25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο εδώλιο η Colgate-Palmolive

Μετά από έρευνα δέκα ετών η Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπέμπει σε δίκη την ελληνική θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής. Κατηγορείται ότι «έδενε χειροπόδαρα» αλυσίδες σουπερμάρκετ απαγορεύοντάς τους τις «παράλληλες εισαγωγές», κρατώντας έτσι ψηλά τις τιμές.
     
Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιμέτωπη με την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βρεθεί η ελληνική θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής Colgate-Palmolive, που παραπέμπεται σε δίκη για την περιβόητη προ δεκαετίας υπόθεση «στεγανοποίησης» της αγοράς με αποκλειστικά συμβόλαια, που δέσμευαν τα σουπερμάρκετ να προμηθεύονται τα φερώνυμα προϊόντα του ομίλου μόνο από αυτήν, απαγορεύοντας τις «παράλληλες εισαγωγές». Η υπόθεση είναι από τις σοβαρότερες που έχει ερευνήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια και απολύτως ενδεικτική των μεθόδων που χρησιμοποιούν συστηματικά μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις, για να κρατούν ψηλά τις τιμές των προϊόντων τους και να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών.

 

Η περίπτωση της Unilever

 

Για τον ίδιο λόγο είχαν τιμωρηθεί το 2009, με πρόστιμα συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, η εταιρεία Unilever Hellas και έξι αλυσίδες σουπερμάρκετ, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν συνάψει μεταξύ τους συμβάσεις που περιελάμβαναν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών. Στην περίπτωση της Colgate–Palmolive, η πολυετής έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει φέρει στο φως στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν την ελληνική θυγατρική να έχει υπογράψει συμβάσεις με πέντε σουπερμάρκετ, που τα υποχρέωναν να αγοράζουν μόνο από αυτήν όλα τα προϊόντα Colgate και Palmolive (οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, είδη προσωπικής περιποίησης, καλλυντικά κ.ά.) επί ποινή κατάργησης των εκπτώσεων αν πραγματοποιούσαν παράλληλες εισαγωγές. Με τη μέθοδο αυτή, η εταιρεία έδενε «χειροπόδαρα» τα σουπερμάρκετ, καθώς για να τους παράσχει εκπτώσεις, τους απαγόρευε να φέρουν τα ίδια προϊόντα από άλλες χώρες, ακόμη και αν τα έβρισκαν φτηνότερα, «στεγανοποιώντας» έτσι την αγορά. Η υπόθεση, που ξεκίνησε να ερευνάται το 2004, είχε εκδικαστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2009 για συγκεκριμένα μόνο προϊόντα της Colgate–Palmolive, αλλά είχε «παγώσει» προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω, όταν υπήρξαν ενδείξεις πως αφορά το σύνολο των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης της πολυεθνικής.

 

Εμπλοκή στην υπόθεση έχουν πέντε μεγάλα σουπερμάρκετ λιανικής και χονδρικής, και συγκεκριμένα η «ΑΒ Βασιλόπουλος», ο «Σκλαβενίτης», η «Μάκρο», η Κυψέλη Α.Ε. και η Πέντε Α.Ε. Παρότι έχει ήδη περάσει μια ολόκληρη δεκαετία από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, μέχρι αυτή τελικά να εισαχθεί προς εκδίκαση την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 16 Οκτωβρίου 2014, εντούτοις αποτελεί ένα φάκελο με εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό.

 

«Χρυσή» η ελληνική αγορά

 

Η Colgate–Palmolive έχει ιδιαίτερα υψηλά μερίδια στην ελληνική αγορά, καθώς τα προϊόντα της έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και είναι ευρείας κατανάλωσης.

 

Η ελληνική αγορά, δε, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο προσοδοφόρες για την αμερικανική πολυεθνική. Ακόμη και σήμερα που η κατανάλωση έχει μειωθεί, οι τρεις θυγατρικές στις οποίες έχουν «σπάσει» οι δραστηριότητες στην Ελλάδα αποφέρουν ετήσια έσοδα 120 εκατ. ευρώ και κέρδη 17 εκατ. ευρώ. Στην οκταετία από το 2006 μέχρι και το 2013 ο συνολικός τζίρος που έχει περάσει από τα ταμεία της Colgate-Palmolive στην Ελλάδα ξεπερνά τα 1,123 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της έχουν ξεπεράσει τα 285 εκατ. ευρώ.