Του Γιώργου Πετρόπουλου
Συμπληρώσεις στον νόμο για την αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, ώστε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Οι συμπληρώσεις αυτές «κλείδωσαν» κατά την προχθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ το πνεύμα στο οποίο θα κινηθούν δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα, σε συνέντευξη -στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός, θα υπάρξει συμπλήρωση του νόμου 4250/2014, βάσει της οποίας θα δηλώνεται κατηγορηματικά ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή». Επίσης, θα προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι (το 15%) που θα επιμεριστούν στην κατώτερη βαθμολογική κατηγορία θα περάσουν από προγράμματα επιμόρφωσης ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και κατ’ επέκταση την απόδοσή τους. Τέλος, θα επιχειρηθεί ώστε το όλο σύστημα αξιολόγησης να έχει ευελιξία και ο επιμερισμός των ποσοστών να φτάνει είτε μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης είτε μέχρι το επίπεδο του Τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε υπηρεσίας.
Οι συμπληρώσεις αυτές θα κατατεθούν το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας, κατά πάσα πιθανότητα, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές, το οποίο αναμενόταν να κατατεθεί χθες βράδυ στη Βουλή ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Προς τον Κ. Ασκούνη
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε, χθες, επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη με την οποία καλεί «την ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του επανελέγχου» της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, στον χώρο ευθύνης των δήμων. Παράλληλα, ο υπουργός ζητεί από την ΚΕΔΕ να μεριμνήσει για την «εξάλειψη αρνητικών φαινομένων» που αφορούν την παρεμπόδιση αυτών των ελέγχων.
Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρει ότι, ως πρώτο βήμα της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος, ζήτησε «από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) τη διενέργεια, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, του επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πατρών και Ρεθύμνου».
Και προσθέτει: «Αν και οι Δημοτικές Αρχές και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των ως άνω δήμων έχουν δεχθεί πρόθυμα να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των Επιθεωρητών – Ελεγκτών, σε ορισμένους δήμους (Πειραιά, Ζωγράφου, Πατρών και Χαλανδρίου) κάποιοι υπάλληλοι, που δηλώνουν συνδικαλιστές με τη δημόσια και πέρα από κάθε λογική προτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ, παρακωλύουν τον ως άνω έλεγχο».
Δεν παραλείπει, δε, να προειδοποιήσει με νόημα ότι «η όποια παρακώλυση συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος».