tomsen

25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: φάτε… μεταρρυθμίσεις

Τη... λύση στο ότι «ένας στους τρεις Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Εκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2014, αφήνοντάς την όμως ορθάνοιχτη για νέα λιτότητα το .
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Μισές αλήθειες για τα μέτρα που βρίσκονται «προ των πυλών» είπε χθες το ΔΝΤ στους Ελληνες φορολογούμενους, βγάζοντας την «ουρά του απ' έξω» για τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα μας. Απαντώντας σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην Ε.Ε., ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ… πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, απαντώντας ότι η χώρα μας θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη επισκόπηση του φθινοπώρου.

 

Την ίδια στιγμή έσπευσε να κλείσει την πόρτα των μέτρων για το 2014. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτή παραμένει ορθάνοιχτη για το 2015.

 

Το δημοσιονομικό «κενό»

 

Το στίγμα της νέας λιτότητας έχει ήδη δοθεί με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο και το δημοσιονομικό «κενό» που προβλέπει για το επόμενο έτος. Το ύψος του τελευταίου ξεκινά από το 1 δισ. ευρώ και αυξάνει στα 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, ενώ κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει για την κάλυψη αυτής της «τρύπας» με πρόσθετες παρεμβάσεις στα έσοδα και τις δαπάνες. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση είχε αξιώσεις για μεγαλύτερο πακέτο μέτρων το 2015, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να σχηματιστούν σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Για τον επόμενο χρόνο, ο «πήχης» έχει τοποθετηθεί στο 3% του ΑΕΠ -ή στα 5,6 δισ. ευρώ- από 1,5% του ΑΕΠ φέτος ή 2,7 δισ. ευρώ.

 

Ετσι, το φθινόπωρο, που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου, εκτιμάται ότι τα νέα φορολογικά μέτρα (όπως η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ) θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των διαπραγματεύσεων.

 

Παρά ταύτα, στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να μιλούν για φοροελαφρύνσεις (σ.σ. διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης) που θα διεκδικηθούν στην επόμενη… αναμέτρηση με την τρόικα, όσο η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστή και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένει ανοικτό.

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε χθες από την Ουάσινγκτον ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για μια σύντομη αξιολόγηση. Ρωτήθηκε και για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων στην Ελλάδα και αν το Ταμείο επιμένει σε αλλαγές, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ειδικό θέμα» και θα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον «σκληρό» του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Σε άλλη ερώτηση για το ελληνικό χρέος, και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

 

Απέναντι στα σενάρια που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιεί συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μέσα στον Αύγουστο, όταν η κ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Ευρώπη, ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει…

 

Scroll to top