις που του τέθηκαν αναφορικά με την Ελλάδα, όπως για το γεγονός πως ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και για το ότι μεγάλες περικοπές μισθών δεν ήταν αποτελεσματικές για την ενίσχυση της οικονομίας.
      Pin It

Την… μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει στις δύσκολες ερωτήσεις που του τέθηκαν αναφορικά με την Ελλάδα, όπως για το γεγονός πως ένας στους τρεις Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και για το ότι μεγάλες περικοπές μισθών δεν ήταν αποτελεσματικές για την ενίσχυση της οικονομίας

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ότι «η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, σημειώνοντας ότι αρμόδιες για σχόλια στο θέμα αυτό είναι οι ιταλικές αρχές.

Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην Ε.Ε., ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη αξιολόγηση της αποστολής της τρόικας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πολ Τόμσεν.

 

Αναποτελεσματικές οι μεγάλες περικοπές μισθών;

Σε άλλη ερώτηση για τις αναφορές αναλυτών του ΔΝΤ, σε σχετική έκθεση ότι η απόφαση για «μεγάλες περικοπές μισθών» στην Ελλάδα αποδείχτηκε ότι «δεν ήταν αποτελεσματική», όσον αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, ο κ. Μάρεϊ δεν τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου ζητήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε «τεράστια πρόοδο» για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και επαναλαμβάνοντας παλαιότερη αναφορά ότι «περιμένουμε ο δημοσιονομικός στόχος για το 2014 να εκπληρωθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα» και ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τις ελληνικές Αρχές πώς δεν χρειάζονται «οριζόντιες περικοπές» σε μισθούς.

Σε ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η κυρία Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, ο κ. Μάρεϊ, δεν απάντησε, επιφυλασσόμενος να κοιτάξει το θέμα και να ενημερώσει σχετικά.

Στο μεταξύ, ο Μάρεϊ ανέφερε πως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του ΔΝΤ η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται».

 

Αναθεώρησε τις προβλέψεις του

Το Ταμείο αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014, επικαλούμενο τις «άσχημες εκπλήξεις» που απορρέουν από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και την επιδείνωση των «γεωπολιτικών κινδύνων» στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του κόσμου θα αυξηθεί με ρυθμό 3,4% φέτος, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ —η οποία είναι μειωμένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ιδίου τον Απρίλιο—, πριν η ανάπτυξη επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο στο 4% σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το αίσθημα απαισιοδοξίας που ενέσκηψε και πάλι οφείλεται στο «δυσμενές κλίμα που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως στις ΗΠΑ, και στις λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές πολλών αναδυόμενων οικονομιών». Στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο βαρύς χειμώνας παρέλυσε κάθε είδους δραστηριότητα και οδήγησε, κατά το πρώτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας τα τελευταία 5 χρόνια. Ως αποτέλεσμα αυτού το ΔΝΤ δεν αναμένει πλέον παρά μια «απογοητευτική» ανάπτυξη στις ΗΠΑ, έως και 1,7% το 2014, μια πρόβλεψη μειωμένη κατά 1,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Πάντως «αυτό είναι κάτι που έχουμε πλέον αφήσει πίσω μας» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός.

Ένας άλλος κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα, βλέπει την εσωτερική ζήτησή της να σημειώνει πτώση «μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί» ανέφερε το ΔΝΤ, που αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 0,2%, την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα (7,4%).

Από την άλλη οι προβλέψεις για την ευρωζώνη παραμένουν αμετάβλητες στο 1,1%, παρότι το Ταμείο συνεχίζει να προειδοποιεί για τον χαμηλό πληθωρισμό στην περιοχή.

Στη σύντομη έκθεσή του, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο ανήσυχο για την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί από τον Απρίλιο: οι κίνδυνοι μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου εντείνονται εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των γεγονότων που σχετίζονται με την Ουκρανία και συνεχίζουν» να υφίστανται, ανέφερε το Ταμείο.

Στην καρδιά μιας σύγκρουσης με το Κίεβο και στο στόχαστρο κυρώσεων από χώρες της Δύσης, η Ρωσία βλέπει τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της να μειώνονται δραστικά κατά 1,1%, στο 0,2%, πολύ κοντά στην ύφεση. «Η δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα επιβραδυνθεί στη Ρωσία, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αποδυνάμωσαν περαιτέρω τη ζήτηση», συμπεραίνει ο οργανισμός.

Σχετικά με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ προβλέπει μια μικρή συρρίκνωση αλλά δεν αναμένει ότι θα ξεσπάσει μια οικονομική καταιγίδα. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα τεράστιο οικονομικό χάος, όμως θα υπάρξουν αναταράξεις» κατέληξε ο Μπλανσάρ.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top