Του Γιώργου Πετρόπουλου
Το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου που παίζεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης αναφορικά με την αξιολόγηση στο Δημόσιο μεταφέρθηκε χθες και στο πλαίσιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που πριν από τρεις μήνες ψήφισαν από κοινού τον νόμο 4250/2014, τώρα, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο έρχονται στην ανάγκη να μοιράσουν αλλιώς τους ρόλους, ώστε να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Περισσότερο από τα δύο κόμματα φαίνεται να επείγεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραδοσιακά είχε ισχυρές δυνάμεις στον χώρο του Δημοσίου και τώρα αισθάνεται την επιρροή του να εξανεμίζεται. Ετσι, μετά την «κόντρα» της Χαριλάου Τρικούπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μετάθεση του όλου θέματος… προς λύση στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ανάγκη διαφοροποίησης -εντός, όμως, των τειχών- ένιωσε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Η υφυπουργός, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αφού υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης, ζήτησε ορισμένες τροποποιήσεις του επίμαχου νόμου ούτως ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων και να φανεί ότι το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ τούς λαμβάνει υπόψη του.
Συγκεκριμένα, η κ. Χριστοφιλοπούλου -η οποία θα μπορούσε να πει τις προτάσεις της απευθείας στον κ. Μητσοτάκη, καθώς βρίσκονται καθημερινά και συνεργάζονται στο ίδιο υπουργείο- πρότεινε να προστεθεί ρύθμιση στον νόμο η οποία να λέει: «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».
Επίσης, για τους εργαζόμενους του 15% που θα επιμεριστούν στην κατώτερη βαθμολογική κατηγορία πρότεινε να νομοθετηθεί ότι θα ενταχθούν σε συγκεκριμένα προγράμματα ώστε να βελτιωθούν, όπως: Συμμετοχή σε συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ. Επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές διά βίου μάθησης. Ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας. Βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ. Προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας. Εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας. Εκούσια μετάταξη σε διαφορετικό κλάδο με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες του υπαλλήλου.
Τέλος, η υφυπουργός ζήτησε το σύστημα αξιολόγησης να έχει ευελιξία και ο επιμερισμός των ποσοστών να φτάνει είτε μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του Τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας.
Δεν παρέλειψε επίσης να επικρίνει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις πρόσφατες δηλώσεις του λέγοντας: «Ηταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βενιζέλο και τον φόρο ακινήτων, όταν, τότε, το κόμμα του σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγαγε προτάσεις στα ‘‘Ζάππεια’’».
Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος ειδοποίησε με SMS -προφανώς για να φτάσουν… γρήγορα οι εντολές του- τους δημάρχους των οποίων οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν απογράφονται ότι πρέπει να το κάνουν το συντομότερο.