27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατροί με εκπαίδευση… Νίντζα

Σεμινάριο με λαβές, πάλη και γενικότερα ξύλο, «για την αποφυγή διαπληκτισμών με ασθενείς».
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

62Μια έκπληξη περίμενε όσους βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής προκειμένου να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργάνωνε ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής με θέμα: «Διαχείριση και αποφυγή διαπληκτισμών με ασθενείς και συνοδούς κατά την άσκηση της ιατρικής».

 

Ηταν μια ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή μεμονωμένο περιστατικό ξυλοδαρμού ειδικευόμενης γιατρού από ασθενή σε νοσοκομείο της περιοχής. Στόχος ήταν η ενημέρωση για την αντιμετώπιση από πλευράς των γιατρών τέτοιων συγκρούσεων. Το σοκ ήρθε όταν στο βήμα ανέβηκαν, ως τελευταίοι ομιλητές, μέλη μιας ομάδας που διδάσκει συγκεκριμένη μέθοδο αυτοάμυνας. Την αποκάλεσαν μέθοδο «Φυλάττω» και την παρουσίασαν.

 

Σύμβολο της μεθόδου αυτής είναι ένας Σπαρτιάτης(;) πολεμιστής και, όπως βλέπουμε σε φωτογραφίες, περιλαμβάνει λαβές, πάλη και γενικότερα… ξύλο. Συγκεκριμένα, «ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί τεχνικές ακινητοποίησης, αφοπλισμού, τεχνικές με ειδικά σημεία πιέσεως και τεχνικές πρόληψης». Αυτό διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της VIP Bodyguard Academy, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως «ακαδημία» που «αναλαμβάνει την εκπαίδευση ατόμων που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με τον τομέα σωματοφυλάκων, επιχειρησιακό σχεδιασμό, συνοδεία VIP προσώπων, τακτικές φύλαξης αεροδρομίων, sky air Marshalls και φύλαξη χώρων». Και φυσικά διδάσκει τη μέθοδο «Φυλάττω».

 

Μάλιστα, στο τέλος της παρουσίασής τους οι ομιλητές ρώτησαν τους παρευρισκόμενους αν έχουν τη διάθεση να τους δείξουν πώς να πραγματοποιούν λαβές, κάνοντας κάποιους να δυσανασχετήσουν. Τους είπαν επίσης ότι θα πραγματοποιήσουν σεμινάριο στα κέντρα υγείας της περιοχής.

 

Αν λοιπόν στην εικόνα των σωματοφυλάκων που εξασκούν τη μέθοδο «Φυλάττω» προσθέσουμε τις λευκές ιατρικές μπλούζες, καταλαβαίνουμε το ακραίο του πράγματος. Το ακραίο της εφαρμογής, μέσα στα νοσοκομεία, πολεμικών τεχνών από γιατρούς εναντίον ασθενών και των συγγενών τους. Βέβαια, η εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση συγκρούσεων κρίνεται αναγκαία, αφού, όπως εξηγούν γιατροί στην «Εφ.Συν.», «τα προβλήματα υγείας είναι στρεσογόνα και προκαλούν φόβο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να γίνονται οξύθυμοι». Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, με τις επιπτώσεις που αυτή προκαλεί στην ψυχική υγεία των πολιτών.

 

Ελπίζουμε όμως ότι η εκπαίδευση των γιατρών, που ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής προκρίνει, δεν θα προσανατολιστεί στις πολεμικές τέχνες, αλλά σε μεθόδους επικοινωνίας για την αποφυγή βίαιων καταστάσεων.

 

Scroll to top